Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
Δεν το πτόησε ο σεισμός!

Δεν πτόησε το κοινό του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ο πρόσφατος σεισμός στην Ηλεία, αφού εξακολουθεί να γεμίζει τις αίθουσες του «Απόλλωνα», όπου διεξάγεται το διαγωνιστικό τμήμα και του «Ορφέα», όπου διεξάγεται η 2η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Κάμερα Ζιζάνιο».

Θυμίζουμε ότι η δεύτερη διοργάνωση αποτελεί ουσιαστικά ένα δεύτερο Φεστιβάλ, παράλληλο της κύριας διοργάνωσης, στο οποίο συμμετέχουν μαθητές από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με πάνω από 100 ταινίες!

Εκτός από τις προβολές, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συνεντεύξεις των συντελεστών των ταινιών που μεταφέρουν την εικόνα της εθνικής τους κινηματογραφίας. Μετά το Ιράν και την Κίνα (βλ. χτεσινό «Ρ») «σειρά» είχαν η Ιταλία και η Ισλανδία. Η Σαμπίνα Τορνατόρε από τη σκηνοθετική ομάδα της ταινίας του Ιταλού, Κάρλο Νταμάσκο, «Ενα ζευγάρι γυαλιά», η παραγωγός της ίδιας ταινίας, Σιλβάνα Λεονάρντι, καθώς και η Μαρία Σιγκουρνταρντοτίρ, η Ισλανδή δημιουργός της μεγάλου μήκους ταινίας - μιούζικαλ «Ρεγγίνα» που προβλήθηκε την Κυριακή στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, μίλησαν για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κινηματογραφιστές στις χώρες τους, τα οποία δεν είναι ξένα και στην ελληνική πραγματικότητα.

Κυρίως στάθηκαν στην κυριαρχία του κινηματογράφου των ΗΠΑ, μέσω της διανομής και του ελέγχου των αιθουσών που αυτός ο έλεγχος συνεπάγεται, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της εθνικής κινηματογραφίας και τον εμπορικό μαρασμό της. Ωστόσο, η Ισλανδή σκηνοθέτης είπε ότι το κοινό στη χώρα της δεν υποκύπτει και όταν έχει την ευκαιρία δείχνει την προτίμησή του στον ισλανδικό κινηματογράφο. Γι' αυτό και επισήμανε τη σημασία διοργανώσεων, όπως το Φεστιβάλ Ολυμπίας, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την ξεχωριστή ποιότητα, τη θεματολογική και αισθητική πολυμορφία των ταινιών που συμμετέχουν σε αυτό. Σε ανάλογο «κλίμα» κινήθηκαν και οι δηλώσεις των Ιταλίδων δημιουργών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ