Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανάγκη αγωνιστικής συσπείρωσης και απάντησης

Δήλωση του Δ. Αγκαβανάκη, μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Η κινητικότητα που παρατηρείται στα ανώτερα κυβερνητικά επιτελεία για το ζήτημα της θεσμοθέτησης της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, αποκαλύπτει τις αντεργατικές κυβερνητικές προθέσεις. Η κυβέρνηση ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το επόμενο εξάμηνο, θέλει και με αυτόν τον τρόπο να δώσει τις «εξετάσεις» του πειθήνιου πολιτικού ενεργούμενου προς το διευθυντήριο των Βρυξελλών και να προδιαγράψει την ανάλογη στάση της για τη λήψη τέτοιων και άλλων αντίστοιχων μέτρων σε βάρος όλων των λαών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ζήτημα της μερικής απασχόλησης, αποτελεί μέρος των αναδιαρθρώσεων των εργασιακών σχέσεων και μπαίνει στην υπηρεσία της εξυπηρέτησης των γενικότερων αντιδραστικών αντιλαϊκών κοινωνικοοικονομικών αναδιαρθρώσεων.

Με τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο η κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει την εκμετάλλευση σε βάρος των εργαζομένων, να δώσει δηλαδή μερική εργασία με μερικά μόνο μίζερα δικαιώματα στο μεροκάματο, στην κοινωνική ασφάλιση, στην Υγεία, στη... ζωή, άμεσα σε πολλούς και προοπτικά σε όλους τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα επιδιώκει να αμβλύνει - φαινομενικά μόνο - το πρόβλημα της ανεργίας, μοιράζοντάς τη σε πολλούς μερικώς απασχολούμενους, δηλαδή ημιάνεργους. Ακόμα, η θεσμοθέτηση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, θα αποτελέσει και το κυβερνητικό «πράσινο φως» για τη γενίκευσή της και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, σε μέτωπο με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, είναι ανάγκη να οργανώσουν μέτωπα αγώνων αποτροπής μιας τέτοιας εξέλιξης. Οι ταξικές δυνάμεις με επικεφαλής το ΠΑΜΕ έχουν ήδη χαράξει για το επόμενο εξάμηνο ένα δυναμικό αγωνιστικό πρόγραμμα κινητοποιήσεων αποτροπής τέτοιων μέτρων, αλλά και διεκδίκησης των αιτημάτων των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης. Με αυτό το πρόγραμμα συντασσόμενοι όλοι οι εργαζόμενοι, μαζικά δυναμικά, υπάρχει ελπίδα και να αποτρέψουμε τον εργασιακό εξανδραποδισμό της μερικής απασχόλησης, αλλά και να συμβάλουμε στη δημιουργία των αναγκαίων όρων για τη συνολική σύγκρουση με τη συνολική πολιτική που γεννά όλα τα προβλήματα σε βάρος μας και ακονίζει τα αντεργατικά δόντια του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ