Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Νεοελληνικές» κυρίως... οι ιστορίες από τα ΔΗΠΕΘΕ

«Φάουστ» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
«Φάουστ» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
Νεοελληνικό έργο προτίμησαν φέτος τα περισσότερα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα της χώρας μας. Μια διαδρομή, λοιπόν, από τη Βόρεια Ελλάδα, μέχρι την Κεντρική και την Πελοπόννησο που ευωδιάζει θεατρικό άρωμα από πένα νεοελλήνων συγγραφέων, ενώ δε λείπουν και έργα από το παγκόσμιο ρεπερτόριο.

  • «Αθήνα - Μόσχα» είναι ο τίτλος της κωμωδίας του Ευδόκιμου Τσολακίδη, που παρουσιάζεται από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στη Θεσσαλονίκη, από 18 μέχρι 29 του Δεκέμβρη, στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης. Τι θα πάθαιναν οι «Τρεις Αδελφές του Τσέχωφ», αν έρχονταν ξαφνικά να ζήσουν στη σημερινή Ελλάδα; Θα τα βρίσκανε σκούρα; Θα τα κατάφερναν; Θα προσαρμόζονταν; Θα έβρισκαν φίλους και εραστές; Από αυτήν την ιδέα ξεκινάει το έργο «Αθήνα - Μόσχα». Οι «Τρεις αδελφές» βρίσκονται στην Αθήνα μετανάστριες!.. Η Ολια δουλεύει ξεναγός σε τουριστικό γραφείο. Η Μάσα διδάσκει πιάνο σε ωδείο. Ενα τηλεφώνημα της τρίτης, της Ειρήνας, ότι έρχεται κι αυτή στην Ελλάδα τις γεμίζει χαρά, αλλά και αμηχανία... Η επίσκεψη της Ειρήνας τις προκαλεί τέλεια αναστάτωση, καθώς παρουσιάζεται με ράσο καλόγριας! Τα πράγματα δε σταματούν όμως εδώ. Τι κρύβει η μία αδελφή από την άλλη; Η λύση θα δοθεί με τρόπο κωμικό και αναπάντεχο, από τον Βλαντιμίρ και τον Ιγκόρ. Η σκηνοθεσία είναι του Ευδόκιμου Τσολακίδη, σκηνικά - κουστούμια Πένυς Αμπλά, μουσική επιμέλεια Νίκου Βίττη. Παίζουν: Αννα Κουρή (Ολια), Κωνσταντίνα Μιχαήλ (Μάσα), Θάλεια Προκοπίου (Ειρήνα). Στους ρόλους των Μπόρις, Γιούρι και Βλαντιμίρ ακούγονται οι φωνές των: Θοδωρή Αθερίδη, Ακη Σακελλαρίου και Ιεροκλή Μιχαηλίδη.
  • «Επικίνδυνες μαγειρικές» από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και στο «Χυτήριο»
    «Επικίνδυνες μαγειρικές» από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και στο «Χυτήριο»
    Η «ιστορία για ελέφαντες», από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, στα Χανιά. Το έργο του χημικού - θεατρικού συγγραφέα -μυθιστοριογράφου Νίκου Μανούδη είναι «ένα νυχτερινό παιχνίδι» - γλέντι με το χρόνο, όπου το σήμερα, το χθες και το αύριο αναμειγνύονται σ' ένα χορό εκπλήξεων. Ο συγγραφέας αντιμετωπίζει με χιούμορ και τρυφερότητα τις ανθρώπινες σχέσεις και τη σκληρή εξάρτηση από το χρόνο. Η «Ιστορία για ελέφαντες» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια Γιάννη Καραχισαρίδη, σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Στεφανόπουλου και παίζουν οι Ισίδωρος Σταμούλης, Γιολάντα Μπαλαούρα, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Μαρία Ρωμανού.
  • Το «Τρίτο στεφάνι - Μονόλογος της Νίνας» παρουσιάζεται από το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου στο Θέατρο Σπίρερ. Πρόκειται για μια θεατρική διασκευή των Θανάση Νιάρχου και Νίκου Καραγέωργου πάνω στο μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή. Οπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Νίκος Καραγέωργος, «σε όσους μιλούσα για το "Τρίτο στεφάνι", οι περισσότεροι θυμόντουσαν το πρόσωπο της Εκάβης. Το πρόσωπο της Νίνας ήταν μια θολή εικόνα στη σκέψη τους. (...) Η Νίνα, σε αντίθεση με άλλα δραματικά πρόσωπα, επιβίωσε μέσα στο χρόνο της ιστορίας. Δεν κάηκε σε διλήμματα, δεν πρωτοστάτησε σε ενοχές, δε θυσιάστηκε, απλά επιβίωσε». Το μονόλογο της Νίνας, της γυναίκας που μέσα από τους τρεις γάμους και τους τρεις άντρες της, έζησε και γνώρισε την ευτυχία, την απόρριψη, τη μητρότητα, τη δυστυχία, το θάνατο, τη γυναίκα που ωρίμασε μέσα στην αναταραχή πολέμων και εμφυλίων, ερμηνεύει η Μίνα Αδαμάκη, ενώ το ρόλο της κόρης η Πόλυ Βλάχου. Το σκηνικό είναι του Αλέκου Φασιανού, τα κοστούμια της Εβελυν Σιούπη.
  • «Ιστορίες για ελέφαντες» στην Κρήτη
    «Ιστορίες για ελέφαντες» στην Κρήτη
    Μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους είναι η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, με το «Πέταλο του Αλόγου» του Παναγιώτη Μέντη. Παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη, σκηνικό - κοστούμια Κέλλυς Βρεττού, μουσική Κώστα Βόμβολου, χορογραφίες Ναταλί Θεοδωρίδου - Κανελίδου, φωτισμούς Μιχάλη Κουβόπουλου και παίζουν οι Χρήστος Μωραΐτης, Παντελής Σταυρινός, Βασίλης Βασιλάκης, Λουκάς Ζήκος, Μαρία Αντουλινάκη, Μελίνα Αποστολίδου. Ο Παναγιώτης Μέντης σημειώνει μεταξύ άλλων για το έργο «... Δράκοι που θυμώνουν, τρομάζουν κι εξουσιάζουν, αλλά τρελαίνονται και για μηλόπιτες. Στοιχειά και μάγισσες. Στρατιώτες που συνάντησαν τον Διγενή Ακρίτα. Αρχοντοπούλες τυχερές και άτυχες. Κουτοπόνηροι καταφερτζήδες που προσπαθούν να κυβερνήσουν με ψευτιές και κόλπα. Είναι όσα θα σφραγίσει με το πυρωμένο του αποτύπωμα "Το πέταλο του αλόγου"...».
  • Ξεκίνησαν στο «Χυτήριο», οι παραστάσεις του έργου «Επικίνδυνες μαγειρικές» του Ανδρέα Στάικου, μια συμπαραγωγή του θεάτρου «Χυτήριο» σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. Η σκηνοθεσία είναι της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, το σκηνικό του Απόστολου Βέττα, τα κοστούμια της Εβελυν Σιούπη. Παίζουν: Μιχάλης Μητρούσης, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Χριστόδουλος Στυλιανού. Στο έργο παρακολουθούμε την αδυσώπητη μονομαχία ανάμεσα σε δύο άντρες με όπλα τη γλώσσα και τη μαγειρική. Επαθλο της νίκης θα είναι η γυναίκα των ονείρων τους, η απρόσιτη και απόμακρη Νανά.
Και από το παγκόσμιο ρεπερτόριο...
  • Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι παραστάσεις στην Πάτρα, τον περασμένο Μάρτη και το Νοέμβρη, το έργο της Ντέμπι Ισιτ «Η Γυναίκα που Μαγείρεψε τον Ανδρα της» έρχεται και στην Αθήνα, από 6/12/2002 μέχρι 26/1/2003, στο «Σύγχρονο Θέατρο». Στη συνέχεια, η παραγωγή θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πέντε πόλεις της Ελλάδας. Μαύρη κωμωδία για τις σχέσεις των δύο φύλων, γραμμένη το 1993 από τη Βρετανίδα συγγραφέα - σκηνοθέτιδα - ηθοποιό Debbie Issit. Η μετάφραση είναι της Μαρίας Ματσούκα - Μπέικερ, η σκηνοθεσία του Γιάννη Μπέζου, τα σκηνικά - κοστούμια του Δαμιανού Ζαρίφη και η μουσική επιμέλεια Κώστα Θωμαΐδη. Παίζουν (αλφαβητικά): Θανάσης Ευθυμιάδης, Ρένια Λουιζίδου, Ευαγγελία Μουμούρη. Πριν λίγες μέρες, στον ίδιο χώρο το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσίασε έναν διαφορετικό «Φάουστ», που πλέον θα βρίσκεται στην Πάτρα. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Σπύρου Ευαγγελάτου, Μάγιας Λυμπεροπούλου, Θέμη Μουμουλίδη, Παναγιώτας Πανταζή, σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, σκηνικό - κοστούμια Γιώργου Πάτσα. Παίζουν (αλφαβητικά): Αργύρης Καβίδας, Μάγια Λυμπεροπούλου, Μηνάς Χατζησάββας κ.ά.
  • «Το Ημερολόγιο της Αννας Φρανκ» ένα έργο - ντοκουμέντο, μια καταγραφή του απάνθρωπου φυλετικού κατατρεγμού, ανεβάζει το Θεσσαλικό Θέατρο για δεύτερη χρονιά στη Λάρισα. Η σκηνοθεσία είναι του Κωστή Τσώνου. Τη μετάφραση του έργου των Φράνσις Γκούντριχ και Αλμπερτ Χάκετ έχει κάνει ο Μάριος Πλωρίτης. Τα σκηνικά - κοστούμια υπογράφει η Αφροδίτη Κουτσουδάκη. Παίζουν: Τάκης Βουλαλάς, Γιώργος Ζωγράφος, Μιχάλης Καλαμπόκης, Κώστας Μπάσης, Στέλλα Παπαδημητρίου, Πόπη Πελτεκοπούλου, Γρηγόρης Σταμούλης, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Γιόλα Χατζή και Μαρία Μαλταμπέ. Το έργο βασίζεται στην αληθινή ιστορία της μικρής Εβραιοπούλας Αννας Φρανκ. Το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη το Θεσσαλικό θα ανεβάσει το «Γλάρο» του Τσέχωφ.
  • Την κωμωδία της Μέρι Τσέις «Χάρβεϋ: εγώ και το κουνέλι» παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, σε μετάφραση Εύας Γεωργουσοπούλου, σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, σκηνικά - κοστούμια Πηνελόπης Συρογιάννη και μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου. Παίζουν: Πάνος Σκουρολιάκος, Μαρία Κανελλοπούλου, Ευτυχία Τσαμποδήμου, Χρήστος Γιάνναρης, Γιώργος Γιαννούτσος, Χρυσούλα Παπαδοπούλου, Ηλίας Χριστόπουλος, Αρης Τσιούνης, Αννα Γκλέτσου.

Σ. ΑΔΑΜΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ