Σάββατο 4 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι συνέπειες του «μονόδρομου»

Οι οπαδοί του λεγομένου «ευρωπαϊκού μονόδρομου» θυσιάζουν τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στο βωμό της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, γράφαμε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, καθώς όλα τα σχετικά στοιχεία φανέρωναν την άρρηκτη σχέση της ενταξιακής διαδικασίας με την αποδοχή και υλοποίηση του απαράδεκτου και διχαστικού σχεδίου Ανάν.

Οχι μας απαντούσαν οι προαναφερόμενοι. Οχι μόνον είναι ανεξάρτητη η ένταξη από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος και πολύ περισσότερο από το σχέδιο Ανάν, αλλά μια Κύπρος ενταγμένη στην ΕΕ θα μπορεί να διαπραγματευτεί από καλύτερες θέσεις το όποιο σχέδιο.

Σήμερα, μερικές μόνο βδομάδες μετά την Κοπεγχάγη, αποκαλύπτεται πόση αξία είχαν οι ισχυρισμοί αυτοί. Οι οπαδοί του «μονόδρομου» ουσιαστικά διεκδικούν την αποδοχή του σχεδίου Ανάν από τον Ντενκτάς. Πανηγυρίζουν, επειδή ο Ερντογάν εμφανίζεται κάπως θετικός απέναντι στο σχέδιο και, επομένως, μπορεί να πιέσει ανάλογα την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Καλλιεργούν ένα κλίμα υπογραφής του σχεδίου, ακόμη και μέχρι τις 28 του Φλεβάρη. Λες και το σχέδιο Ανάν ικανοποιεί, στο ελάχιστο έστω, τις προϋποθέσεις μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Χρειάζεται, άραγε, να προβλέψουμε, ότι το σκηνικό αυτό οδηγεί τελικά στην αποδοχή μιας λύσης, ακόμη χειρότερης και από το σχέδιο Ανάν;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ