Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Η παρακράτηση φόρου για μισθούς και συντάξεις

Την εγκύκλιο για την παρακράτηση των φόρων από τους μισθούς, τα ημερομίσθια και τις συντάξεις που θα αποκτηθούν μέσα στο 2003 και θα εκκαθαριστούν με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος το 2004 δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Ο τρόπος υπολογισμού δεν αλλάζει, θα εφαρμόζεται όμως με βάση τα νέα αφορολόγητα ποσά και τα νέα κλιμάκια που ισχύουν για το 2003. Στη μηνιαία παρακράτηση του φόρου δε θα παίρνονται υπόψη οι άλλες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα (όπως, για παράδειγμα, η καρατόμηση διαφόρων δαπανών που δικαιούνται μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι) και οι οποίες θα συνυπολογιστούν στο στάδιο της εκκαθάρισης των δηλώσεων. Ετσι για ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων θα προκύψει μηνιαία «ωφέλεια» αποκλειστικά και μόνο λόγω της μικρότερης παρακράτησης, που όμως σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι οι συνολικοί φόροι που θα πληρωθούν θα είναι λιγότεροι. Αντίθετα, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις η καρατόμηση των δαπανών θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις του τελικού οφειλόμενου φόρου.

Συγκεκριμένα, το ποσό του φόρου που αναλογεί με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα και ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση θα μειώνεται σε ποσοστό 2,5%. Το υπόλοιπο ποσό αποτελεί το φόρο που παρακρατείται σε ετήσια βάση.

Για να βρει ένας μισθωτός ή συνταξιούχος το ποσό της παρακράτησης θα πρέπει να πολλαπλασιάσει τις μηνιαίες καθαρές αποδοχές του (χωρίς τις κρατήσεις των ασφαλιστικών ταμείων) επί 14. Στη συνέχεια με βάση τις νέες κλίμακες και τα αφορολόγητα ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση, θα βρει το ποσό του φόρου σε ετήσια βάση και από αυτό θα αφαιρέσει το 2,5%. Το ποσό αυτό διαιρείται διά του 14 προκειμένου να βρεθεί η μηνιαία παρακράτηση του φόρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ