Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΛΠΟΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ
Τεράστια η οικολογική καταστροφή

Να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ζητά ο Δήμος Σταγείρων - Ακάνθου

Να κηρυχτεί ο Κόλπος της Ιερισσού και ο Δήμος Σταγείρων - Ακάνθου της Χαλκιδικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής. Επίσης ζητά να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μόλυνσης από τα χιλιάδες κυβικά τοξικών υδάτων που χύνονται στη θάλασσα, από τις στοές και τις εγκαταστάσεις της πολυεθνικής εταιρίας TVX Hellas.

Στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε ομόφωνα να ζητηθεί η παρέμβαση, στην παραπάνω κατεύθυνση, από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα Υπουργεία και τη Νομαρχία, διότι όπως σημειώθηκε, το φαινόμενο της ρύπανσης συνεχίζεται και υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης της κατάστασης. Επίσης καταγγέλθηκε ότι με βάση στοιχεία της Νομαρχίας, του Λιμεναρχείου της Ιερισσού αλλά και της ίδιας της TVX, τα νερά δεν μπορούν να ελεγχθούν. Χτες το Λιμεναρχείο απαγόρευσε την αλιεία στη θαλάσσια περιοχή της Ιερισσού.

Καθημερινά υπολογίζεται ότι πέφτουν στη θάλασσα 15.000 - 20.000 κυβικά τοξικών υδάτων που περιέχουν αρσενικό, σίδηρο, μαγγάνιο, βαρέα μέταλλα - μόλυβδο, ψευδάργυρο, χαλκό κ.ά. και έχουν βάψει κόκκινη τη θάλασσα. Ενδεικτικό της τοξικότητας είναι το γεγονός ότι ανοξείδωτες αντλίες που τραβούν τα τοξικά ύδατα, καταστρέφονται σε 2 ημέρες και αντικαθίστανται.

Δείγματα νερού από τους χειμάρρους, τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας της εταιρίας και τη θάλασσα, έχουν σταλεί για εξέταση αλλά ακόμη τα αποτελέσματα δεν έχουν γίνει γνωστά. Μάλιστα το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας δηλώνει ότι δε γνωρίζει πότε θα υπάρξουν αποτελέσματα. Ωστόσο επικαλείται τις διαβεβαιώσεις της εταιρίας ότι οι μετρήσεις που κάνει δε δείχνουν τίποτε ανησυχητικό.

Ορατός είναι ο κίνδυνος ρύπανσης όλης της θαλάσσιας περιοχής από ενδεχόμενη διαρροή τοξικών αποβλήτων από το παράνομο φράγμα στην περιοχή «Καρακόλι». Σύμφωνα με καταγγελία της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, διοχετεύτηκαν τοξικά ύδατα -για να μην πέσουν στη θάλασσα - στο «Καρακόλι» που είναι γεμάτο από επικίνδυνα και ιδιαίτερα τοξικά απόβλητα. Είναι το φράγμα που κληροδότησε στην TVX η ΑΕΧΠΛ, με τον όρο να σταματήσει πλέον η επιβάρυνσή του και να αρχίσει η αποφόρτισή του. Αντ' αυτού, το φράγμα από τα 24 μ. έχει ανέβει στα 52 μ. και συγκρατεί 3.500.000 τόνους τοξικών αποβλήτων του εργοστασίου επεξεργασίας με κυάνιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ