Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αστυνόμευση των μεταναστών

Για δεύτερη φορά, οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας θα κληθούν να στηθούν στην ουρά και να πληρώσουν 50.000 δραχμές

Eurokinissi

Για δεύτερη φορά, οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας θα κληθούν να στηθούν στην ουρά και να πληρώσουν 50.000 δραχμές
Διαπιστευτήρια στην Ευρώπη της Σένγκεν, σε μια Ευρώπη όπου οι μετανάστες άλλων περιοχών δικαιούνται να μπαίνουν μόνον ως φτηνή εργατική δύναμη, με συμβόλαια που θα έχουν υπογράψει στις χώρες προέλευσής τους, έδωσε και πάλι χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διά του υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη. Ο υπουργός, σε συνέντευξη που έδωσε ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα μας, έκανε καθαρό ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση και υλοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, στην κατεύθυνση του αυστηρότερου ελέγχου των συνόρων και του ηλεκτρονικού φακελώματος των μεταναστών. Μια μεταναστευτική πολιτική, που έχουν χαράξει οι ισχυροί της ΕΕ ήδη από το 1999, στο Τάμπερε της Φινλανδίας. Κεντρική κατεύθυνση είναι το κλείσιμο, ουσιαστικά, των συνόρων, σε όσους μετανάστες δεν έχει επιλέξει ως χρήσιμους το μεγάλο κεφάλαιο, και η πλήρη καταγραφή τους με τη δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων στο πρότυπο της Συνθήκης Σένγκεν. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Σκανδαλίδης είπε πως θα πρέπει να ισχύει το κεκτημένο της Σένγκεν παντού, με στόχο τη «βελτίωση, μέσω διακρατικής επιχειρησιακής συνεργασίας και κοινής βάσης δεδομένων».

Παράλληλα, παρουσίασε τους στόχους της ελληνικής προεδρίας, οι οποίοι κινούνται στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αστυνόμευσης των συνόρων, αλλά και των μεταναστών, με κυρίαρχο το σκεπτικό ότι «παράνομη είσοδος και διαμονή δεν μπορεί να καταλήγει σε σταθερή μορφή διαμονής». Συγκεκριμένα, η Ελλάδα στοχεύει, ανάμεσα σε άλλα, στη λήψη μέτρων για: Ενιαία διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, προβλέπεται η δημιουργία ευρωπαϊκής μεθοριακής φρουράς. Δημιουργία χρηματοδοτικού μηχανισμού επαναπροώθησης και επανεισδοχής των μεταναστών. Καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης μέσω θάλασσας. Προώθηση διαπραγματεύσεων από ΕΕ για σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής. Προώθηση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης ως βασικού κεντρικού πυρήνα συνεργασίας των κρατών - μελών για συλλογή πληροφοριών και ανταλλαγή στοιχείων για τους μετανάστες.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι υπάρχει κατεύθυνση στην ΕΕ να δίνεται άδεια παραμονής αορίστου χρόνου σε όσους μετανάστες κλείνουν 5ετή διαμονή σε μία χώρα. Προϋπόθεση είναι να ανανεώνουν κάθε χρόνο την άδεια παραμονής τους.

Παραμένει το τσουχτερό παράβολο!

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε παράλληλα και το 4ετές επιχειρησιακό πρόγραμμα, με χρόνο εφαρμογής 2003 - 2006, που συνέταξε το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προώθησης διαφόρων δράσεων, σε όφελος, υποτίθεται, των μεταναστών, κόστους 260 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό, το κόστος θα καλυφθεί, κατά κύριο λόγο, από το παράβολο των 50.000 δραχμών, που πληρώνουν οι μετανάστες για την απόκτηση της άδειας παραμονής! Την ίδια ώρα, όμως, οι μετανάστες δεν εκπροσωπούνται στη Διοίκηση του Ινστιτούτου. Χθες, πάντως, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να μειωθεί το παράβολο.

Θυμίζουμε ότι από την 1η Γενάρη θα αρχίσει να διατίθεται στους μετανάστες η ετήσια άδεια παραμονής. Αυτή θα είναι σε μορφή ετικέτας, που θα επικολλάται στα διαβατήρια των μεταναστών. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί μετανάστες χωρίς διαβατήριο, ενώ αρκετές χώρες έχουν καθυστερήσει την έκδοση διαβατηρίων. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών και δεν αποκλείεται να δοθεί μία άτυπη παράταση στην κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τους μετανάστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ