Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Πάγο» από Ντενκτάς

Ο Πρόεδρος Κληρίδης δε διαβίβασε χτες την απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς στον ΓΓ του ΟΗΕ

Η επανεμφάνιση του «γνωστού» αδιάλλακτου και προκλητικού Ντενκτάς προσφέρει στη Λευκωσία τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει με κριτική ματιά το «σχέδιο Ανάν».

Χτες άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος, προκαλώντας για άλλη μια φορά, ουσιαστικά απέρριψε το «σχέδιο Ανάν», αφού δεν αποδέχεται βασικές πρόνοιές του, όπως η επιστροφή των προσφύγων και το σύστημα διακυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης μετά από συνάντηση που είχε το πρωί της Δευτέρας με τους συμβούλους του για την ετοιμασία της απάντησης στην τελευταία επιστολή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τελικά δεν τη διαβίβασε, κίνηση η οποία εκτιμάται ότι δεν είναι άσχετη με τις τελευταίες δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης προβληματίζεται αναφορικά με το χρόνο απάντησης στον Κόφι Ανάν. Το Εθνικό Συμβούλιο αναμένεται να συνέλθει μετά την Πρωτοχρονιά. Ο Μ. Παπαπέτρου ανέφερε επίσης ότι στην απαντητική επιστολή Κληρίδη θα υπογραμμίζεται η προθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς να εργαστεί εντατικά για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού στη βάση του «σχεδίου Ανάν», έως τις 28 του Φλεβάρη. Θα υποδεικνύεται ακόμη στον Γενικό Γραμματέα ότι οι δηλώσεις Ντενκτάς, με τις οποίες θέτει όρους και προϋποθέσεις για συνέχιση των συνομιλιών, δημιουργούν επιπρόσθετες δυσκολίες.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση του Κυπριακού εάν ο Ντενκτάς συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση του. Είπε ότι οι συνεχιζόμενες απαράδεκτες δηλώσεις του αφήνουν ελάχιστα περιθώρια διαπραγμάτευσης. Οσον αφορά στο ενδεχόμενο διαφοροποίησης της πολιτικής της Τουρκίας στο Κυπριακό, είπε ότι από τις μέχρι τώρα πληροφορίες που φτάνουν από την Αγκυρα δε δικαιολογείται αισιοδοξία.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, χαρακτήρισε διχοτομικά τα μηνύματα που στέλνει ο Ραούφ Ντενκτάς, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μηνύματα διαιώνισης του διαχωρισμού της Κύπρου και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Τάσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι δεν προβλέπει άμεση λύση στο Κυπριακό. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ντενκτάς με τις οποίες θέτει όρους και προϋποθέσεις για συνέχιση των συνομιλιών, ο Τ. Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχει στροφή της τουρκικής πλευράς στις αδιάλλακτες θέσεις που εξανεμίζουν κάθε ελπίδα, όχι για να διατηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της 28ης του Φλεβάρη, αλλά και της δυνατότητας επίτευξης λύσης, έστω και αργότερα. Ο Τ. Παπαδόπουλος κάλεσε την τουρκική πλευρά να αποφασίσει εάν θέλει λύση στη βάση του «σχεδίου Ανάν», ή επιστροφή στις αδιάλλακτες θέσεις της.

Ο Ρ. Ντενκτάς

Χτες ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε την αντίθεσή του στο «σχέδιο Ανάν». Με τις δηλώσεις που έκανε, κατά την έξοδό του από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιμπν Σινά της Αγκυρας, όπου είχε πάει νωρίτερα για ιατρικές εξετάσεις, τόνισε ότι «η αποδοχή του σχεδίου αυτού θα σημάνει, μέσα σε πέντε- δέκα χρόνια, το τέλος των Τουρκοκυπρίων».

Ο Ρ. Ντενκτάς είπε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα αρχίσουν και πάλι μετά την άφιξη του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, στην Κύπρο στις 7 του Γενάρη. Ειδικά για το «σχέδιο Ανάν» είπε ότι «όσο εξετάζεται, θα γίνονται ευδιάκριτα τα υπέρ και τα κατά που έχει για τον τουρκοκυπριακό λαό, από οικονομική και πολιτική άποψη». Και πρόσθεσε: «Μέσω των συνομιλιών θα κάνουμε ό,τι μπορούμε». Τέλος, για την αντίστοιχη απαντητική επιστολή προς τον Κ. Ανάν είπε ότι η σύνταξή της θα έχει ολοκληρωθεί σε μερικές μέρες.

Περιμένοντας τον Ντε Σότο

Στη Μεγαλόνησο έντονο διπλωματικό παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη εν αναμονή της άφιξης στην Κύπρο του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλβάρο ντε Σότο, στις αρχές Γενάρη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ξένοι μεσολαβητές κυκλοφορούν πέντε-έξι άτυπους χάρτες, ως εναλλακτικές λύσεις στο εδαφικό. Σε ορισμένους από τους χάρτες δεν περιλαμβάνεται η Καρπασία υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, ενώ γίνονται άλλες προσαρμογές, οι οποίες, ωστόσο, δεν ανατρέπουν τη θεμελιώδη προσέγγιση του Κόφι Ανάν για να παραμείνει το 28,5% του εδάφους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Η τάση που διαπιστώνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι υπέρ της διατήρησης ή ελαφράς αύξησης του αριθμού των προσφύγων που επιστρέφουν. Εξάλλου, σκληρή αναμένεται να είναι και η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο ζήτημα των αποσπασμάτων που θα παραμείνουν στο πλαίσιο της λύσης. Η διπλωματική μάχη θα δοθεί στο συν ή πλην του μέσου όρου, τον οποίο προτείνει ο Κόφι Ανάν και που είναι οι πέντε χιλιάδες στρατιώτες για κάθε χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ