Σάββατο 4 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Αντί για μαχητικά, μέτρα κατά της πείνας

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Σε μια σαφή ένδειξη προθέσεων, ο νέος Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα ανακοίνωσε χτες ότι προτίθεται να αναβάλει την αγορά μαχητικών από τις ΗΠΑ αξίας 2,5 δισ. ρεάλ (ή 700 εκατ. δολαρίων) και να προωθήσει αντί του εξοπλιστικού προγράμματος αυτού μέτρα κατά της πείνας.

Οπως δήλωσε ο Ζοζέ Βιέγκας, νέος υπουργός Αμυνας της χώρας, το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα αναβληθεί σε πρώτη φάση για ένα χρόνο. Εκπρόσωπος του «Λούλα» είπε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στην προσπάθεια, υπό τον Ζοζέ Γκρασιάνο, να εξαλειφθεί η πείνα που μαστίζει τα φτωχότερα τμήματα του βραζιλιάνικου πληθυσμού (54 εκατ. κάτω από το όριο της φτώχειας, 24 εκατ. στα όρια της εξαθλίωσης, σύμφωνα με στατιστικές). Υπό επανεξέταση τίθενται όμως και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, για να εξοικονομηθούν χρήματα που ο νέος Πρόεδρος θέλει να κατευθύνει στην ανακούφιση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Αντόνιο Παλότσι δήλωσε ότι πρωταρχικός σκοπός της θητείας του είναι να αντιμετωπιστεί «η ενδημική φτώχεια», όπως ανέφερε σε δηλώσεις του. Ο «Λούλα» υπόσχεται ότι θα αντιμετωπίσει με «υπευθυνότητα» τις οικονομικές υποχρεώσεις της Βραζιλίας έναντι των πιστωτών της, καλμάροντας έτσι τους «επενδυτές», ωστόσο μοιάζει αποφασισμένος να τιμήσει την ψήφο εκείνων που τον ανέδειξαν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ