Κυριακή 12 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Πολυεθνικές θανάτου στην υπηρεσία των ΗΠΑ

Το υπουργείο Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας πικρή πείρα από τις αρνητικές αντιδράσεις για στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στο εξωτερικό, προστρέχει σε πολυεθνικές εταιρίες μισθοφόρων που εργάζονται με πρώην στρατιωτικούς και πρώην πράκτορες της CIA, οι οποίοι αναλαμβάνουν τις πιο βρώμικες επιχειρήσεις στη Λατινική Αμερική, αλλά και σε άλλα σημεία του πλανήτη

Αυτός φαίνεται πως είναι ο τρόπος που επέλεξε ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα και με την κολομβιανή εφημερίδα «Ελ Τιέμπο», για να αποφύγει τους ελέγχους του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Την προηγούμενη χρονιά, η οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rigts Watch είχε καταγγείλει ότι το Πεντάγωνο χρησιμοποιεί τις εν λόγω εταιρίες για να παραβιάσει τους όρους που απαιτούσε το Κογκρέσο όταν εγκρινόταν το «Σχέδιο Κολομβία».

Μία από αυτές τις εταιρίες είναι η «Military Professional Resources Inc» (MPRI), με έδρα στη Βιρτζίνια, που πήρε ένα συμβόλαιο 6.000.000 δολαρίων για να εκπαιδεύσει και να στηρίξει τον κολομβιανό στρατό. Οπως επιβεβαιώνει ο Κάρλος Φάσιο στο άρθρο του «Ιδιωτικοποίηση του πολέμου», στην εβδομαδιαία ουρουγουανή εφημερίδα «Λα Μπρέτσα», «δεκαέξι υπάλληλοι της MPRI ήδη καλύπτουν θέσεις και ενημερώνουν περιοδικά το Πεντάγωνο για τις δραστηριότητές τους».

Η εταιρία μισθοφόρων MPRI παραδέχτηκε ότι «στήριξε» την κυβέρνηση της Κροατίας το 1995. Ακόμα, στο εξειδικευμένο περιοδικό «Jane Inteligence Review» αναφέρεται ότι η ανάμειξη της παραπάνω εταιρίας ήταν αποφασιστικής σημασίας για τις στρατιωτικές επιτυχίες του στρατού της Κροατίας ενάντια στους Σέρβους. Αργότερα η MPRI βοήθησε τους Βόσνιους στην αντιμετώπιση των στρατευμάτων της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Κάρλος Φάσιο υπενθυμίζει επίσης ότι οι Βορειοαμερικανοί Δημοκρατικοί νομοθέτες είχαν προειδοποιήσει πως ο ρόλος της MPRI στην Κολομβία δεν υποβάλλεται σε έλεγχο του Κογκρέσου. Ο Ανταμ Τσάκσον, του Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής, τον οποίο αναφέρει στο άρθρο του ο Φάσιο, προειδοποιεί ότι η χρήση των ιδιωτικών εταιριών από το Πεντάγωνο μπορεί να είναι προπέτασμα καπνού για καμουφλάρισμα επιχειρήσεων κατά των αντάρτικων κινημάτων. «Εφόσον οι μισθοφόροι περάσουν τη γραμμή μεταξύ του πολέμου κατά του εμπορίου ναρκωτικών και του πολέμου κατά των αντάρτικων κινημάτων, η ευθύνη της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα είναι λιγότερο άμεση, μια και πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση».

«DynCorp», η πολυεθνική του Θανάτου

Από τις 15 του Μάρτη του 2002, όπως αναφέρει ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής του Εκουαδόρ Μανουέλ Σαλγάδο Ταμάιο στο βιβλίο του «Ναρκωτικά, τρομοκρατία και αντάρτικο», μία άλλη πολυεθνική μισθοφόρων, η «DynCorp», ενσωματώνεται στη βορειοαμερικανική βάση της Μάντα, του Εκουαδόρ, με προσωπικό επιχειρήσεων 134 ατόμων. Πρόκειται για μία εταιρία με έδρα στο Ρέστον της Βιρτζίνια και τη Βάση Επιχειρήσεων στο Κοκόα Μπιτς της Φλόριντα, που επιδίδεται βασικά στην επιστράτευση και εκπαίδευση μισθοφόρων στις υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο συνταγματάρχης Χουάν Μαρτούα, υπεύθυνος της Υπηρεσίας Προχωρημένων Επιχειρήσεων (FOL) των ΗΠΑ στη Μάντα, καθώς και η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Εκουαδόρ, δήλωνε ότι η εν λόγω εταιρία ασχολείται με διοικητικές υπηρεσίες, συντήρηση εγκαταστάσεων, καθαριότητα των διαδρόμων, τροφοδοσία, πρωτόκολλο, καύσιμα και μεταφορές. Δηλαδή, την παρουσίασε ως μία εταιρία υπηρεσιών που στηρίζει το βορειοαμερικανικό προσωπικό της στρατιωτικής βάσης.

Ωστόσο, στην Κολομβία η «DynCorp» είναι αναγνωρισμένη ως μία βρετανική ένωση με έδρα στο Αλντερσοτ Χάμσαϊρ. Εκείνο που δε θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ, είναι ότι η «DynCorp» είναι μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρίες στον κόσμο που ασχολείται με θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Η «DynCorp» δημιουργήθηκε το 1946, ένα χρόνο μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από μία ομάδα Βορειοαμερικανών πιλότων που σκέφτονταν να αφιερωθούν σε μεταφορές φορτίων. Στην αρχή ονομάστηκε «California Easter Airways Inc». Από το 1987 φέρει το όνομα «DynCorp». Οι εργασίες που αναπτύσσει σήμερα ξεκίνησαν στον Πόλεμο της Κορέας, από το 1950 μέχρι το 1953. Αργότερα συμμετείχε στο Βιετνάμ, από το 1960 μέχρι το 1975. Ακόμα, προσέφερε τις υπηρεσίες της στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου. Ενώ συμμετείχε ενεργά στον πόλεμο ενάντια στο αντάρτικο στο Ελ Σαλβαδόρ, στη Βοσνία, σήμερα δε στην επιβολή του «Σχεδίου Κολομβία», μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τον Μανουέλ Σαλγάδο, η «DynCorp» είναι μία από τις μεγάλες εταιρίες πολέμου, «έχει 20.000 υπαλλήλους που εργάζονται σε 50 χώρες του κόσμου και τα έσοδά της ξεπερνούν τα 400 δισ. δολάρια».

Η «Dyncorp» εμφανίζεται ως μία πολύπλευρη εταιρία που παρέχει πολλαπλές υπηρεσίες στους Βορειοαμερικανούς στρατιωτικούς που βρίσκονται σε 1.500 στρατιωτικές βάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως στην ουσία πρόκειται για μια εταιρία που επιστρατεύει και κλείνει συμβόλαια με μισθοφόρους για πολεμικές επιχειρήσεις που, για διαφόρους λόγους, δεν μπορούν ή δε θα έπρεπε να εκτελεστούν από τις τακτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, στην Κολομβία, οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν επίσημα τον πόλεμο κατά του εμπορίου ναρκωτικών, αλλά αρνούνται την ανάμειξή τους στον πόλεμο κατά των αντάρτικου κινήματος. Ωστόσο, αυτός ο πόλεμος υπάρχει και με αυτόν ασχολείται η «DynCorp», βασικά εκπαιδεύοντας και καθοδηγώντας τις παραστρατιωτικές δυνάμεις και τα τάγματα κατά του αντάρτικου. Τον Ιούλη του 1999 ξέσπασε το πρώτο σκάνδαλο, όταν ένα κατασκοπευτικό αεροπλάνο των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ έπεσε στα σύνορα μεταξύ Εκουαδόρ και Κολομβίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε Βορειοαμερικανοί στρατιώτες και δύο Κολομβιανοί. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίστηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ ως ατύχημα. Ωστόσο, ο σύζυγος της πιλότου του αεροπλάνου, ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία Τσαρλς Οντομ, παραδέχτηκε ότι η σύζυγός του είχε καταρριφθεί από τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC-EP), ενώ εκτελούσε κατασκοπευτική αποστολή για τη βορειοαμερικανική κυβέρνηση.

Αργότερα οι FARC-EP κατέρριψαν ένα ελικόπτερο τύπου «Huey II» της Εθνικής Αστυνομίας της Κολομβίας και επιβεβαίωναν ότι ο πιλότος ήταν Βορειοαμερικανός.

Οπως αναφέρει ο Βορειοαμερικανός δημοσιογράφος Τζέισον Βερτ στο άρθρο του «Ηρωίνη στις μηχανές», που δημοσίευσε η εφημερίδα «The Nation», «εξετάζοντας τους ιδιωτικούς πιλότους του γίγαντα "DynCorp" στην περιοχή των Ανδεων, οι αποστολές τους ξεκινούσαν από εναέριους ψεκασμούς και έφταναν μέχρι αποστολές επέμβασης με ελικόπτερα μεταφέροντας στρατεύματα στα θερμά σημεία».

Ομως, αυτός ο γίγαντας του θανάτου φαίνεται ότι αναπτύσσει και άλλες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, το 1999, υπάλληλοι της «DynCorp» στη Βοσνία κατηγορήθηκαν ότι αγόραζαν και εμπορεύονταν νεαρά κορίτσια, για να τα χρησιμοποιήσουν ως σκλάβες του σεξ. Ακόμα, η εν λόγω εταιρία φαίνεται αναμεμειγμένη και σε κάποιο επεισόδιο εμπορίου ναρκωτικών. Σύμφωνα με μία αναφορά, που έγινε τον περασμένο χρόνο, της βορειοαμερικανικής Υπηρεσίας κατά των Ναρκωτικών (DEA), υπάλληλοι της Εθνικής Αστυνομίας της Κολομβίας ανακάλυψαν στις 12 του Μάη του 2000 στο αεροδρόμιο της Μπογκοτά, σε δέμα, ηρωίνη διαλυμένη σε λάδια για τις μηχανές. Αυτό το δέμα είχε σταλεί από έναν υπάλληλο της «DynCorp» με προορισμό το Γενικό Επιτελείο για τις Επιχειρήσεις στην Περιοχή των Ανδεων που έχει η εταιρία στην αεροπορική βάση Πάτρικ στη Φλόριντα. Πρόκειται για ένα επεισόδιο για το οποίο ούτε η πολυεθνική, ούτε και η βορειοαμερικανική κυβέρνηση θέλησαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των ερευνών για την παραπάνω υπόθεση, είδε το φως της δημοσιότητας και μία άλλη περίπτωση όπου ένας άλλος υπάλληλος της εταιρίας είχε πεθάνει, εκείνες τις ίδιες μέρες, από υπερβολική δόση κοκαΐνης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, λοιπόν, φαίνεται πως βρήκαν τον τρόπο για να παραπλανήσουν οποιονδήποτε έλεγχο για τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες στο εξωτερικό, μέσα από συμβόλαια υπεργολαβίας που κλείνουν με τις πολυεθνικές του πολέμου. Ολόκληρος ο πλανήτης, και ειδικότερα η Λατινική Αμερική, μετατρέπεται σε πεδίο επιχειρήσεων κάποιων μισθοφόρων που λογοδοτούν μόνο στις εταιρίες που τους πληρώνουν. Κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην κυριαρχία κάθε χώρας, παύει να έχει νόημα γι' αυτούς τους επαγγελματίες του θανάτου.


Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ