Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Τρομοκρατώντας τον πλανήτη...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Πρόωρος τοκετός, η ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας ή κοινώς υιός του «πολέμου των άστρων», σύμφωνα με τον βρετανικό «Γκάρντιαν», που από την Τρίτη είναι πια πραγματικότητα με την εντολή που έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Ενας πρόωρος τοκετός, όμως, με πολλές ωδίνες για την οικουμένη δυστυχώς, καθώς το κυνήγι των εξοπλισμών όχι μόνο θα αποσταθεροποιήσει την οικουμένη, αλλά θα τη θέσει σε εξαιρετικά επικίνδυνη τροχιά.

Οι πρώτες αντιδράσεις σχεδόν μηδαμινές, καθώς οι ΗΠΑ είχαν προϊδεάσει πολλαπλώς όλο τον πλανήτη για την ανάπτυξη του συστήματος NMD και, μάλιστα, κινούμενοι σε αυτή την κατεύθυνση αποσύρθηκαν τον Ιούνιο μονομερώς από τη Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους (ABM) του 1972, η οποία παραβιάζεται με την ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας. Εντούτοις, η απόφαση για την υλοποίησή του συνιστά σημείο καμπής για την αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ και θέτει οριστικό τέλος στις συζητήσεις και τις διαφωνίες μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης, αξιωματούχων και ειδικών των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Διαφωνίες που είχαν ξεκινήσει από την εποχή της Προεδρίας του Ρόναλντ Ρέιγκαν, όταν είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά το πρόγραμμα του «πολέμου των άστρων». Βέβαια, ακόμη και σήμερα συνεχίζουν οι φωνές αμφισβήτησης για την αποτελεσματικότητα, αλλά και τις δυνατότητες υλοποίησής του.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, πρωτίστως, χώρα την οποία οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων για την ανάπτυξη του NMD «φωτογραφίζουν» και, δευτερευόντως, η Κίνα δεν έχουν προχωρήσει σε κανενός είδους δήλωση ή αντίδραση. Ούτε οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες είχαν εκφράσει τη σφοδρή τους αντίδραση, όταν ο Πρόεδρος Μπους είχε θέσει τον «πόλεμο των άστρων» στην πρώτη γραμμή της αμυντικής του πολιτικής. Αναμονή ή υπακοή, καθώς η αντιπυραυλική ασπίδα, όταν αναπτυχθεί και σε ευρωπαϊκό έδαφος (Βρετανία - Δανία), θα θέσει υπό αμερικανική επιτήρηση όλη τη Γηραιά ήπειρο;

Προς το παρόν μόνο η Ρωσία αντέδρασε, εκφράζοντας τη «λύπη» της. «Παρασύρουν τους εταίρους τους σε έναν αποσταθεροποιητικό ανταγωνισμό αμυντικών στρατηγικών εξοπλισμών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ αναφερόμενο στα σχέδια συνεργασίας Μόσχας - Ουάσιγκτον, καθώς και Ρωσίας - ΝΑΤΟ στον τομέα της μη στρατηγικής αντιπυραυλικής άμυνας, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ελπίδα «να δώσουν οι ΗΠΑ μεγαλύτερη προσοχή στο πρόγραμμα αυτό, αποφεύγοντας τον αποσταθεροποιητικό ανταγωνισμό στο πεδίο των αμυντικών στρατηγικών εξοπλισμών».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Ρωσία ακολουθεί τη γραμμή που υιοθέτησε μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από την αντιπυραυλική συνθήκη ABM του 1972 και προειδοποιεί ότι η εγκατάλειψη των αρχών της συνθήκης αυτής θα οδηγήσει, μεταξύ άλλων, και σε διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής.

Υπενθυμίζεται ότι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν ότι δέκα πύραυλοι αναχαίτισης θα αναπτυχθούν έως το 2004 σε βάση στην Αλάσκα και άλλοι δέκα ως το 2005 ή το 2006. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος διαβίβασε στη βρετανική κυβέρνηση επίσημο αίτημα για τη χρήση εγκαταστάσεων ραντάρ στη Βόρεια Αγγλία.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν, δήλωσε μάλιστα ότι η αντιπυραυλική άμυνα μπορεί να ενισχύσει τη διεθνή σταθερότητα και να συμβάλει στην αποτροπή επιθέσεων από «απείθαρχα κράτη». Ωστόσο, ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Ράμσφελντ, παραδέχτηκε ότι το σύστημα ΝΜD θα τεθεί σε εφαρμογή χωρίς να είναι πλήρως ανεπτυγμένο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ