Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μετατρέπουν το βουλευτικό αξίωμα σε προνόμιο των λίγων

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε χτεσινή ανακοίνωσή της, τονίζει τα παρακάτω:

«H κυβέρνηση, τελικά, κατέθεσε με αδικαιολόγητη καθυστέρηση το απαράδεκτο νομοσχέδιο που αφορά στο επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών.

Κατ' επιταγήν της συνταγματικής διάταξης, που προώθησε συνεπικουρούμενη και από μερίδα της ΝΔ, προχωρεί τώρα στην πρακτική εφαρμογή μιας γενικευμένης απαγόρευσης της επαγγελματικής δραστηριότητας, στο όνομα, δήθεν, ότι οι βουλευτές θα δείχνουν μεγαλύτερη επιμέλεια στα καθήκοντά τους.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η όποια επαγγελματική δραστηριότητα που εμποδίζει τον βουλευτή να εκπληρώνει το χρέος του. Η κοινοβουλευτική δράση του καθενός δεν μπορεί να κρίνεται κύρια με βάση το χρόνο που αφιερώνει, αλλά με βάση την κατεύθυνση της δραστηριότητας που αναπτύσσει, το τι ψηφίζει και τι καταψηφίζει στη Βουλή.

Το μόνο λογικό θα ήταν να υπάρχει επαγγελματικό ασυμβίβαστο, περιορισμένο αποκλειστικά σε λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως γίνεται και με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Με το γενικευμένο ασυμβίβαστο, που προωθεί το νομοσχέδιο, μετατρέπεται το βουλευτικό αξίωμα σε προνόμιο των λίγων, των εχόντων μεγάλη οικονομική επιφάνεια ή ισχυρούς χρηματοδότες, με αποτέλεσμα την παραπέρα ηθικοπολιτική χειροτέρευση του πολιτικού μας συστήματος.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ευθύνεται γιατί δεν προχώρησε σε έγκαιρη κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου, παρότι είχε τον απαιτούμενο χρόνο. Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για αμφισβητήσεις, ενστάσεις και άλλες συνέπειες, για τις οποίες η κυβέρνηση αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ