Κυριακή 5 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταργήσεις, συγχωνεύσεις και έρανοι

«Η φιλανθρωπία σκοτώνει», γράφει ένα από τα πανό

Eurokinissi

«Η φιλανθρωπία σκοτώνει», γράφει ένα από τα πανό
Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε δε διατηρείται ούτε το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», όπως προέβλεπε ένα παλιότερο σχέδιο, και τελικά εντάσσεται στο Γ΄ ΠεΣΥ Αττικής.

Με το νόμο 2646/98 το «Μητέρα», ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας(ΕΟΠ) και το ΠΙΚΠΑ συγχωνεύτηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΟΚΦ). Τώρα ο ΕΟΚΦ θα καταργηθεί έξι μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου και έτσι το ΠΙΚΠΑ και ο ΕΟΠ θα πάψουν να υπάρχουν και κατ' όνομα.

Καταργούνται τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων Αχαΐας, Εβρου, Ιωαννίνων και Κομοτηνής.

Επίσης καταργούνται οι Ειδικές Εστίες ΠΙΚΠΑ Καρπενησίου, Δελβινακίου, Αμφιλοχίας, Καρδίτσας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης και Δεσκάτης Γρεβενών. Οι οργανικές θέσεις των παραπάνω φορέων μεταφέρονται αυτοδικαίως στο αντίστοιχο ΠεΣΥ και κατανέμονται με απόφαση του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας στις αποκεντρωμένες μονάδες κοινωνικής φροντίδας του ΠεΣΥ. Το προσωπικό δε των μονάδων αυτών μετατάσσεται αυτοδικαίως στο αντίστοιχο ΠεΣΥ και εντάσσεται σε κενές θέσεις των αποκεντρωμένων μονάδων του.

Μεταφέρονται στο ΠεΣΥ στην περιφέρεια του οποίου λειτουργούν τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα και οι Παιδικές Πολυκλινικές του ΠΙΚΠΑ που μεταφέρθηκαν στις υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ, μαζί με τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία και στη συνέχεια κατανέμονται στις διάφορες αποκεντρωμένες μονάδες παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας με τις οποίες συγχωνεύονται.

Τα Ιδρύματα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθηνών, Λάρισας και Θεσσαλονίκης εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι τις 30.6.2003, οπότε καταργούνται.

Τα Κέντρα Φροντίδας Οικογένειας (ΚΕΦΟ) του ΕΟΚΦ υπάγονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α΄ βαθμού στην περιφέρεια των οποίων υπάγονται.

Μετά την κατάργηση ή τη συγχώνευση των μονάδων, το προσωπικό μεταφέρεται σε αντίστοιχες υπηρεσίες ή άλλες υπηρεσίες, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο. Επίσης στους αντίστοιχους φορείς μεταφέρεται και χωρίς αντάλλαγμα η περιουσία των καταργηθέντων μονάδων.

Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις μπορούν να συνεχιστούν με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.

Ερανικά συστήματα

Με κοινές αποφάσεις των υπουργών Υγείας και Πρόνοιας και των κατά περίπτωση αρμοδίων υπουργών ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις έκδοσης αδειών «Ερανικών Συστημάτων Μακράς Διαρκείας» (ΕΣΜΔ), που είναι κάθε μορφή ανάπτυξης δικτύων συλλογής χρημάτων, μέσω της εγκατάστασης ή περιόδευσης συσκευών ή αντικειμένων για χρονικό διάστημα από μια βδομάδα μέχρι έξι μήνες.

Τα ΕΣΜΔ μπορούν να γίνονται:

  • Από Διεθνείς Οργανισμούς, φορείς, οργανώσεις μη κυβερνητικού χαρακτήρα που έχουν συστήσει επίσημα παραρτήματα στην Ελλάδα και που δεν επιχορηγούνται τακτικά από οποιαδήποτε πηγή του εσωτερικού ή του εξωτερικού, και
  • από συνομοσπονδίες ή ομοσπονδίες συλλόγων ή φορέων που λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

Επίσης επιτρέπεται η διενέργεια ραδιοτηλεοπτικών ερανικών συστημάτων, οι όροι των οποίων προσδιορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας, Εσωτερικών και Μέσων Ενημέρωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ