Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
«Κόκκινη» κυριαρχία

Κάθε τίτλος έχει τη γλύκα του, συνηθίζουν ν' αναφέρουν οι κερδισμένοι, αλλά όπως και να το κάνουμε υπάρχουν επιτεύγματα που έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους. Αυτό ακριβώς ισχύει για τον Ολυμπιακό που ...κόβοντας πρώτος το νήμα του 23ου Επαγγελματικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, κατέκτησε το 6ο συνεχόμενο πρωτάθλημα και 31ο στην ιστορία του. Ομως, για τους «ερυθρόλευκους» δεν είναι απλά άλλος ένας τίτλος. Είναι κάτι περισσότερο.

Ο Τάκης Λεμονής, ο Αλεξανδρής, ο Τζόρτζεβιτς, ο Γιαννακόπουλος και οι άλλοι παίχτες δημιούργησαν μια ξεχωριστή σελίδα στο «λίμπρο ντόρο» του Πειραϊκού συλλόγου - αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα - αφού, εξασφαλίζοντας τον τίτλο του πρωταθλητή για την περίοδο 2001 - 2002, ταυτόχρονα ισοφάριζαν ένα μοναδικό ρεκόρ. Μετρούσαν έξι συνεχόμενες κατακτήσεις, όπως και η μεγάλη ομάδα του Ολυμπιακού τη δεκαετία του '50 (1954, '55, '56, '57, '58, '59).

Πάντως, ο τίτλος αυτός ήταν μάλλον ο πιο δύσκολος της εξαετίας. Ισοβάθμησαν με την ΑΕΚ στους 58 βαθμούς, ενώ δύο αγωνιστικές πριν το τέλος όλα ήταν ...ανοιχτά. Τελικά η νίκη επί των «κιτρινόμαυρων» με 4 - 3, έφερε τον Ολυμπιακό «αγκαλιά με τ' όνειρο» και η άνετη επικράτηση στου Χαριλάου με 5 - 1, υλοποίησε το ποθητό. Το κατόρθωμα του 6ου συνεχόμενου τίτλου τιμήθηκε δεόντως σε αναμέτρηση - φιέστα με την Πάρμα.

Για την ΑΕΚ, η χρονιά που σε λίγο φεύγει άφησε «γλυκόπικρη» γεύση. Από το... πουθενά βρέθηκε να γίνει φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, παίρνοντας έναν σημαντικό «αέρα» στην κούρσα. Ομως σε ρόλο «ιδανικού αυτόχειρα» δημιούργησε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που τελικά την άφησαν εκτός νυμφώνος. Δύο μπορούν να θεωρηθούν τα καθοριστικά γεγονότα. Το «μπάχαλο» του Γενάρη με το μένω - φεύγω του Σάντος και η λιγοψυχία των παιχτών της τις κρίσιμες στιγμές. Πάντως, για τους «κιτρινόμαυρους» και κυρίως τη διοίκηση της ΠΑΕ η χρονιά κάθε άλλο παρά αποτυχημένη ήταν τελικά. Αφ' ενός εξασφάλισαν την παρουσία τους στο Τσάμπιονς Λιγκ και (προσωρινά) έδιωξαν... τις αράχνες από το ταμείο τους. Αφ' ετέρου κέρδισαν στον τελικό του κυπέλλου τον Ολυμπιακό με 2 - 1 και κατέκτησαν έτσι έναν τίτλο.

Ο Παναθηναϊκός αρκέστηκε στην τρίτη θέση και την έξοδό του στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όπου τον ακολούθησαν ΠΑΟΚ, Ξάνθη και Ηρακλής. Οι «σπρόμαυροι» και οι ακρίτες είχαν εξασφαλίσει σχετικά νωρίς το... εισιτήριό τους, αντίθετα ο «γηραιός» το... βούτηξε στο τσακ από τον Πανιώνιο. Στην τελευταία αγωνιστική του περασμένου πρωταθλήματος οι συνδιεκδικητές τέθηκαν αντιμέτωποι στο Καυταντζόγλειο. Οι φιλοξενούμενοι κέρδιζαν 1 - 0 και οι γηπεδούχοι έπαιζαν με 9 παίχτες. Και ενώ όλα ήταν εναντίον τους στο 94' ισοφάρισαν και «έγιναν» αυτοί Ευρωπαίοι. Την κατηγορία «αποχαιρέτησε» ο Εθνικός Αστέρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ