Κυριακή 5 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντεργατικές «προδιαγραφές»

Οι προδιαγραφές της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΑΕΔ για την κατάρτιση του επιχειρησιακού του σχεδίου, είναι αποκαλυπτικές για το ρόλο που καλείται να παίξει

Η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΑΕΔ συνακόλουθα, βιάζονται να προχωρήσουν στη μετατροπή του Οργανισμού, που θα ανατρέψει δραστικά το ρόλο του, τη δομή του και τη λειτουργία του. Οι προδιαγραφές που συνόδεψαν την προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης συμβούλου για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου, είναι αρκετά σαφείς για το είδος και το εύρος των αλλαγών. Ιδιωτικοποίηση τμημάτων του Οργανισμού, κατάργηση κάποιων, πρόσθεση άλλων, ανακατατάξεις στο προσωπικό, ακόμη και με μείωση όπου «πλεονάζει»,επανεξέταση του ρόλου του σε σχέση με άλλους δημόσιους Οργανισμούς και υπουργεία, είναι μερικές μόνο από τις εντολές.

Η πιο κατηγορηματική εντολή, έχει να κάνει με τις επιδιώξεις του Οργανισμού. «Οι μελλοντικές ενέργειες του ΟΑΕΔ - σημειώνεται στο κείμενο των προδιαγραφών - θα είναι σύμφωνες προς το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση» και θα κινούνται γύρω από τους άξονές του. Οι άξονες αυτοί αναφέρονται συγκεκριμένα: Ενίσχυση της ικανότητας επαγγελματικής ένταξης. Ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος. Ενθάρρυνση της ικανότητας προσαρμογής των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Ενίσχυση των πολιτικών για την ισότητα των ευκαιριών ανδρών και γυναικών (προς το χειρότερο όπως φαίνεται στην πράξη).

Η ιδιωτικοποίηση τομέων του ΟΑΕΔ και η σχέση του με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, είναι άλλο ένα σημείο που εξετάζεται. «Το επιχειρησιακό σχέδιο πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των πιθανών αναθέσεων - εκχωρήσεων επιμέρους δραστηριοτήτων και λειτουργιών του Οργανισμού σε εξωτερικούς προμηθευτές με κριτήρια την κοινωνική και οικονομική αποτελεσματικότητα αυτού», σημειώνεται στις προδιαγραφές. Σε άλλο σημείο, επισημαίνεται ότι στόχος του ΟΑΕΔ είναι να προσφέρει εξατομικευμένες υπηρεσίες στο «ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών γραφείων»!

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα του ΟΑΕΔ - των δικών του σχολών και όχι η κατάρτιση - είναι πιθανό, αν δε συρρικνωθεί, να αποτελέσει ένα τέτοιο «επιμέρους» τομέα, καθώς θεωρείται... «στρατηγικό ερώτημα» η «έκταση» υπηρεσιών εκπαίδευσης από τον Οργανισμό. Οσο για το τι σημαίνει «εξατομικευμένη» παρέμβαση και πόσο θετικά μπορεί να συμβάλει για τη στήριξη των ανέργων, έχει σημασία η παρατήρηση ότι εξετάζεται και η αλλαγή του τρόπου διοίκησης του ΟΑΕΔ με σκοπό να γίνει πιο «ευέλικτος», ώστε να εξυπηρετήσει τους «πελάτες»!!!

Κάτω από αυτή την οπτική, αποκαλύπτεται και ο πραγματικός σκοπός που εξυπηρετούν τα πολυδιαφημισμένα «Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης», που σταδιακά εγκαινιάζει σε όλη τη χώρα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Τα κέντρα θα ήταν ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του ΟΑΕΔ, αν σήμαιναν τη βελτίωση των υφιστάμενων υπηρεσιών του για εξεύρεση εργασίας. Στο νέο περιβάλλον όμως, ο ρόλος τους είναι να κατευθύνουν τους «πελάτες» μακριά από τις παροχές ασφάλισης, σε δουλιές που οι εργοδότες εφαρμόζουν τις «νέες», μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις, στη «διά βίου μάθηση» και στην «απασχολησιμότητα».

Οι «προδιαγραφές» επιφυλάσσουν και ένα σημαντικό πλήγμα για το προσωπικό του ΟΑΕΔ, καθώς παρατηρείται ότι η «διαχείρισή» του παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, που έχουν να κάνουν ειδικότερα με τη δυσκολία κινητοποίησης και ανάπτυξής του! Σε συνδυασμό με την πρόθεση να εξεταστεί αν πλεονάζει ή υπάρχει έλλειμμα προσωπικού, σε μια περίοδο δεδομένης ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του ΟΑΕΔ, είναι κάτι περισσότερο από καθαρό, ότι οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στον Οργανισμό δε θα μείνουν αλώβητες!

Ο σύμβουλος που θα προσληφθεί, πρέπει να έχει καταρτίσει το σχέδιο σε 6 μήνες. Στη «δεύτερη φάση», όπως ονομάζεται, θα προσφέρει εμπειρογνώμονες που θα βοηθήσουν επί 6 ακόμη μήνες στην υλοποίηση του σχεδίου! Μεταξύ άλλων, θα είναι εκείνοι που θα διαμορφώσουν τις προδιαγραφές για την πρόσληψη κι άλλων συμβούλων, για τη λεγόμενη «τρίτη φάση» υλοποίησης του σχεδίου, η οποία θα αφορά στην παρακολούθηση υλοποίησης των αλλαγών.


Κείμενα:
Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ