Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σημαντικές μουσικές δημιουργίες

Οι φετινές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής, οι οποίες απευθύνονται κυρίως στα παιδιά, έφεραν στο φως δυο νέες σημαντικές ελληνικές συνθετικές δημιουργίες και μια εξαιρετική διασκευή - λιμπρέτο του παραμυθιού της Σέλμας Λάγκερλεφ «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χίλγκερσον». Μια διασκευή που εμπλούτισε μυθοπλαστικά το παραμύθι, του προσέδωσε θεατρικότητα και μεγέθυνε τη διδακτικότητά του, με μηνύματα για τη μεγαλύτερη αξία στη ζωή του ανθρώπου, τον αγώνα του, για να γίνει η ζωή δίκαιη και καλύτερη για όλους. Αναφερόμαστε στις δύο παραστάσεις που δόθηκαν στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» στις 22/12.

Η πρώτη παράσταση (σημειωτέον επαναλαμβάνεται στις 26, 28, 29/12), περιλάμβανε δυο μουσικά παραμύθια, με την «Καμεράτα», υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ. Πρώτο ερμηνεύτηκε το μελοποιημένο από τον Σεργκέι Προκόφιεφ πασίγνωστο παραμύθι «Ο Πέτρος και ο λύκος», το οποίο είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο ΜΜ με αφηγητή τον αξέχαστο Δημήτρη Χορν. Φέτος, την εναρμονισμένη με την ορχήστρα αφήγηση του παραμυθιού έκανε με τη γνωστή συναισθηματική και φωνητική θέρμη της η ηθοποιός Ειρήνη Ιγγλέση.

Η μεγάλη έκπληξη και μεγάλη ευφροσύνη για μικρούς και μεγάλους, που χειροκροτήθηκε ενθουσιαστικά, ήταν το δεύτερο μέρος της παράστασης. Το παρουσιαζόμενο για πρώτη φορά (αξίζει και συνέχειας), μετά από παραγγελία του ΟΜΜΑ, μουσικό παραμύθι «Πες το μ' ένα παραμύθι». Δημιουργοί του είναι ο Θάνος Μικρούτσικος και η Μαρία Παπαγιάννη, η οποία διασκεύασε το παραμύθι της Λάγκερλεφ. Η σύνθεση του Θάνου Μικρούτσικου, τολμηρή και παιγνιώδης μουσικά και ενορχηστρωτικά αλλά και παιγνιώδης με συνθετικά, διαλεγόταν με το χιούμορ και υπογράμμιζε τα μηνύματα της θαυμάσιας διασκευής και με ενορχηστρωτικές παραλλαγές σπουδαίων παλιών τραγουδιών του, λ.χ. από το μπρεχτικό «Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου». Το παραμύθι ευτύχησε τα μέγιστα με την παραστατικότατη, χάρη στις αλλεπάλληλες εύπλαστες κωμικές μεταμορφώσεις της φωνής και του προσώπου του, αφήγηση του πολυτάλαντου ηθοποιού Γεράσιμου Γεννατά.

Ενα ακόμη νέο σημαντικό μουσικό έργο αποκάλυψε η δεύτερη παράσταση - αφιέρωμα στον Σαιντ Εξυπερί (επαναλαμβάνεται στις 27,28, 30/12). Αναφερόμαστε στη μελωδικότατη σύνθεση του πολύ καλού λυρικού τραγουδιστή Τάση Χριστογιαννόπουλου, για την (αφηγηματική περισσότερο παρά θεατρική) διασκευή του αριστουργηματικού έργου του Εξυπερί «Ο μικρός πρίγκιπας» από την καλλίφωνη και τραγουδιστικά ηθοποιό Μάρθα Τομπουλίδου. Το εξαιρετικό μουσικά έργο, με θαυμάσια κοστούμια της Κλερ Μπρέισγουελ και σκηνικά του Γιώργου Γαβάλα, καθοδηγήθηκε με σκηνοθετική έμπνευση από τον ταλαντούχο Θωμά Μοσχόπουλο, τραγουδιστικά από τους Θανάση Αποστολόπουλο και Βίκυ Στυλιανού, κινησιολογικά από την Ελένη Γκασούκα και ερμηνεύτηκε μουσικά από την «Ορχήστρα των Χρωμάτων», σε διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη και τους άξιους καλλιτέχνες Φώτη Νικολάου, Παναγιώτη Πετράκη, Μαρία Σαλτίρη, Μάρθα Τομπουλίδου και Τάση Χριστογιαννόπουλο.


Α. Ε

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράσταση για παιδιά από τους «Τρομπετίνι» (2018-10-18 00:00:00.0)
Η «Ζέβρα Πυτζάμα» επανέρχεται (2014-03-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-07-26 00:00:00.0)
Παιδιά πάμε θέατρο; (2000-12-24 00:00:00.0)
Ηχοχρώματα καλοκαιριού (2000-07-26 00:00:00.0)
Στη μαγεία του Μότσαρτ (2000-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ