Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αρχισε χτες το 6ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ

Ξεκίνησε χτες τις εργασίες του το 6ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) των Πανεπιστημίων. Διενεργείται στην Αθήνα και φιλοξενείται στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η χτεσινή πρώτη μέρα πέρασε με την επικύρωση των αντιπροσώπων, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας δείχνουν την αύξηση των συλλόγων που κατέγραφε στη δύναμή της, σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο που έγινε πριν δύο χρόνια.

Γύρω στις 8 χτες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο και η επίσημη τελετή έναρξης του Συνεδρίου, παρουσία εκπροσώπων των κομμάτων και του υπουργού Παιδείας Π. Ευθυμίου. Ο Π. Ευθυμίου ισχυρίστηκε ότι κοινή μέριμνα της κυβέρνησης και γενικά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι η διασφάλιση του δημόσιου αγαθού που λέγεται εκπαίδευση και προσπάθησε έτσι να παρουσιάσει μια ωραιοποιημένη εικόνα των ελληνικών πανεπιστημίων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μοντέλου.

Εκ μέρους της ΝΔ μίλησε ο τομεάρχης Παιδείας Γ. Καλός, ο οποίος άσκησε «κριτική» στην κυβέρνηση για τις μειωμένες δαπάνες που αφορούν την Παιδεία, αλλά και για το ότι δεν έχει προωθήσει τα νομοσχέδια για την αυτοτέλεια, την αξιολόγηση, τα μεταπτυχιακά, που στην πραγματικότητα όμως θα υποβαθμίσουν την ανώτατη εκπαίδευση.

Εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρέτισε το συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ ο Νίκος Καλούτσης, μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ του ΚΚΕ, ο οποίος μίλησε για τη διαστρέβλωση και την καταστροφική εφαρμογή πολλές φορές της επιστήμης στον καπιταλισμό και ανέδειξε την ανάγκη συμπόρευσης των επιστημόνων και της διανόησης με τα λαϊκά στρώματα για να ξαναβρεί η επιστήμη την κοινωνική της αποστολή. Σε αυτό το πλαίσιο έκανε κριτική και στην ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, γιατί παρά το δίκαιο των αιτημάτων που είχαν οι πολύμηνες κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών, δεν έβαζαν στο επίκεντρο τις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται σήμερα στο χώρο των Πανεπιστημίων και τον κοινωνικό ρόλο που θα πρέπει να είναι η πρωταρχική ιδιότητα των Πανεπιστημιακών.

Στο συνέδριο χαιρέτισε και ο Ν. Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος του ΣΥΝ, ο οποίος υποστήριξε ότι η εκπαίδευση θα 'πρεπε να είναι φθηνότερη και καλύτερη.

Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν: ο πρύτανης του ΕΜΠ Θ. Ξανθόπουλος, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα κριτικός για τη στάση των πανεπιστημιακών απέναντι στις εξελίξεις που επί της ουσίας ιδιωτικοποιούν τα Πανεπιστήμια, ο πρύτανης του «Χαροκοπείου» Γ. Καραμπατζός. Επίσης χαιρέτισαν εκπρόσωποι άλλων εκπαιδευτικών ομοσπονδιών. Σήμερα θα ξεκινήσει η συζήτηση για τον απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης και τον προγραμματισμό δράσης το επόμενο διάστημα και οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο με την εκλογή νέας Διοικούσας Επιτροπής και Εκτελεστικής Γραμματείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ