Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Υγειονομική κάλυψη με... ευχολόγια

Απέχει... παρασάγγας από το μνημόνιο που υπογράφτηκε το 2001 μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του «Αθήνα 2004»

Πολλά εκατομμύρια ευρώ και τεχνολογικές υποδομές που θα μετατρέψουν τα νοσοκομεία της Αττικής σε... σουίτες - όπως έλεγε ο πρώην υπουργός Υγείας - υπόσχονται κυβέρνηση και «Αθήνα 2004», με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μπορεί βέβαια, σήμερα στα χαρακτηρισμένα ως «Ολυμπιακά νοσοκομεία» χιλιάδες ασθενείς να νοσηλεύονται κάτω από άθλιες συνθήκες ή ακόμα, εξαιτίας της κυβερνητικής αναλγησίας, να μην υπάρχει για παράδειγμα αξονικός τομογράφος στον «Ερυθρό Σταυρό», παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση διαφημίζει μεγαλεπήβολα σχέδια ενόψει 2004.

Στην πρόσφατη επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ στην Αθήνα, στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής παρουσίασαν σημαντικό μέρος αυτών των σχεδίων, σύμφωνα με τα οποία:

  • Στα τέλη του 2002 ολοκληρώνονται σε 6 νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων ο «Ευαγγελισμός» (νοσοκομείο για μέλη ΔΟΕ) και το ΚΑΤ (νοσοκομείο για αθλητές) οι παρεμβάσεις εξωραϊσμού και τεχνολογικής υποδομής. Ο προϋπολογισμός - σύμφωνα με πληροφορίες - ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ. Μέχρι τα τέλη Μάρτη του 2003 θα έχουν ολοκληρωθεί αντίστοιχες παρεμβάσεις σε ακόμα 7 νοσοκομεία.
  • Η αναβάθμιση των ΜΕΘ, των κλινών και της υποδομής σε 19 νοσοκομεία της χώρας θα κοστίσει συνολικά 180 εκατ. ευρώ.
  • Η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού έχει προϋπολογιστεί σε 40 εκατ. ευρώ.
  • Στην πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, θα εργάζονται 135 άτομα ανά βάρδια και περί τα 40 τις νυκτερινές ώρες. Η πολυκλινική θα εξοπλιστεί με όλα τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα (μαγνητικό και αξονικό τομογράφο, υπερήχους κλπ.), θα έχει τη δυνατότητα μικροεπεμβάσεων, ενώ θα διαθέτει όλα τα σύγχρονα συστήματα Πληροφορικής, ώστε να παρέχει και υπηρεσίες τηλεϊατρικής. Η κατασκευή της θα έχει ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη του 2003 και θα κοστίσει συνολικά 9 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρθηκε, θα αναβαθμιστούν τα Κέντρα Υγείας που βρίσκονται κοντά σε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις (πχ. στα Καλύβια, κοντά στο Μαρκόπουλο - προϋπολογισμός 3,5 εκατ. ευρώ). Η ανακαίνιση ή κατασκευή - πράγμα απίθανο πια - άλλων τεσσάρων κέντρων θα κοστίσει συνολικά 12 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα υπάρχουν ανά πάσα στιγμή στους δρόμους ή τις εγκαταστάσεις 100 ασθενοφόρα για το γενικό κοινό και 80 - 85 ασθενοφόρα για τις ανάγκες των Αγώνων. Το ιατρικό και άλλο προσωπικό όλων των μονάδων θα πρέπει να υποστηριχτεί από διερμηνείς που γνωρίζουν κινέζικα, καθώς και γαλλικά, αγγλικά, αραβικά, ισπανικά, ρωσικά, γερμανικά - κάτι που αποτελεί συμβατική δέσμευση της χώρας μας προς τη ΔΟΕ.

Υπενθυμίζεται ότι «Ολυμπιακά νοσοκομεία» έχουν χαρακτηριστεί:

Στην Αθήνα: Το ΚΑΤ (κυρίως για την περίθαλψη των αθλητών), ο «Ευαγγελισμός» (για τα μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας), το «Γεώργιος Γεννηματάς» (για τους θεατές) και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας (για τους θεατές)

Στη Θεσσαλονίκη: Το «Ιπποκράτειο», το «Παπαγεωργίου» και το «Αγιος Παύλος».

Στο Ηράκλειο Κρήτης και την Πάτρα: Τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία.

Στο Βόλο: Το Γενικό Νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ