Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ
Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους νεκρούς αγωνιστές

Ακριβώς δύο χρόνια πριν, στις 19 Δεκέμβρη του 2000, ξημέρωνε στην Τουρκία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο μια μαύρη μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, την ίδια τη ζωή. Δεν μπορεί να υπάρχει άνθρωπος που να μη θυμάται τις ανατριχιαστικές εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, τις καμένες γυναίκες που έβγαιναν με χειροπέδες(!) απ' τις βομβαρδισμένες φυλακές, τα άψυχα κορμιά των 28 απεργών πείνας μέχρι θανάτου που «έφυγαν» απ' τις σφαίρες και τις βόμβες του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας.

Η επιχείρηση αυτή προκλητικά ονομάστηκε τότε απ' την τουρκική κυβέρνηση «Επιστροφή στη ζωή». Οι αγωνιστές, όμως, όχι απλά δε λύγισαν αλλά προς έκπληξη όλων συνεχίζουν τον ηρωικό αγώνα τους - που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 102 ανθρώπους - με στόχο την κατάργηση των λευκών κελιών και την ύπαρξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα τους.

Με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο, η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν διοργανώνει, στις 6 μ.μ. στο Πολυτεχνείο (Γκίνη 18), εκδήλωση μνήμης και τιμής. «Με 102 μάρτυρες, η απεργία πείνας μέχρι θανάτου συνεχίζεται και μπαίνει στον τρίτο χρόνο! Καλούμε την κοινή γνώμη να συμπαρασταθεί στους αντιστεκόμενους που συνεχίζουν την απεργία πείνας στις φυλακές της Τουρκίας», αναφέρει στο κάλεσμά της η Επιτροπή. Στη σημερινή εκδήλωση θα μιλήσουν εκπρόσωποι συνδικάτων, θα υπάρξει προβολή βίντεο με όλα τα τραγικά γεγονότα, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Λάκη Χαλκιά, το παιδικό συγκρότημα «Sevcan», ενώ ποιήματα θα απαγγείλουν νεαροί πρώην τοξικομανείς απ' το «18 Ανω».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ