Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κρίσιμες και δύσκολες «μάχες»

Το θερμόμετρο της έντασης ανεβαίνει διαρκώς, η αντιπολίτευση συνεχίζει να κροταλίζει με ξένες πλάτες, αλλά ο λαός της Βενεζουέλας μάχεται συνεχώς έχοντας στο πλευρό του την αλληλεγγύη των λαών...

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η αντιπολίτευση ανακράζει «Χριστούγεννα το Γενάρη», υπονοώντας ότι μέχρι τότε θα έχει απομακρυνθεί η κυβέρνηση Τσάβες και συνεχίζει τα σαμποτάζ (γιατί αυτό είναι η «απεργία»), τις προσπάθειες δολιοφθοράς, αλλά και τις κινήσεις στο σκοτάδι, προκειμένου να ανατραπεί με κάθε τρόπο η εκλεγμένη κυβέρνηση του Προέδρου Ούγο Ραφαέλ Τσάβες Φρίας. Εντούτοις, ο λαός της Βενεζουέλας επαγρυπνεί, συνεχίζει να μάχεται έχοντας στο πλευρό του, τους εργαζομένους και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, που συμμετέχουν στο κύμα αλληλεγγύης που συνεχώς δυναμώνει.

Η στάση της αντιπολίτευσης, κυρίως του αντιπολιτευόμενου συνδικάτου στην πετρελαϊκή βιομηχανία «PDVSA», όχι μόνο να αψηφήσει την εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας για τον τερματισμό της απεργίας, αλλά να διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις, αποκαλώντας μάλιστα τον Ούγο Τσάβες «δικτάτορα», όξυνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Τελικά, μετά από λαϊκή απαίτηση, η οποία σύμφωνα με ανεξάρτητους πολιτικούς αναλυτές που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη Βενεζουέλα είναι πολύμηνη, η κυβέρνηση Τσάβες, όπως διαμήνυσε και ο ίδιος ο Πρόεδρος, κατά την ομιλία του την Κυριακή, προχώρησε σε πιο δραστικά μέτρα κατά της αντιπολίτευσης η οποία επιχειρεί να βυθίσει τη χώρα στο χάος, χωρίς να λογαριάζει τις συνέπειες, ακόμη και για τη φυσική υπόσταση των πολιτών.

Τελικά, ο στρατός της Βενεζουέλας ενεργεί ήδη από χτες ώστε να επαναληφθούν οι εργασίες στον πετρελαϊκό τομέα, ο οποίος έχει παραλύσει από γενική απεργία, ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας της Βενεζουέλας, Χοσέ Λουίς Πριέτο. «Τα υπουργεία Αμυνας, Υποδομής και Ενέργειας θα εφαρμόσουν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που καλεί τους απεργούς του πετρελαϊκού τομέα να επαναλάβουν τις εργασίες τους, αλλιώς θα τους επιβληθούν κυρώσεις», δήλωσε ο υπουργός σε ανακοίνωση που διαβάστηκε από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο κατά την 20ή ημέρα της γενικής απεργίας. Ενώ ο Πρόεδρος Τσάβες διαμήνυσε προς τους «απεργούς» ότι οποιοσδήποτε δε συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου, θα απολυθεί...

Τα υπουργεία Αμυνας, Υποδομής και Ενέργειας διέταξαν το προσωπικό τους να ενεργήσει ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση για να αποκατασταθεί η οικονομική και βιομηχανική δραστηριότητα της «PDVSA», της δημόσιας εταιρίας πετρελαίου. Η «PDVSA» έχει «παραλύσει» από τις 2 Δεκέμβρη από το λοκ άουτ, το οποίο έχει ουσιαστικά σταματήσει τις εξαγωγές αργού της Βενεζουέλας, 5ης χώρας σε εξαγωγές και 8ης σε παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως. Παράλληλα, από απόφαση της κυβέρνησης, ο στρατός έχει ήδη καταλάβει τις τελευταίες ημέρες τις κύριες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και σύμφωνα με τον Αλι Ροντρίγκες, επικεφαλής της «PDVSA», αλλά και ΓΓ του ΟΠΕΚ, ήδη από χθες, η παραγωγή και η εξαγωγή πετρελαίου βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα.

Στο στρατό τα ηνία

Στο μεταξύ το πολεμικό ναυτικό της Βενεζουέλας έθεσε υπό τον έλεγχό του τουλάχιστον τρία δεξαμενόπλοια που είχαν ακινητοποιηθεί στη λίμνη Μαρακαΐμπο με εντολές των καπετάνιων, σε μία προσπάθεια του στρατού που αναλαμβάνει τα ηνία να επανενεργοποιήσει τον πετρελαϊκό τομέα. Ο Σεζάρ Βισέντε, πλοίαρχος του «Μορούι», είπε ότι το πολεμικό ναυτικό κατέλαβε τα πετρελαιοφόρα πλοία «Κάουρα», «Σουζάνα Ντζουίμ» και «Πιλίν Λεόν». Τα μέλη των πληρωμάτων τους φυλακίστηκαν προκειμένου να προσαχθούν σε δίκη. Ολα έγιναν παρανόμως υποστήριξε ο καπετάνιος του «Μορούι».

Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι δύο από τους κυριότερους ηγέτες της κατόρθωσαν να διαφύγουν από μια απόπειρα σύλληψής τους από την αστυνομία σε ξενοδοχείο του Καράκας. Ο Κάρλος Φερνάντες, πρόεδρος της ομοσπονδίας εργοδοτών Fedecamaras και ο Κάρλος Ορτέγκα, ηγέτης της συνομοσπονδίας εργαζομένων της Βενεζουέλας (CTV) κατάφεραν να διαφύγουν, όταν ενημερώθηκαν ότι αστυνομικοί ετοιμάζονταν να τους συλλάβουν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Ουίλιαμ Νταβίλα.

Ωστόσο οι κινήσεις της αντιπολίτευσης δε σταματούν μόνο σε αυτό το επίπεδο... σύμφωνα με άρθρο της «Washington Post» στο κυριακάτικο φύλλο της, αποκαλύπτεται ότι στρατιωτικοί ανώτατοι αξιωματούχοι προσεγγίστηκαν από στελέχη της αντιπολίτευσης, οι οποίοι τους πρόσφεραν ιλιγγιώδη χρηματικά ποσά προκειμένου να ηγηθούν στάσης εντός του στρατεύματος ενάντια στην κυβέρνηση Τσάβες. Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι οι αξιωματικοί αρνήθηκαν!

Σε διεθνές επίπεδο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Φόρεϊν Οφις, και την οποία επικαλείται το BBC, καλούνται οι Βρετανοί να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα και αναφέρει ότι «η απόφαση ελήφθη ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πολιτικής κρίσης και της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα». Οσον αφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα διυλιστήρια, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει ότι «αυτό πιθανώς έχει αντίκτυπο στην εξασφάλιση απαραίτητων αγαθών, δημιουργώντας δυσκολίες».

Κατά το Φόρεϊν Οφις σημειώνεται σοβαρή έλλειψη καυσίμων στο Καράκας και άλλες μεγάλες πόλεις της Βενεζουέλας, ενώ πέραν της Βρετανίας, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Γερμανία έχουν καλέσει ήδη τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Διεθνιστική αλληλεγγύη

Πάντως, παρά τα πολεμικά κελεύσματα της αντιπολίτευσης και τις προειδοποιήσεις διαφόρων κυβερνήσεων οι λαοί αντιδρούν διαφορετικά. Την απόλυτη στήριξή τους και την αλληλεγγύη τους με την «μπολιβαριανή επανάσταση» εκφράζουν οι Εργάτες χωρίς Γη της Βραζιλίας (Movimiento Sin Terra). Δεκάδες Ιταλοί διανοούμενοι με επιστολή που υπογράφουν, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Βενεζουέλας και καταδικάζουν επίσης τη διεθνή σιωπή και την παραποίηση των εξελίξεων στη Βενεζουέλα από τα διεθνή ΜΜΕ.

Τέλος, με επιστολή που υπογράφουν 27 βουλευτές του Κοινοβουλίου του Εκουαδόρ, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Αντόνιο Πόσο, εκφράζουν την αμέριστη υποστήριξή τους στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας και απαιτούν άμεση εφαρμογή της απόφασης του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ