Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα εμπόδια στις παροχές των μεταναστών

Κάθε μέρα και καινούρια εμπόδια προσθέτει στους εργαζόμενους μετανάστες ο πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση για να τους κρατά παράνομους και φτηνούς. Ετσι, λοιπόν, δε φτάνουν οι πρόσφατες αλλαγές που επέφερε το υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας ο εργάτης να έχει κολλήσει 300 ένσημα ανά έτος, για να του ανανεωθεί η πολυπόθητη άδεια εργασίας, άρα και παραμονής, τώρα από την «πίσω πόρτα» τού αρνείται και το επίδομα ανεργίας και τις λοιπές παροχές (οικογενειακό επίδομα, εποχιακά βοηθήματα, επίδομα μητρότητας).

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΑΕΔ -στάλθηκε πριν ένα μήνα, σε όλες τις υπηρεσίες - οι εργάτες δε θα δικαιούνται να πάρουν επιδόματα, όχι βέβαια γιατί αυτοί δεν έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά γιατί ο πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός και οι ανεπάρκειες της δημόσιας διοίκησης καθυστερούν την προώθηση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Επιπλέον, οι μετανάστες μπαίνουν σε μία διαρκή διαδικασία νομιμοποίησης σαν να έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας αναφέρει ότι ισχύουν τα προβλεπόμενα, «επιδοτούμε εφόσον υπάρχει άδεια εργασίας σε ισχύ». Να τονίσουμε εδώ ότι μια κάρτα εργασίας για να εκδοθεί, αφού κατατεθούν τα δικαιολογητικά, κάνει από 1 έως 3 μήνες. Μέχρι να βγει δηλαδή η κάρτα ο εργάτης θα μένει χωρίς επίδομα και θα είναι άνεργος και χωρίς λεφτά.

Για τις λοιπές παροχές, που δεν προβλέπονται από τις σχετικές νομοθεσίες ειδικές ρυθμίσεις για αλλοδαπούς, θα πρέπει, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΑΕΔ, «πλην των σχετικών με την παροχή προϋποθέσεων οι αλλοδαποί να είναι κάτοχοι άδειας παραμονής και να έχουν τουλάχιστον υποβάλει αίτηση για έκδοση άδειας εργασίας». Εδώ το κενό και ο «φαύλος κύκλος» είναι ακόμα μεγαλύτερα, γιατί ζητάει οι μετανάστες να έχουν άδεια παραμονής και τουλάχιστον αίτηση για έκδοση άδειας εργασίας. Ομως, για να έχει άδεια παραμονής πρέπει πρώτα να έχει άδεια εργασίας. Και οι δύο άδειες λήγουν ταυτόχρονα. Ετσι για να πάρει την άδεια εργασίας θα χρειαστεί δύο μήνες το λιγότερο, αφού θα έχει λήξει κι η άδεια παραμονής, θα κάνει γύρω στους 2-3 μήνες μέχρι να καταθέσει τα χαρτιά. Μέχρι να βγει η άδεια παραμονής θα χρειαστούν το λιγότερο 2 μήνες και στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστούν 6 μήνες συνολικά.

Για να γίνει κατανοητό πώς επιμηκύνονται αυτοί οι χρόνοι αρκεί να αναφέρουμε ότι στο Δήμο Αθηναίων, μετανάστες έχουν πάρει σειρά προτεραιότητας για να καταθέσουν τα χαρτιά για την άδεια παραμονής τον Απρίλη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ