Σάββατο 4 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Αρχίζουν επίσημα στις 13 του Γενάρη

Ολες οι ελπίδες των μικρεμπόρων για ανάκαμψη του τζίρου έχουν εναποτεθεί στις χειμερινές εκπτώσεις που αρχίζουν σε 8 μέρες, καθώς ο 13ος μισθός δεν κατάφερε να «ζεστάνει» την αγορά

Eurokinissi

Χωρίς αυταπάτες για «θαύματα» περιμένουν την έναρξη των εκπτώσεων στις 13 του μήνα οι έμποροι, που ούτε την περίοδο των γιορτών είδαν κάποια αξιοσημείωτη ανάκαμψη του τζίρου τους, καθώς τα λαϊκά εισοδήματα και ο ισχνός 13ος μισθός αποδείχτηκαν ανεπαρκή για να ζεστάνουν τα παγωμένα ταμεία των μαγαζιών. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 του Φλεβάρη, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση απαγορεύεται η πραγματοποίηση προσφορών είκοσι μέρες πριν τις εκπτώσεις, δεν υπάρχει όμως αντίστοιχη απαγόρευση για το διάστημα αμέσως μετά τη λήξη τους.

Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση νομιμοποιεί ουσιαστικά την παράταση των εκπτώσεων με τη μορφή των προσφορών που έτσι κι αλλιώς κάνουν τα μεγάλα καταστήματα όλο το χρόνο, αποσπώντας από τα μικρά μαγαζιά το τζίρο που πραγματοποιείται στην αγορά. Και βέβαια, στην πράξη και η απαγόρευση των προσφορών πριν τις εκπτώσεις παραμένει κενό γράμμα, καθώς ήδη τα πολυκαταστήματα και τα «επώνυμα» μαγαζιά την αγνοούν.

Με ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών κατά την πραγματοποίηση αγορών την περίοδο των εκπτώσεων, με αφορμή και την πληθώρα σχετικών καταγγελιών που έχουν καταγραφεί. Συγκεκριμένα, το ΙΝΚΑ σημειώνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να πραγματοποιούν αγορές με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες και όχι το ποσοστό έκπτωσης. Επιπλέον, καλό είναι να κάνουν ένα προγραμματισμό στο σπίτι πριν ξεκινήσουν και όταν μπαίνουν στα καταστήματα να μην επηρεάζονται από το ποσοστό της έκπτωσης σε ένα συγκεκριμένο είδος που συχνά λειτουργεί σαν «κράχτης», νομίζοντας ότι αυτό ισχύει για όλα τα είδη που πωλούνται από το κατάστημα.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι εάν οι καταναλωτές αγοράσουν ελαττωματικό προϊόν την περίοδο των εκπτώσεων μπορούν να το επιστρέψουν, καθώς η επισήμανση από τα καταστήματα ότι δε γίνονται δεκτές αλλαγές σε αγορές που έγιναν υπό καθεστώς εκπτώσεων δεν ισχύει για τέτοιες περιπτώσεις. Σημειώνεται, τέλος, ότι είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλών τιμών στα προϊόντα, και η προ και η μετά την έκπτωση τιμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ