Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Σχολή πρακτόρων από Ιρακινούς αντικαθεστωτικούς

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε χτες ότι θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να εκπαιδεύσουν περίπου 3.000 Ιρακινούς, μέλη της λεγόμενης αντιπολίτευσης της αραβικής χώρας (ή Αμερικανούς στρατιώτες αραβικής καταγωγής), σε αεροπορική βάση 200 χιλιόμετρα νοτιο-ανατολικά της Βουδαπέστης. Οι εκπαιδευόμενοι αναμένεται να λάβουν μέρος στον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.

Χτες ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Γκαλ δήλωσε: «Η ουγγρική κυβέρνηση ενέκρινε το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης, συμβάλλοντας, έτσι, στο διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας», ενώ πρόσθεσε ότι «η εκπαίδευση θα είναι κυρίως θεωρητική, δηλαδή στη διερμηνεία και στη μετάφραση, αλλά θα περιλαμβάνει και θεωρητική εκπαίδευση για στρατιωτική αστυνομία, καθώς και εκπαίδευση στη χρήση μικρών όπλων»... Σύμφωνα με τον Ζόλταν Γκαλ, η εκπαίδευση θα ολοκληρωθεί σε 2 γύρους, διάρκειας 90 ημερών ο καθένας.

Η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε τελικά να δώσει το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση των 3.000 Ιρακινών αντικαθεστωτικών, χωρίς να πάρει ανάλογη έγκριση από την ουγγρική Βουλή. Κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο, αφού κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για τους κινδύνους που θα σημάνει αυτή η κίνηση για τη χώρα.

Οι εκπαιδευόμενοι αναμένεται να καταφθάσουν στις αρχές του επόμενου μήνα, μαζί με βοηθητικό προσωπικό 1.000 ατόμων. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν την εν λόγω βάση στο Τάσζαρ ως κέντρο λογιστικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια των «ειρηνευτικών» τους επιχειρήσεων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, από το 1995.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ