Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποδοκιμάζουν τις αντιτρομοκρατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης

Κορυφαίοι ποινικολόγοι, σε εκδήλωση της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων του ΔΣΑ, προειδοποιούν για κίνδυνο να θεωρείται εχθρός του λαού η διαφορετική άποψη

Εντονες ανησυχίες και σήμα κινδύνου εξέπεμψαν κορυφαίοι νομικοί επιστήμονες, όπως οι Ι. Μανωλεδάκης, Ν. Παρασκευόπουλος και Γ. Πανούσης, καθώς και άλλοι ομιλητές, όπως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φ. Ιωαννίδης, ο δικηγόρος Δ. Μπελαντής κ.ά. για τη συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας.

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ι. Μανωλεδάκης, αναφερόμενος στα μέτρα που θεσπίζονται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σημείωσε ότι η απάντηση στη βία με βία αποτελεί τη χειρότερη λύση και πρόσθεσε ότι καμιά παραβίαση των κανόνων ηθικής δε δικαιολογείται με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ είπε ότι δημιουργείται κλίμα έκτακτων μέτρων και καλλιεργείται η εντύπωση ότι οποιοδήποτε μέτρο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι νομιμοποιημένο.

Επίσης, ανέφερε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος σύγχυσης αστυνομικών και δικαστικών καθηκόντων και πως η σύγχυση αυτή αρχίζει να είναι νομιμοποιημένη πρακτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σχολιάζοντας την επικείμενη δίκη για την τρομοκρατία προειδοποίησε ότι «στη δίκη της «17 Νοέμβρη» θα δοκιμαστεί η αντοχή των κανόνων δικαίου στη χώρα μας». Μίλησε για ανησυχητικά σημάδια ενόψει της δίκης και σημείωσε ότι ορισμένα ΜΜΕ και κάποιοι δημοσιογράφοι καλλιεργούν ένα κλίμα, που συνίσταται στη λογική ότι όποιος υπερασπίζεται το κράτος δικαίου είναι σύμμαχος της τρομοκρατίας. Εχουμε φαινόμενα ιδεολογικής βίας, πρόσθεσε ο Ι. Μανωλεδάκης, που θυμίζουν την περίοδο 1946-49, τότε που, αν κάποιος αποδοκίμαζε τις μορφές εκείνης της εξουσίας, βρισκόταν κατηγορούμενος.

Ο Ν. Παρασκευόπουλος, καθηγητής, επίσης, της Νομικής του ΑΠΘ έκανε λόγο για εμπλοκή της πλειοψηφίας στον ποινικό έλεγχο και πως στην εποχή μας η εξουσία κατασκευάζει στιγματισμούς. Ο στιγματισμός «συμπαθούντες την τρομοκρατία» που χρησιμοποιείται σήμερα, είπε, είναι πολύ πιο επικίνδυνος από τον στιγματισμό «συνοδοιπόροι», που χρησιμοποιήθηκε από το μετεμφυλιοπολεμικό καθεστώς, γιατί ο όρος «συμπαθούντες» περικλείει ακόμη και τα συναισθήματα, ποινικοποιεί τη συμπεριφορά και συμπλέει με το δόγμα Μπους, που περικλείεται στη φράση «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός μας».

Ο καθηγητής Γ. Πανούσης μίλησε για επικίνδυνα φαινόμενα όπου διώκονται οι αντίθετες απόψεις και επιβραβεύεται ο χαφιεδισμός. Η ιστορική μνήμη, πρόσθεσε, διδάσκει ότι οι αντιτρομοκρατικές νομοθεσίες έχουν καταλήξει σε χειρότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όσες τέλεσαν οι εγκληματίες και πως δεν είναι επιτρεπτό ο νομοθέτης να επιτρέπει η μια αρχή να θυσιάζεται (ατομικά δικαιώματα) για λογαριασμό της άλλης (ασφάλεια).

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι το μεγαλύτερο έγκλημα της τρομοκρατίας είναι ότι αναπόφευκτα οδηγεί στη συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων, όπως συμβαίνει διεθνώς και στη χώρα μας αυτή την περίοδο και πρόσθεσε ότι εκπτώσεις στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα είναι αδιανόητες και ποτέ δεν οδηγούν σε καλά αποτελέσματα.

Ο δικηγόρος Ν. Μπελαντής αναφέρθηκε στις συνθήκες κράτησης των φερόμενων ως μελών της «17 Νοέμβρη» και σημείωσε ότι οι υπόδικοι της τρομοκρατικής οργάνωσης υπόκεινται σ' ένα ειδικό καθεστώς (επικοινωνία με τον συνήγορο, ειδικές συνθήκες σωφρονισμού, σχεδόν ανύπαρκτη επαφή με τους λοιπούς κρατούμενους, ειδικό καθεστώς προαυλισμού, χρόνος επισκεπτηρίου, ειδικά κελιά φύλαξης κλπ.), που τα περισσότερα από αυτά δεν προβλέπονται από τους ειδικούς ποινικούς νόμους.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δ. Παξινός, σημείωσε ότι η επίκληση της τρομοκρατίας δεν μπορεί να οδηγήσει στην κατάργηση του κράτους δικαίου. Διαφορετικά, είπε, οδηγούμαστε στο σημείο να θεωρείται εχθρός του λαού οποιοσδήποτε έχει διαφορετική άποψη και αμφισβητεί την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ