Σάββατο 4 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποζημιώσεις Δημοσίου για τις φθορές από χούλιγκαν

Το δρόμο για αποζημίωση στους ιδιοκτήτες καταστημάτων, σπιτιών, αυτοκινήτων κλπ. σε περίπτωση που προκληθούν σοβαρές ζημιές στη διάρκεια διαδηλώσεων, άνοιξε η δικαστική απόφαση
Το δρόμο για αποζημίωση στους ιδιοκτήτες καταστημάτων, σπιτιών, αυτοκινήτων κλπ. σε περίπτωση που προκληθούν σοβαρές ζημιές στη διάρκεια διαδηλώσεων, άνοιξε η δικαστική απόφαση
Το Δημόσιο υποχρεούται να καταβάλλει αποζημίωση στους ιδιοκτήτες καταστημάτων, σπιτιών, αυτοκινήτων κλπ. σε περίπτωση που προκληθούν σοβαρές ζημιές στη διάρκεια διαδηλώσεων από τους «γνωστούς - αγνώστους», εφόσον τα αστυνομικά όργανα δεν περιφρούρησαν, ως όφειλαν, τις περιουσίες των πολιτών από τους χούλιγκαν.

Ετσι έκρινε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ' αριθμό 8705/2002 απόφαση και με αφορμή αγωγή των ιδιοκτητών του «Μεγάρου Μαρούση», το οποίο βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ομόνοιας στην Αθήνα, για τις καταστροφές που υπέστη στις 10 Γενάρη 1991 κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και συλλαλητηρίων διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή Ν. Τεμπονέρα.

Η απόφαση του Δικαστηρίου ανάβει το «πράσινο φως», για να αξιώνουν και να παίρνουν αποζημίωση από το Δημόσιο, όσοι υφίστανται ζημιές από τους χούλιγκαν.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο αναφέρει ότι τα αστυνομικά όργανα είναι υπεύθυνα, γιατί δεν περιφρούρησαν τη διαδήλωση, με αποτέλεσμα να γίνουν σοβαρά επεισόδια και να παραβιαστούν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, μεταξύ των οποίων είναι και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Στην ίδια απόφαση γίνεται λόγος για ανυπαρξία μέτρων από τα αστυνομικά όργανα και ότι η συμπεριφορά τους υπερβαίνει τα ακραία όρια της διακριτικής ευχέρειάς τους στην ενάσκηση της ανατιθέμενης σ' αυτά υποχρέωσης να προστατεύσουν τη δημόσια τάξη και ατομικά δικαιώματα των πολιτών, όπως της ιδιοκτησίας.

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση σχετίζεται με τη δολοφονία του Ν. Τεμπονέρα στην Πάτρα κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων των μαθητών, στις οποίες τους συμπαραστέκονταν και οι καθηγητές τους. Μετά τη δολοφονία του Ν. Τεμπονέρα πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια στην Αθήνα, όπου από τις μολότοφ «των γνωστών αγνώστων» πήρε φωτιά το «Μέγαρο Μαρούση» και βρήκαν φρικτό θάνατο τέσσερα άτομα. Οι ιδιοκτήτες του «Μεγάρου Μαρούση» προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια, ζητώντας υλική και ηθική βλάβη για τις καταστροφές που υπέστησαν, καθιστώντας υπεύθυνα τα αστυνομικά όργανα. Το δικαστήριο τους δικαίωσε, καθώς επιδίκασε αποζημίωση από το Δημόσιο ύψους 37 εκατ. δραχμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ