Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Συζήτηση για το Κυπριακό σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή την περασμένη Τρίτη και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) παρουσιάστηκε ως μέγιστη «εθνική επιτυχία». Ο Κ. Σημίτης έκανε λόγο για «ιστορικό επίτευγμα», ο Κ. Καραμανλής για «σημαντική θετική πράξη», ο Ν. Κωνσταντόπουλος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά στην Κοπεγχάγη. Το «σχέδιο Ανάν» παρουσιάστηκε ως βάση εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης. Μόνο το ΚΚΕ μίλησε για την ουσία του ζητήματος, δηλαδή τη διχοτόμηση (σελίδα 5).

Ορισμένες πλευρές από την αντιπαράθεση που αναπτύσσεται στα πανεπιστήμια, σε μια περίοδο που συντελούνται σημαντικές αλλαγές στο χαρακτήρα τους και πρώτα και κύρια για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και την προσπάθεια υπαγωγής της στις επιταγές της αγοράς και του κεφαλαίου, που προωθούν από κοινού κυβέρνηση και ΕΕ (σελίδα 6).

Μπορεί να πέρασαν δυο μήνες από τη μάχη των δημοτικών - νομαρχιακών εκλογών, να είναι κυρίαρχα τώρα μια σειρά από μεγάλα θέματα (πόλεμος - Κυπριακό - αντιδραστικά μέτρα ΕΕ - κυβέρνησης), μένει όμως επίκαιρη και άμεσα αξιοποιήσιμη η απόφαση της ΚΕ για τη μάχη που δώσαμε (σελίδα 7).

Τεράστια η οικονομική σημασία της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για το μεγάλο κεφάλαιο η ένταξη αυτών των κρατών σημαίνει άνοιγμα μιας τεράστιας νέας αγοράς για τα προϊόντα και τις επενδύσεις τους και δημιουργία μιας δεξαμενής άφθονης, φθηνής εργατικής δύναμης (σελίδα 15).

Γόνιμος και εποικοδομητικός ήταν ο διάλογος που αναπτύχθηκε στην ημερίδα της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ για την αλιεία. Στο επίκεντρο του διαλόγου τέθηκαν οι καταστροφικές συνέπειες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και της αντιδραστικής αναθεώρησής της σε βάρος των μικρομεσαίων ψαράδων, καθώς και η εναλλακτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ (σελίδες 20-21).

Αμέτρητες χιλιάδες Αμερικανοί διαδήλωσαν κατά του πολέμου στο Ιράκ, σε πάνω από 150 πόλεις, χωριά και περιοχές κολεγίων και πανεπιστημίων, με το κοινό σύνθημα «Ενωμένοι για Ειρήνη» (σελίδα 28).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ