Σάββατο 4 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΒΕ
Ιταμή κυβερνητική προβοκάτσια

Με νέους, ακόμη σκληρότερους όρους, η κυβέρνηση δίνει παράταση μέχρι τις 31 του Μάρτη στην κατάπτυστη ρύθμιση για το κλείσιμο των λεγόμενων «ανέλεγκτων» υποθέσεων της 6ετίας. Επιπλέον πρόστιμα μέχρι και 20% σε όσους προσέλθουν

Νέο κύκλο απροκάλυπτων όσο και κυνικών φορο-εκβιασμών σε βάρος των μικρεμπόρων, μικροβιοτεχνών και ελεύθερων επαγγελματιών ανοίγει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αναπληρώσει τις φοροελαφρύνσεις που χάρισε στο μεγάλο κεφάλαιο. Στο πλαίσιο αυτής της βαθύτατα ταξικής και αντιλαϊκής πολιτικής η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε δίστασε να δώσει και συνέχεια στην κατάπτυστη ρύθμιση που αφορά το κλείσιμο των λεγόμενων «ανέλεγκτων» φορολογικών υποθέσεων των ΕΒΕ της 6ετίας 1993-1998 και μάλιστα με όρους περισσότερο επαχθείς ακόμη και από αυτούς που ίσχυαν για το 2002.

Η κυβέρνηση έχει και το απύθμενο θράσος να κινητοποιήσει για μια ακόμη φορά το φορο-εισπρακτικό μηχανισμό, πάντα επιλεκτικά και σε βάρος των ΕΒΕ, προκειμένου να τους εξαναγκάσει στην υποβολή των σχετικών δηλώσεων, παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις αυτές με βάση το νόμο και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών είναι «προαιρετικές». Το γεγονός και μόνο ότι οι ΕΒΕ της χώρας, παρά το όργιο των εκβιασμών και των απειλών, δεν έχουν προσέλθει μέχρι σήμερα «οικειοθελώς», φανερώνει την πλήρη οικονομική αδυναμία τους να ξαναπληρώσουν τα πρόσθετα και σε κάθε περίπτωση άδικα αναδρομικά χαράτσια. Οι επαγγελματίες αυτοί δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να προσέλθουν «καθυστερημένα» μέχρι τις 31 του Μάρτη, (τη νέα προθεσμία που ανακοινώθηκε) και για έναν ακόμη λόγο: Τα νέα πρόσθετα χαράτσια και οι προσαυξήσεις που προβλέπονται φτάνουν μέχρι και 20% πάνω στα ποσά που ίσχυαν πέρσι και τα οποία ξεκινούσαν από 360.000 δρχ. για το κλείσιμο της εξαετίας.

Η «νέα ρύθμιση»

Η ιταμή κυβερνητική προβοκάτσια σε βάρος των ΕΒΕ όπως ανακοινώθηκε χτες από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη είναι η εξής:

  • Οσοι υποβάλλουν το ειδικό σημείωμα μέχρι τις 31 Γενάρη 2003 θα πληρώσουν 10% περισσότερα από αυτά που προβλέπει η αρχική ρύθμιση.
  • Για όσους υποβάλλουν μέσα στο Φλεβάρη προβλέπεται πρόσθετο χαράτσι 15% πάνω στο αρχικό ποσό.
  • Τέλος, όσοι το υποβάλουν μέσα στο Μάρτη θα επιβαρυνθούν με 20%.
  • Επίσης, ταυτόχρονα με την υποβολή των σημειωμάτων οι ΕΒΕ καλούνται να πληρώσουν το 10% της συνολικής «οφειλής» που αποφάσισε με το έτσι θέλω η κυβέρνηση. Ακόμη δυσκολότερη γίνεται και η αποπληρωμή των δόσεων, καθώς σύμφωνα με τις νέες κυβερνητικές επιταγές «όλες οι δόσεις που παρήλθαν από τον Ιούλη του 2002 μέχρι το χρόνο υποβολής του σημειώματος βεβαιώνονται μαζί με τη δόση που ακολουθεί και το ποσό αυτό θα είναι απαιτητό τον επόμενο μήνα από την υποβολή του σημειώματος». Ετσι η συντριπτική πλειονότητα των ΕΒΕ καλείται να πληρώσει το σύνολο του ποσού σε μια και μόνη δόση.

Και επειδή βέβαια η υποβολή των σημειωμάτων είναι «προαιρετική», η κυβέρνηση καταφεύγει για μια ακόμη φορά στη μόνιμη επωδό των εκβιασμών και των απειλών. Ετσι σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας «οι φορολογικοί έλεγχοι θα αρχίσουν συστηματικά από την 1η Φλεβάρη». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Απ. Φωτιάδη, τα ποσά που βεβαιώθηκαν μέχρι σήμερα από τις Εφορίες για το «κλείσιμο» των υποθέσεων της 6ετίας φτάνουν στο αστρονομικό ποσό του 1,1 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα πάντα με τους ίδιους αφορούν σε περίπου 500.000 επαγγελματίες.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής φοροεξόντωσης των ΕΒΕ θέλει τη συνάφεια και τους κεφαλικούς φόρους σαν μόνιμη «δαμόκλεια σπάθη» και διαρκή απειλή πάνω από τα κεφάλια των ΕΒΕ. Ετσι και τα όσα αναφέρονται στον πρόσφατο φορολογικό νόμο για περιορισμό των «εξωλογιστικών προσδιορισμών», κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα και των ΕΒΕ, είναι ένα ακόμη κενό κυβερνητικό γράμμα χωρίς κανένα απολύτως αντίκρισμα. Πάγιο αίτημα των ΕΒΕ είναι επίσης η κατάργηση της «συνάφειας». Η κυβέρνηση από την πλευρά της και στο πλαίσιο της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής ετοιμάζεται να επαναφέρει τη ρύθμιση μέσα στο 2004 προκειμένου να χαρατσώσει με διπλούς και τριπλούς φόρους, που αφορούν το ίδιο ακριβώς αντικείμενο, και τα εισοδήματα της 3ετίας 2002-2004. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι ΕΒΕ της χώρας, μαζί με τη νέα αγωνιστική διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ θα σταθούν όρθιοι, καλούνται να διευρύνουν το μέτωπο ενάντια στη συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική, να δώσουν αποφασιστικά και ανυποχώρητα τη δική τους μάχη. Οι νόμοι καταργούνται στο πεζοδρόμιο!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σωρηδόν τα «ραβασάκια» στους ΕΒΕ (2003-05-14 00:00:00.0)
Οι θέσεις των υποδηματοποιών για φορολογικό - ασφαλιστικό (2003-04-18 00:00:00.0)
Νέος κύκλος εκβιασμών (2003-01-03 00:00:00.0)
Νέος κύκλος κυβερνητικών φοροεκβιασμών στους ΕΒΕ (2002-11-05 00:00:00.0)
Πανελλαδικές κινητοποιήσεις με επίκεντρο τα φορολογικά (2002-07-18 00:00:00.0)
Εκβιάζουν για «οικειοθελή προσέλευση» (2002-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ