Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΕΣΒΟΥ
Αιτήματα με υπογραφή

Υπόμνημα με τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου, διακινεί τις τελευταίες μέρες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) αγροτών του νησιού, μέλη της οποίας περιοδεύουν τα χωριά και καλούν τους ελαιοπαραγωγούς να υπογράψουν μαζικά, ώστε στη συνέχεια το υπόμνημα με τις υπογραφές να σταλεί στην κυβέρνηση, τα κόμματα, τον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Γεωργίας. Παράλληλα, καλούν τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου να συμμετάσχουν μαζικά στο παναγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει την Παρασκευή 20 Δεκέμβρη, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, καθώς και στη σύσκεψη αγροτών και φορέων του νησιού, που γίνεται σήμερα στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης.

Βασικό και κυρίαρχο αίτημα, στο υπόμνημα, είναι να στηριχτεί η τιμή του λαδιού, που σήμερα βρίσκεται στα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών, αφού δεν καλύπτει ούτε το 50% του κόστους παραγωγής. Επίσης ζητείται: Η επαναλειτουργία της παρέμβασης, η κατάργηση της οποίας άνοιξε τα τελευταία χρόνια, το δρόμο για την καταλήστευση των παραγωγών από τους εμποροβιομηχάνους. Να καθοριστεί τιμή ασφαλείας 3 ευρώ το κιλό για τον άσο (παρθένο λάδι) και το ανώτατο ποσοστό κέδρους σε όλο το εμπορικό κύκλωμα να μην υπερβαίνει το 30%, ώστε να μην καταληστεύεται ο καταναλωτής. Να μην καταβληθεί από τον παραγωγό η εισφορά για τη δακοκτονία και να δοθεί για τα υψηλόβαθμα λάδια που προκάλεσε η δακοπροσβολή. Η αποζημίωση να καλύπτει τη διαφορά τιμής ανάμεσα στο βιομηχανικό και στο παρθένο ελαιόλαδο.

Ακόμα ζητούν να ανακληθούν οι αποφάσεις που πήρε η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, που αφορούν στην απαγόρευση της διακίνησης του λαδιού σε 16κιλα δοχεία και την αποποινικοποίηση της νοθείας του και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο κάθε ελαιοπαραγωγός θα πάρει το σύνολο της επιδότησης στο σύνολο της πραγματικής παραγωγής. «Εκφράζουμε την εμμονή μας - καταλήγει το κείμενο του υπομνήματος - στην ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων και δηλώνουμε αποφασισμένοι να τα στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις και με όλους τους τρόπους, αφού το λάδι και η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί για μας και τον τόπο μας αναντικατάστατη πηγή άντλησης εισοδήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ