Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μονόδρομος η συνέχιση του αγώνα

Εντυπωσιακές ήταν οι συγκεντρώσεις στην Αργεντινή
Εντυπωσιακές ήταν οι συγκεντρώσεις στην Αργεντινή
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Μια χιονοστιβάδα διαδηλώσεων σε περισσότερες από 60 πόλεις της Αργεντινής, με κύρια τη διαδήλωση που έγινε στην πρωτεύουσα Μπουένος Αϊρες, μια απόλυτα επιτυχημένη γενική απεργία, που κήρυξαν τα συνδικάτα, εκατοντάδες διαδηλώσεις αλληλεγγύης και αγώνα σε όλο τον κόσμο, σημάδεψαν την πρώτη επέτειο της εξέγερσης των «νεόπτωχων», την πτώση του τότε Προέδρου Φερνάντο Ντε λα Ρούα. Συνεχίζοντας πάντα να παλεύουν και να απαιτούν «Να φύγουν όλοι!», αλλά και «κυβέρνηση εργατών».

Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν στην Πλάσα δε Μάγιο, για να τιμήσουν αγωνιστικά το αίμα που χύθηκε σε αυτό τον ένα χρόνο από το Αργεντινάσο, να δηλώσουν την καταδίκη τους στο καπιταλιστικό σύστημα και την κυβέρνηση που έχουν δημιουργήσει μια συνεχώς επιδεινούμενη κρίση στην Αργεντινή που δε φαίνεται να έχει διέξοδο.

Εδωσαν υπόσχεση αγώνα σε όσους έχασαν τη ζωή τους παλεύοντας. Ολη τη χρονιά, αρχής γενομένης της εξέγερσης του περσινού Δεκέμβρη, που κατέληξαν σε άγρια καταστολή, αφού ο τότε Πρόεδρος Ντε λα Ρούα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση πολιορκίας. Επισήμως, 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πάνω από 200 τραυματίστηκαν. Η αστυνομία ξυλοκόπησε, συνέλαβε, έριξε δακρυγόνα και σφαίρες, πλαστικές και πραγματικές, σε διαδηλωτές. Τόσο η αστυνομία όσο και οι καταστηματάρχες πυροβόλησαν πολλούς ανθρώπους καθώς αυτοί έμπαιναν σε σούπερ μάρκετς, για να τα λεηλατήσουν. Η καταστολή συνεχίστηκε όλη τη χρονιά, και ήταν παρούσα στις 13.583 διαδηλώσεις, που έγιναν με κορύφωση τις διαδηλώσεις τη διαδήλωση της 26ης Ιουνίου, που κατέληξε στο θάνατο δύο διαδηλωτών και πάνω από 100 τραυματισμούς, σε διαδήλωση στη Γέφυρα Pueyrredon.


Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το ορμητικό ποτάμι. Ανεργοι πικετέρος, λαϊκές συνελεύσεις των γειτονιών, εργάτες σε κατειλημμένα από τους εργάτες εργοστάσια, οι Μητέρες της Πλατείας του Μάη, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φεμινίστριες, όλα τα κόμματα της ριζοσπαστικής και κομμουνιστικής Αριστεράς, διεθνείς παρατηρητές και προσωπικότητας, ανάμεσά τους και ο Νόαμ Τσόμσκι και, το κυριότερο, δεκάδες χιλιάδες απλοί πολίτες, συνέρρευσαν για να καταδικάσουν την ανικανότητα της κυβέρνησης να βρει μια λύση για τα αυξανόμενα κοινωνικά προβλήματα της Αργεντινής, που δεν είναι άλλα από τη φτώχεια, την πείνα, την ανεργία, και την αστυνομική καταστολή.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη πορεία που έχω συμμετάσχει εδώ και χρόνια», δήλωσε η Μίρτα Ισραέλ, αγωνίστρια, καθηγήτρια και διευθύντρια τοπικής εφημερίδας, τη στιγμή που η ογκώδης διαδήλωση διέσχισε την πλατύτερη λεωφόρο του Μπουένος Αϊρες, και ίσως του πλανήτη, την 9 de Julio. Χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά, για να πλημμυρίσει κόσμο η Πλάσα δε Μάγιο, ενώ οι διαδηλωτές συνέχιζαν να συρρέουν.

Προσπάθεια προβοκάτσιας

Το κλίμα ήταν ενθουσιώδες, αγωνιστικό αλλά πολύ καλά περιφρουρημένο, αφού οι πικετέρος και οι άλλες οργανώσεις, είχαν ξεκαθαρίσει ότι οι κινητοποιήσεις δεν πρόκειται επ' ουδενί να είναι βίαιες και ότι ο μόνος κίνδυνος για την ασφάλεια είναι η κυβερνητική καταστολή και όσοι «πληρωμένοι» που πιθανόν θα προκαλούσαν βία. Οπως αποκάλυψαν οι πικετέρος, πολιτικοί, κυρίως από το περιβάλλον του πρώην προέδρου Μένεμ, ότι προσέφεραν 20 πέσος, σε όποιον θα λεηλατούσε σούπερ μάρκετ φέτος κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων και τόνισαν ότι αυτή είναι μια τακτική που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός κλίματος φόβου, βίας και χάους.

Εξάλλου, τις τελευταίες βδομάδες τα ΜΜΕ δημιούργησαν ένα κλίμα έντασης και φόβου για τις 19 και 20, με μοναδικό στόχο να αποτρέψουν τον κόσμο από το να βγει από τα σπίτια του και να διαδηλώσει στο δρόμο.

Πλανήθηκαν, όμως. Ηταν όλοι εκεί με μια καθαρή απαίτηση για το οριστικό τέλος του καπιταλιστικού συστήματος, που ευθύνεται για το ότι ένας στους 5 Αργεντίνους είναι κάτω από το όριο της επιβίωσης και ότι η ανεργία, μαζί με την υποαπασχόληση, έχει φτάσει στο 40%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ