Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΕ
Σημαντική πρωτοβουλία για την αντισεισμική θωράκιση

Σε μια νέα φάση μπαίνει η πρωτοβουλία του ΤΕΕ για την αντισεισμική θωράκιση των υφισταμένων κτιρίων, ιδίως των παλαιότερων και με προτεραιότητα αυτών όπου υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση κοινού, όπως σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ. Συγκεκριμένα για το θέμα αυτό το ΤΕΕ αποφάσισε τη συγκρότηση τεσσάρων Ομάδων Εργασίας, οι οποίες θα ασχοληθούν με: Την αξιοποίηση της εθνικής απογραφής κτιρίων 2001. Την τρωτότητα και διακινδύνευση κτιρίων. Τα επαγγελματικά και νομικά θέματα. Τις εδαφοτεχνικές - γεωλογικές πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη φάση του προγράμματος που ξεκίνησε το ΤΕΕ το 1996 και ολοκλήρωσε πριν δύο χρόνια προέκυψε η αναγκαιότητα συστηματικής μελέτης, σύνταξης προδιαγραφών και προτάσεων για τη λήψη αποφάσεων σε κυβερνητικό επίπεδο, με στόχο την αντισεισμική θωράκιση των υφισταμένων κτιρίων, καθώς σε μεγάλο ποσοστό - και ιδιαίτερα όσα έχουν κατασκευαστεί πριν το 1990 με τους παλιότερους κανονισμούς - κινδυνεύουν σε ενδεχόμενο σεισμό.

Οπως ανακοίνωσε χτες το ΤΕΕ, οι νέες Ομάδες Εργασίας, που ουσιαστικά αναλαμβάνουν να συνεχίσουν και να εξειδικεύσουν το έργο της Α΄ Φάσης, θα χρειαστούν για να ολοκληρώσουν το έργο τους από 4 έως 18 μήνες. Παράλληλα εντός του 2003 προβλέπεται να συγκροτηθούν και άλλες Ομάδες Εργασίας που θα μελετήσουν επιμέρους θέματα, όπως η τρωτότητα και διακινδύνευση δικτύων κοινής ωφελείας, η προσαρμογή κατάλληλου διεθνούς λογισμικού στα ελληνικά δεδομένα και οι χρηματοδοτήσεις και προτεραιότητες των δαπανών.

Φιλοδοξία του ΤΕΕ - τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση - είναι μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσει όλο το απαραίτητο πλέγμα (τεχνικό, οικονομικό, νομικό) που είναι απαραίτητο για την προώθηση με τρόπο συστηματικό ενός προγράμματος ελέγχου και ενίσχυσης των κατασκευών στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο πρόγραμμα (ανάλογα, περιορισμένης όμως έκτασης, προγράμματα εφαρμόστηκαν μόνο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ), το οποίο υπαγορεύεται από το γεγονός ότι στη χώρα μας εκδηλώνεται κάθε χρόνο πάνω από το 50% της σεισμικής δραστηριότητας στην Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ