Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προτάσεις εισαγγελέων για μέτρα κατά της διαφθοράς

Την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας, την καθιέρωση αυστηρότερων ποινών για τα εγκλήματα της απιστίας και δωροδοκίας, καθώς και τον περιορισμό των αναβολών στις ποινικές υποθέσεις προτείνει η Ολομέλεια των εισαγγελικών λειτουργών του Αρείου Πάγου ως άμεσα μέτρα, προκειμένου να χτυπηθούν ή τουλάχιστον να μειωθούν τα φαινόμενα διαφθοράς στο δημόσιο βίο.

Αποκαλυπτικός ήταν χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκης, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ούτε ο ίδιος τρέφει αυταπάτες ότι θα καταργηθεί η διαφθορά, αλλά θα είναι θετικό αν σε πρώτο στάδιο υπάρξει μια ανάσχεση και σε δεύτερο στάδιο επιτευχθεί κάποια μείωσή της. Αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι για τα φαινόμενα της διαφθοράς υπεύθυνοι είναι η «νομοθετική εξουσία, η δημόσια διοίκηση και η δικαστική εξουσία». Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός έθεσε ενώπιον των ευθυνών τους δικαστές και εισαγγελείς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε κι εμείς ευθύνη αρκετά μεγάλη».

Ειδικότερα, η Ολομέλεια των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου πρότεινε να ληφθούν τα εξής μέτρα:

  • Ιδρυση δικαστικής αστυνομίας, η οποία θα διευθύνεται και θα εποπτεύεται από εισαγγελικό λειτουργό. Στη δικαστική αστυνομία θα συμμετέχουν και άλλες βασικές ειδικότητες, όπως φοροτεχνικοί, μηχανικοί, γραφολόγοι κλπ., ώστε να ενεργούν οι εισαγγελικές αρχές με δικά τους πιο αποτελεσματικά και αδιάβλητα «όργανα» και όχι να «δανείζονται» ειδικούς εμπειρογνώμονες από άλλες υπηρεσίες. Η επάνδρωση της δικαστικής αστυνομίας με τους ειδικούς εμπειρογνώμονες κρίνεται απαραίτητη, για να είναι αποτελεσματική η εισαγγελική παρέμβαση σε κρίσιμους τομείς, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, παράνομος τζόγος, (φρουτάκια), απάτες σε βάρος του Δημοσίου, καταστροφή περιβάλλοντος, εργατικές παραβάσεις, πολεοδομικές αυθαιρεσίες κλπ.
  • Αυστηρότερες ποινές για τα αδικήματα, που σχετίζονται με τη διαφθορά, όπως της απιστίας και της δωροδοκίας. Για την απιστία προτείνεται να τιμωρείται ως κακούργημα με τις επιβαρυντικές διατάξεις που προβλέπει ο νόμος 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος. Επίσης για τη δωροδοκία προτείνεται αυστηρότερη ποινή, η οποία δε θα μετατρέπεται και δε θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.
  • Απαγόρευση χορήγησης αναβολής της δίκης για ποινικά αδικήματα (με νομοθετική ρύθμιση) περισσότερο από δύο φορές.
  • Τέλος, οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου ζητούν περαιτέρω ενεργοποίηση της εποπτείας του εισαγγελέα εφετών για το ανακριτικό έργο, (άρθρο 35 το Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), καθώς και τη στελέχωση της υπηρεσίας του «Πόθεν Εσχες» για να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος των υποβαλλόμενων δηλώσεων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στον Αρειο Πάγο 70.000 δηλώσεις πόθεν έσχες και το έργο αυτό έχουν επιφορτιστεί τέσσερις δικαστές εποπτευόμενοι από έναν εισαγγελέα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ