Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κινητικότητα σ' όλα τα μέτωπα

Κινητικότητα επικρατεί σε όλα τα μέτωπα αναφορικά με το «σχέδιο Ανάν» για το Κυπριακό, με τα βλέμματα στραμμένα στην ημερομηνία που θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, δηλαδή στην 12η Δεκέμβρη, που είναι και η καταληκτική του τελεσίγραφου που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Στην Κύπρο χθες ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν εξελίξεις και από την τουρκοκυπριακή πλευρά και από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Στη Λευκωσία, χθες βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, που συνήλθε για δεύτερη μέρα, προκειμένου να διαμορφώσει την απάντηση που θα δώσει - κατά πάσα πιθανότητα σήμερα - ο Πρόεδρος Κληρίδης στον ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν, αναφορικά με τα σημεία του σχεδίου του, για τα οποία η ελληνική κυπριακή πλευρά ζητεί τροποποιήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μ. Παπαπέτρου δήλωσε ότι διαπιστώθηκε μεγάλη σύγκλιση επί αρκετών θεμάτων. Πάντως, απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και περιορίστηκε να πει ότι σε μια σειρά ζητημάτων έχει επιτευχθεί - στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου - μεγάλη σύγκλιση, ενώ σε άλλα θέματα, στα οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, το κείμενο θα διαμορφώσει ο Πρόεδρος Κληρίδης και επισήμανε ότι η πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου έχει τοποθετηθεί, στη συνεδρίαση της 18ης Νοέμβρη υπέρ της διαπραγμάτευσης στη βάση του «σχεδίου Ανάν».

Ο Ρ. Ντενκτάς από τη Ν. Υόρκη, όπου βρίσκεται ακόμα νοσηλευόμενος, παρότρυνε την ΕΕ να μη θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, εντάσσοντας ένα διαιρεμένο νησί στους κόλπους της, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Σε σχετική επιστολή του χθες προς τη δανική προεδρία της ΕΕ, ανέφερε, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ότι θα δώσει σύντομα την απάντησή του στο σχέδιο του ΟΗΕ για το Κυπριακό. «Στο μεταξύ, είπε, ελπίζω ότι η όλη διαδικασία δε θα τεθεί σε κίνδυνο από την ΕΕ στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης με την αποδοχή της Κύπρου, τη στιγμή που τα Ηνωμένα Εθνη καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να εξευρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών». Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, διπλωμάτες της ΕΕ ανέφεραν ότι η επιστολή αυτή αποτελεί «καλό σημάδι», που μπορεί να δείχνει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είναι έτοιμος να εργαστεί προς μια λύση. Στο μεταξύ, ο Εργκούν Ολγκιούν, σύμβουλος του Ρ. Ντενκτάς, δήλωσε ότι η απάντηση της τουρκοκυπριακής πλευράς επί του «σχεδίου Ανάν» θα επιδοθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ σήμερα.

Κ. Ανάν: Υπάρχει ακόμα καιρός...

Στο όλο θέμα παρενέβη χθες και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ. Με δηλώσεις του από την έδρα του ΟΗΕ, ο Κ. Ανάν εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχει ακόμα ο καιρός για συμφωνία», ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης. «Πράγματι, είπε, έχουμε τον καιρό, ώστε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία» και πρόσθεσε: «Δεν εξαντλήθηκε ο χρόνος. Σήμερα είναι 3 Δεκεμβρίου, έχουμε περίπου 9 με 10 μέρες, φρονώ ότι είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα αυτό».

Επίσης από την πλευρά του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος του ΓΓ για την Κύπρο Αλβάρο Ντε Σότο, σε συνέντευξή του χθες στο ΡΙΚ, δήλωσε ότι η έκταση των αλλαγών, που θα ζητήσουν οι δύο πλευρές επί του «σχεδίου Ανάν», θα καθορίσει και το αν θα υπάρξει συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη. Πράγμα, που, όπως είπε, μπορεί να επιτευχθεί. Λόγω δε ανεπάρκειας χρόνου, ζήτησε από τις δύο πλευρές να περιορίσουν τις τροποποιήσεις επί του εγγράφου, ώστε να καταστεί δυνατή η υπογραφή διευθέτησης πριν από τις 12 Δεκέμβρη. Πάντως, εξέφρασε ανυπομονησία και απογοήτευση για το γεγονός ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει απαντήσει ακόμη. Είπε ακόμη ότι το «σχέδιο Ανάν» δεν ήρθε από το Διάστημα, κατά την έκφρασή του, αλλά βασίζεται στις απευθείας συνομιλίες και την πρόσφατη εμπειρία των Ηνωμένων Εθνών. Δεν έχουμε αυτοσχεδιάσει, ανέφερε, εκτός από περιπτώσεις όπου ήταν απόλυτα αναγκαίο, γιατί υπήρχαν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Τουρκία ...αλλάζει πολιτική

Την ίδια ώρα, παράγοντες από την ελληνική πλευρά εμφανίζονται να διαπιστώνουν ότι η Τουρκία ...αλλάζει πολιτική.

Ο Γ. Βασιλείου, επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σε συνέντευξη στο ελληνικό πρόγραμμα της «Ντόιτσε Βέλε», δήλωσε πως η Τουρκία φαίνεται να αλλάζει πολιτική και να κινείται προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, λόγω της προοπτικής ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και των πιέσεων που της ασκούνται από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις, σε περίπτωση που η απάντηση της Τουρκίας θα είναι θετική στο «σχέδιο Ανάν».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρ. Παναγόπουλος, ο οποίος δήλωσε χθες ότι έχει την αίσθηση πως τα πράγματα μεταβάλλονται στην Αγκυρα. Είναι αναμενόμενο, είπε, η όλη προσπάθεια να κλιμακώνεται με την προοπτική να υπάρξει συμφωνία, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό το ενδεχόμενο απομακρύνεται όσο περνούν οι μέρες. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι την Κοπεγχάγη δε θα έρθει η συντέλεια του κόσμου. Θα συνεχίσουμε, πρόσθεσε, στη βάση του «σχεδίου Ανάν», μια έντιμη προσπάθεια επίτευξης συμβιβασμού και μετά τις 12 Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ