Σάββατο 4 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις

Στην Καρδίτσα αποφασίστηκε ήδη συλλαλητήριο για τις 23 του Γενάρη, ενώ συσκέψεις για την οργάνωση του αγώνα γίνονται και στους άλλους νομούς της περιφέρειας

Σε αγωνιστικές αντιδράσεις προσανατολίζονται οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας διαμαρτυρόμενοι για την αυθαίρετη απόφαση της κυβέρνησης ν' αφήσει εκτός επιδότησης μεγάλες ποσότητες από τη φετινή παραγωγή του βαμβακιού. Στη Θεσσαλία υπολογίζεται ότι κοντά στις 50.000 τόνοι βαμβακιού μένουν αδιάθετοι και κανείς δεν ξέρει ακόμα αν, πότε και πόσο θα πουληθούν.

Το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, φέτος, οφείλεται στην απόφαση της κυβέρνησης και της ΕΕ να θέσουν όριο στην παραγωγή που ο κάθε βαμβακοπαραγωγός μπορεί να παραδώσει στο εκκοκιστήριο, καθώς και στο γεγονός ότι το υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε την πρόωρη λήξη της εκκοκκιστικής περιόδου στις 31 του περασμένου Δεκέμβρη, με αποτέλεσμα αρκετοί αγρότες να μην προλάβουν να παραδώσουν το σύνολο της παραγωγής τους. Βεβαίως, η πηγή του προβλήματος είναι ο νέος καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι, ο οποίος στα δύο χρόνια εφαρμογής του έχει προκαλέσει δραστική μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας και του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών οδηγώντας αρκετούς απ' αυτούς στο ξεκλήρισμα.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις των αγροτών της περιοχής, οι οποίοι ετοιμάζονται ν' αντιδράσουν δυναμικά απαιτώντας να παραδώσουν όλες τις ποσότητες βαμβακιού που παρήχθησαν φέτος και να εισπράξουν όλα τα χρήματα που δικαιούνται.

Στα πλαίσια των προετοιμασιών των αγωνιστικών αντιδράσεων στα Τρίκαλα, όπως ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Μ. Πολύζος, πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί αγροτική σύσκεψη. Στη σύσκεψη, που διοργανώνει η Ενωση Συνεταιρισμών, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών και αγρότες του νομού, θα γίνει στις 10 π.μ., θα συζητηθεί ο συντονισμός της αγωνιστικής δράσης.

Στην Καρδίτσα, τα ζητήματα των βαμβακοπαραγωγών και γενικότερα των αγροτών θα βρεθούν και στο επίκεντρο του παλλαϊκού συλλαλητηρίου που θα γίνει στις 23 του Γενάρη, ημέρα Πέμπτη, το οποίο διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων και οι Εμπορικοί Σύλλογοι Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά και Μουζακίου. Επίσης, με ομόφωνη απόφασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καρδίτσας ζητάει από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών.

Τα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών συζητήθηκαν σε χτεσινή αγροτική σύσκεψη στη Λάρισα που έγινε στην Ενωση Συνεταιρισμών. Ανάλογη σύσκεψη βαμβακοπαραγωγών έγινε χτες το απόγευμα και στον Αλμυρό Μαγνησίας όπου συζητήθηκε ο συντονισμός της δράσης τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμώνουν τον αγώνα! (2004-12-30 00:00:00.0)
Μονόδρομος ο αγώνας! (2004-12-29 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται για τις νέες κινητοποιήσεις (2002-08-24 00:00:00.0)
Στον αγώνα με προοπτική (2001-11-25 00:00:00.0)
Πανελλαδική σύσκεψη για το βαμβάκι (2001-08-22 00:00:00.0)
Ψεύδη και ερωτήματα προς Τζουμάκα... (1997-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ