Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΟΡΙΑ
Ερχονται οι νέες δηλώσεις

Ιδια με την περσινή η δομή του φορολογικού εντύπου Ε1. Ολα τα ποσά θα αναγραφούν και με δεκαδικά ψηφία

Την ερχόμενη βδομάδα ξεκινά η αποστολή των νέων εντύπων της Εφορίας που αφορά τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2002. Η δομή του βασικού φορολογικού εντύπου του γνωστού Ε1 με τους κωδικούς στους οποίους θα συμπληρωθούν τα εισοδήματα και οι δαπάνες παραμένει αμετάβλητη, όπως ακριβώς στις δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος (για τα εισοδήματα του 2001). Οι αλλαγές που υπάρχουν δεν αφορούν αυτή καθεαυτή τη συμπλήρωση της δήλωσης, αλλά την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας και τα διάφορα ποσά που θα συμπληρωθούν και τα οποία για πρώτη φορά θα αναγραφούν σε ευρώ. Να σημειωθεί ότι όλες οι αντιλαϊκές αναπροσαρμογές που πέρασαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον πρόσφατο φορολογικό νόμο (καρατόμηση στις εκπιπτόμενες δαπάνες κλπ., κλίμακες, αφορολόγητα όρια) αφορούν τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από το 2003 και όχι αυτά που αποκτήθηκαν φέτος.

Για την αναγραφή των ποσών δίπλα στους διαφόρους κωδικούς, οι φορολογούμενοι θα πρέπει φέτος να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα δεκαδικά ψηφία. Σε όλους τους κωδικούς της δήλωσης υπάρχει εκτυπωμένη η υποδιαστολή, μετά την οποία θα συμπληρωθούν το πολύ δυο δεκαδικά ψηφία. Σε περίπτωση που ο αριθμός είναι ακέραιος, δηλαδή δεν έχει δεκαδικά ψηφία, πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρωθούν δυο μηδενικά. Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, και για λόγους ευκρίνειας, ο χώρος μετά την υποδιαστολή σε κάθε τετραγωνάκι είναι σκιαγραφημένος, ενώ ο χώρος πριν από την υποδιαστολή, όπου θα αναγραφούν τα ακέραια ψηφία των διαφόρων ποσών, είναι λευκός. Εάν σε κάποιο από τα συνοδευτικά δικαιολογητικά (π.χ. βεβαιώσεις μισθών) τα ποσά είναι αποτυπωμένα σε δραχμές πρέπει να μετατραπούν σε ευρώ από το φορολογούμενο, ο οποίος πρέπει να αναγράψει και σχετική σημείωση πάνω στο συγκεκριμένο δικαιολογητικό.

Το αφορολόγητο ποσό για τα φετινά εισοδήματα είναι τα 8.400 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και τα 7.400 ευρώ για τους άλλους φορολογούμενους, ενώ με βάση την ισχύουσα κλίμακα ο καταληκτικός συντελεστής φορολόγησης φτάνει σε 40%. Οι εκπιπτόμενες δαπάνες, οι περισσότερες από τις οποίες ισχύουν για τελευταία φορά, καθώς με βάση το νέο φορολογικό νόμο καρατομούνται, έχουν μετατραπεί σε ευρώ. Ετσι για παράδειγμα το όριο των οικογενειακών αποδείξεων που αναγνωρίζει η Εφορία είναι τα 900 ευρώ (από 300.000 δρχ.). Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν όσοι έχουν ετήσιο φορολογούμενο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) πάνω από 1.200 ευρώ και για τους αγρότες το όριο είναι τα 3.000 ευρώ.

Τέλος οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους ξεκινούν από τις 5 Μάη του 2003 και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ φτάνουν μέχρι τις 2 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ