Τετάρτη 8 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2003
Εκεί που μας χρωστούσανε... .

Προπαγανδιστικά παιχνίδια με τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος στήνει το υπουργείο Οικονομίας, για να κρύψει τη νέα απόλυτη μείωση που θα υποστούν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων το 2003, λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών τους εισφορών

Κακόγουστη προπαγανδιστική φιέστα, με τις - αρνητικές - αυξήσεις μισθών και την αναγκαστική χορήγηση των αναδρομικών στα οικογενειακά επιδόματα, επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τις πρώτες ημέρες του 2003. Αν και πρόκειται για δύο θέματα με έντονο μαύρο χρώμα, καθώς οι προβλεπόμενες αυξήσεις 2,5% στους μισθούς κινούνται σαφώς κάτω του τρέχοντος πληθωρισμού, ενώ ο αναγκαστικός «συμβιβασμός», με τη χορήγηση των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος, γίνεται, αφού προηγήθηκε μια άνευ προηγούμενου ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων δικαιούχων και μαζικές προσφυγές στη δικαιοσύνη. Παρ' όλα αυτά, επιχειρείται μια βίαιη αντιστροφή της πραγματικότητας, όπου η κυβέρνηση εμφανίζεται να ανοίγει το πουγκί της και να μοιράζει λεφτά.

Σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και αμέσως μετά έχει προγραμματίσει να δώσει συνέντευξη Τύπου. Αν και οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, από το υπουργείο Οικονομίας διέρρεαν ότι ο υπουργός Οικονομίας θα ανακοινώσει μαζί με την εισοδηματική πολιτική του 2003 και τη χορήγηση των αναδρομικών για τα οικογενειακά επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Να σημειωθεί ότι η εισοδηματική πολιτική είναι η χειρότερη - από τις ούτως ή άλλως αντιλαϊκές - εισοδηματική πολιτική των τελευταίων χρόνων, καθώς για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους προβλέπεται να δοθούν ονομαστικές αυξήσεις 2,5% και για τους συνταξιούχους 4%. Αν λάβουμε υπόψη ότι ο επίσημος πληθωρισμός «τρέχει» κοντά στο 4%, αλλά και κυρίως το μεγάλο κύμα ακρίβειας που διέτρεξε όλη την περίοδο του 2002, κάτι που έχει γονατίσει τις λαϊκές οικογένειες, τότε γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για «αυξήσεις» - εμπαιγμό που υπονομεύουν το λαϊκό εισόδημα.

Ειδικά για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, τα πράγματα το 2003 θα είναι χειρότερα, καθώς από το νέο χρόνο επιβάλλονται σημαντικές αυξήσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές, κάτι που σε συνδυασμό με τις άθλιες «αυξήσεις» του 2,5% θα οδηγήσει σε απόλυτη μείωση των αποδοχών τους. Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να απαλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις και τις πιθανές αντιδράσεις, κατέφυγε σε ταχυδακτυλουργίες και στη λογιστική απάτη. Ετσι το υπουργείο Οικονομικών θα προβεί σε μειωμένη παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών για το 2003, ώστε να αποκρύβουν τεχνητά οι απώλειες στον καθαρό μισθό από την αυξημένη παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά στο τέλος του χρόνου με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν στο πραγματικό τους εισόδημα.

Η δε χορήγηση των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους, αν ανακοινωθεί σήμερα, δεν αποτελεί χαριστική πράξη, το αντίθετο μάλιστα, αλλά οφείλεται αποκλειστικά στις μαζικές προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων στα δικαστικά όργανα, απίστευτη πραγματικά ταλαιπωρία για να απαιτήσουν το αυτονόητο, κάτι που δημιούργησε τετελεσμένα. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είχε καμία διάθεση να δώσει τα αναδρομικά, αλλά ήταν αντίθετη και πολέμησε με κάθε μέσο μια τέτοια προοπτική. Ομως σήμερα ποιούμενη την ανάγκη φιλότιμο, ανέκρουσε πρύμνα και εμφανίζεται σαν τον Αϊ Βασίλη που μοιράζει δώρα. Η περίοδος χορήγησης των αναδρομικών καλύπτει την περίοδο Γενάρης 2000 - Ιούνης 2002, τριάντα συνολικά μήνες και, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι ενδιαφερόμενοι ανέρχονται σε 115.000, ενώ το συνολικό ποσό φτάνει τα 120 δισ. δραχμές ή τα 350 εκατ. Ευρώ. Η καταβολή τους προβλέπεται να γίνει σε 5 ετήσιες δόσεις με την έκδοση ομολόγων σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο, ενώ σύμφωνα με ένα δεύτερο η καταβολή θα γίνει σε ρευστό χρήμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κύριο χαρακτηριστικό η ...αύξηση των κρατήσεων (2003-03-09 00:00:00.0)
Κυβερνητικός εμπαιγμός (2003-02-21 00:00:00.0)
«Αυξήσεις» για μισό καρβέλι ψωμί! (2003-02-06 00:00:00.0)
Η παρακράτηση φόρου για μισθούς και συντάξεις (2002-12-24 00:00:00.0)
Αδικη και αντιδημογραφική η ρύθμιση (1997-05-18 00:00:00.0)
Από το 1996 η καταβολή των αναδρομικών (1995-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ