Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Επιθετική οικονομική πολιτική»

Το πραγματικό, αποκρουστικό πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής παρουσίασε ο Κ. Καραμανλής χτες το βράδυ στο «εκλεκτό του ακροατήριο» στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες να πείσει ότι είναι καλύτερος διαχειριστής της από την κυβέρνηση, κυρίως γιατί είναι, στα λόγια, κατά της «διαπλοκής και της διαφθοράς». Αφήνοντας στην άκρη τα φιλολαϊκά προσχήματα και τις δημαγωγικές κορόνες ο Κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε για μια «επιθετική οικονομική πολιτική», προσδιορίζοντας και τους «άξονες» που θα κινηθεί: Πραγματικές (και όχι μόνο εισπρακτικές) αποκρατικοποιήσεις, και κυρίως ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών, απλοποίηση του σημερινού καθεστώτος αδειών -«δεν μπορεί το κράτος να στέκεται εμπόδιο στην ιδιωτική πρωτοβουλία» είπε χαρακτηριστικά- αλλά και δημιουργία «εγγυητικού κεφαλαίου για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησή τους»! Καθαρές νεοφιλελεύθερες θέσεις ανέπτυξε και για τα θέματα Παιδείας, όπως «να συνδέσουμε άμεσα την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας», «να δημιουργήσουμε μη κρατικά πανεπιστήμια», ενώ για τη γεωργία αναμάσησε τη γνωστή καραμέλα περί «βελτίωση της ποιότητας» και τη στροφή σε νέες μορφές παραγωγικών δράσεων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες.

Η κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση αποσκοπούσε στο να την πλήξει ως διαχειριστή και γι' αυτό ανέδειξε τις «καθυστερήσεις» και τις «υπερβάσεις» στα δημόσια έργα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Γ' ΚΠΣ. «Ξέρουμε τα προβλήματα, μα ξέρουμε και τις λύσεις», τόνισε επιχειρώντας να πείσει το ακροατήριό του για την ετοιμότητά του να αναλάβει τα ηνία.

Νωρίτερα, η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου είχε ομολογήσει σε συνέντευξη στον «Φλας», ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αφού «το 80% περίπου της πολιτικής καθορίζεται μέσα σε ένα πλαίσιο γενικότερης οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών, υπηρεσιών, προσώπων και κεφαλαίων, περίπου στα ίδια πλαίσια». Αρα, συνέχισε, αυτό που έχει σημασία είναι «ποιος διαχειρίζεται καλύτερα μέσα σε ένα πλαίσιο ευρύτερο, πολιτικό τα ζητήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ