Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προβλήματα ευτροφισμού σε πολλές λίμνες και ποτάμια

Σημαντικά προβλήματα ευτροφισμού, εξαιτίας κυρίως της ρύπανσης από φωσφορικές και νιτρικές ενώσεις, παρουσιάζουν αρκετά ποτάμια και λίμνες της χώρας μας, όπως προκύπτει από έρευνα που παρουσίασε χτες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου και η οποία διενεργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας των επιφανειακών νερών της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η έρευνα διενεργήθηκε με δειγματοληψίες που έγιναν τέσσερις φορές το χρόνο σε 157 ποτάμια και 21 λίμνες της χώρας και εξετάστηκαν σε 15 εργαστήρια. Σύμφωνα με αυτήν, προβλήματα ρύπανσης από φωσφορικές, νιτρικές και άλλες χημικές ενώσεις παρουσιάζουν τα ποτάμια: Βοιωτικός Κηφισός (ιδιαίτερα κάτω από τη Βιομηχανία Μάρκου), ο Ασωπός (ιδιαίτερα στην εκβολή του και πάνω από τη γέφυρα της Εθνικής Οδού), ο Πηνειός, ο Τιταρήσιος, ο Ενιπέας (ιδιαίτερα στη θέση Βλοχός), ο Καλέντζης (ιδιαίτερα στη θέση Μακρυχωρίου Καρδίτσας), το Ασμάκι, ο Αλιάκμονας (ιδιαίτερα στην τάφρο 66), ο Τριπόταμος, ο Σακουλέβας, το ρέμα Σούλου, ο Στρυμόνας, ο Εβρος, ο Νέστος, ο Πηνειός Πελοποννήσου και ο Καλαμάς (στη θέση Γέφυρα Κληματιάς).

Επίσης, παρόμοια προβλήματα παρουσιάζουν ακόμη και προστατευόμενες υποτίθεται λίμνες, όπως: η Μεγάλη Πρέσπα (στην πλαζ του ΕΟΤ), η Κορώνεια, η Βόλβη, η Δοϊράνη, η Βιστωνίδα (Δυτική Οχθη) και η Λίμνη Κουρνά στην Κρήτη.

Παρ' όλα αυτά η Β. Παπανδρέου δήλωσε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, με... χαμηλές συγκεντρώσεις ως προς το συνολικό άζωτο και το φώσφορο σε ποτάμια... Και στη συνέχεια κατέφυγε στις γνωστές εξαγγελίες για την εκτέλεση έργων, όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί και ο τομέας αποχετεύσεων, ή άλλων προγραμμάτων, όπως η... προστασία και διαχείριση βιότοπων και υγροτόπων ή ακόμη και η ανασύσταση της Κάρλας, που όπως αποκαλύπτεται σε άλλη στήλη καρκινοβατεί λόγω έλλειψης κονδυλίων!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ