Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θέατρο... εντός και εκτός

Πρόβα από το «Χορό του θανάτου» στο ΚΘΒΕ
Πρόβα από το «Χορό του θανάτου» στο ΚΘΒΕ
Το άπαιχτο έργο του Ινγκμαρ Μπέργκμαν «Φθινοπωρινή Σονάτα» ανεβάζει, αύριο, το θέατρο «Μεταξουργείο». Το έργο - συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου και ερμηνεύτηκε από τις Ινγκριντ Μπέργκμαν και Λιβ Ούλμαν - μεταφέρεται στο θέατρο για πρώτη φορά.

Στο έργο σκιαγραφείται η ανθρώπινη ψυχή, το καλό και το κακό, το φως και το σκοτάδι μέσα μας, με τη μοναδική ιδιοφυΐα του Σουηδού σκηνοθέτη. Με τον ισχυρό χαρακτήρα της μητέρας - διάσημης πιανίστας- να επηρεάζει και να συνθλίβει, άθελά της, τη ζωή των δύο θυγατέρων της, παρακολουθούμε τις περίπλοκες σχέσεις μάνας - κόρης. Το «νυστέρι» του Μπέργκμαν ξεδιπλώνει τα συναισθήματα των παιδιών που μεγαλώνουν πλάι σε γονείς με έντονη προσωπικότητα και περιγράφει αριστουργηματικά τη δοκιμασία, το βάσανο και τη θύελλα μεταξύ των γενεών.

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Ζανή Ψάλτη, σκηνοθεσία - θεατρική προσαρμογή Δημήτρη Οικονόμου, σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ. Παίζουν: Αννα Βαγενά, Νίκος Νικολάου, Γιασεμί Κηλαηδόνη, Κατερίνα Θεοχάρη.

  • Το «Χορό του θανάτου» του Αύγουστου Στρίνμπεργκ ανεβάζει την Παρασκευή στη «Μονή Λαζαριστών», το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία, Ανδρέα Βουτσινά και μετάφραση Κλαίρης Μιτσοτάκη.

Το έργο γράφτηκε το 1900 και αποτελεί κλασικό κείμενο της παγκόσμιας δραματουργίας, ενώ παράλληλα είναι εξαιρετικά μοντέρνο, αφού ο μεγάλος Σουηδός δραματουργός πραγματεύεται τη σύγκρουση άνδρα - γυναίκας, μιλώντας για το μίσος σαν την άλλη όψη της αγάπης.

Τα σκηνικά είναι της Τίτης Κυριακίδου, τα κοστούμια του Χρήστου Μπρούφα, η μουσική του Ηρακλή Πασχαλίδη. Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέφανος Κυριακίδης, Δημήτρης Σιακάρας.

  • Την κωμωδία του Ακη Δήμου, «Τα λουλούδια στην κυρία», θα παρουσιάζει από τις 13/12 στο «Θέατρο της Ανοιξης», σε σκηνοθεσία Σέργιου Γκάκα, σκηνικά Ελενας Χριστούλη, κοστούμια Μαρίας Κοντοδήμα και μουσική επιμέλεια Γρηγόρης Ψαριανός. Παίζουν: Δημήτρης Ζωγραφάκης, Νίκος Καρίμαλης, Ζήσης Ρούμπος.
  • Το μιούζικαλ, «Dr. Jekyll & Mr. Hyde» των Γουάινχορν και Μπρικούζ ανεβαίνει στις 13/12 στο θέατρο «Βέμπο». Η μετάφραση, η διασκευή, η σκηνοθεσία και ο πρωταγωνιστικός ρόλος είναι του Γιώργου Κιμούλη. Ενορχήστρωση: Γιούρι Στούπελ, χορογραφίες: Ντανιέλ Λομέλ, σκηνικά - κοστούμια: Εύα Νάθενα, φωτισμοί: Νικ Ρίτσινγκς. Παίζουν ακόμη 33 ηθοποιοί.
  • Το «Σλουθ» του Αντονι Σάφερ ανεβάζει στις 12/12 το «Αμιράλ» σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη, σκηνοθεσία Γιάννη Λαπατά, μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου, σκηνικά - κοστούμια Δέσποινα Βολίδη, φωτισμοί Γιάννης Δρακουλαράκος. Παίζουν: Τάσος Χαλικιάς, Θάνος Καληώρας. Εξάλλου, από 3/12 παρουσιάζεται στο «Αμιράλ» το έργο «Μια Ολυμπιάδα για μικρούς φίλους» της Δήμητρας Φουντούκη, σε σκηνοθεσία Σμαρούλας Γιούλη, μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου, βοηθός σκηνοθέτη Σέργιος Κωνσταντινίδης, χορογραφίες Αννίτας Παντελίδου, σκηνικά Δέσποινας Βολίδη, κοστούμια Γιώργου Λαμπράκη. Ακούγονται οι φωνές των Γρηγόρη Βαλτινού και Μίρκας Παπακωνσταντίνου. Παίζουν: Δήμητρα Φουντούκη, Μαρίνος Βουρδαμής, Απόστολος Αυγέρης, Ρένα Βαμβακοπούλου, Γιώργος Οικονόμου κ.ά.
  • Την κωμωδία του Ευδόκιμου Τσολακίδη, «Αθήνα - Μόσχα» παρουσιάζει από 18/12 στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης και από 15/1/03 στον «Τεχνοχώρο» της Αθήνας, το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Σκηνοθεσία Ευδόκιμου Τσολακίδη, σκηνικά - κοστούμια Πένυς Αμπλά, μουσική επιμέλεια Νίκου Βίττη. Παίζουν: Αννα Κουρή, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Θάλεια Προκοπίου. Ακούγονται οι φωνές των: Θοδωρή Αθερίδη, Ακη Σακελαρίου, Ιεροκλή Μιχαηλίδη.
  • Από τις 17/12 και μόνο για έξι παραστάσεις θα παρουσιάσει στο θέατρο «Βαφείο» ρεσιτάλ ερμηνείας ο Αγγλος σαιξπηρικός ηθοποιός, Τόνι Τσερτς, σε μια ανθολογία σαιξπηρικών μονολόγων. Ο Τσερτς είναι πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου Αγγλίας, ιδρυτικό μέλος και μόνιμος συνεργάτης του «Royal Shakespeare Company».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ