Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κυβερνητική αδιαφορία για τα προγράμματα απεξάρτησης

Η αβλεψία στην υπουργική απόφαση για την πρόσληψη του προσωπικού οδηγεί δυο προγράμματα σε αδιέξοδο

Μεγάλα προβλήματα, λόγω έλλειψης προσωπικού, αντιμετωπίζουν τα δύο προγράμματα αντιμετώπισης εξαρτημένων ατόμων - με καταξιωμένη θέση και αναγνωρισμένη προσφορά στο χώρο τους - του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ): Το πρόγραμμα «εσωτερικής νοσηλείας» που λειτουργεί από το 1990 και το «ανοιχτής θεραπείας» που λειτουργεί από το 1998. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι σε αυτά να εργάζονται σε συνθήκες εντατικοποίησης και η προσφορά των απαραίτητων υπηρεσιών να στηρίζεται ουσιαστικά στην ευαισθησία και στο φιλότιμό τους. Παλιότερα η διοίκηση εμπόδισε την πρόσληψη προσωπικού, ενώ όταν τελικά ζητήθηκαν κάποιες θέσεις εργασίας, αυτές απείχαν πολύ από τον αριθμό και τη σύνθεση που απαιτούσαν οι ανάγκες των Προγραμμάτων.

Η έγκριση ήταν για 20 θέσεις απ' τις 24 που διεκδικούσε το ΨΝΘ. Ομως η προκήρυξη των θέσεων παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Μάη ο υφυπουργός Υγείας Εκτ. Νασιώκας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδη, υποσχέθηκε την ταχύτερη δυνατή κάλυψή τους. Μια αβλεψία στη σύνταξη της Υπουργικής Απόφασης, η οποία καθόριζε τη διαδικασία της πρόσληψης, αλλά δεν προέβλεπε την απαιτούμενη σύσταση θέσεων, εμποδίζει την προώθηση των διαδικασιών, εφόσον τίθεται θέμα μισθοδοσίας, όσων θα προσληφθούν. Βέβαια, η δυσχέρεια αυτή θα μπορούσε να υπερπηδηθεί, αν σε πρόσφατη τροπολογία που προώθησε το υπουργείο Υγείας, για την αντιμετώπιση αντίστοιχου προβλήματος στο Πρόγραμμα Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, συμπεριλαμβάνονταν και αυτές οι θέσεις εργασίας. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν έγινε και το πρόβλημα των δύο Τμημάτων διαρκώς διογκώνεται και οποιαδήποτε δυνατότητα λύσης του φαίνεται να παραπέμπεται σε ένα αόριστο μέλλον.

Οι πρόσφατες εξελίξεις μάλιστα αποκαλύπτουν στοιχεία εμπαιγμού, εφόσον με εντολή του υπουργείου οι 20 θέσεις που αναμένονταν θα πρέπει να ξεχαστούν και να προταθούν άλλες (περισσότερες!!!) σε έναν τριετή προγραμματισμό για τα έτη 2002(!!!)-2003-2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ