Τρίτη 14 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΤΕΙ
Απλήρωτοι για μήνες στα περισσότερα ιδρύματα

Συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας στο ΤΕΙ Αθήνας, σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και στο ΤΕΙ Πειραιά

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας που είχαν ξεκινήσει πριν τις γιορτές οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Αθήνας, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, δηλαδή από το Σεπτέμβρη του 2002. Το συγκεκριμένο πρόβλημα αφορά στην πλειοψηφία των ΤΕΙ της χώρας, όπου, όπως είναι γνωστό, το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό καλύπτει πάγιες ανάγκες και υπερτερεί, κατά πολύ, αριθμητικά του μόνιμου προσωπικού. Μόνο σε τέσσερα ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καλαμάτας και Μεσολογγίου) έχει πληρωθεί το έκτακτο προσωπικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας του, ενώ σε άλλα έξι ιδρύματα έχει δρομολογηθεί η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων, χωρίς όμως να σημαίνει ότι πληρώθηκαν και οι εργαζόμενοι.

Στο ΤΕΙ Αθήνας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταβληθεί από το υπουργείο Παιδείας τα κονδύλια για την πληρωμή δυο μηνών δουλιάς των ωρομίσθιων, αλλά ούτε και αυτά τα χρήματα έχουν φτάσει στις τσέπες των εργαζομένων, ενώ καταγγέλλονται και απειλές για απολύσεις σε περίπτωση που δε σταματήσουν την αποχή, ιδιαίτερα ενόψει της εξεταστικής που ξεκινάει την επόμενη βδομάδα. Οι ωρομίσθιοι όμως συνεχίζουν την αποχή μέχρι, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα και σ' αυτή τους την κίνηση έχουν συμπαραστάτες τόσο τους μόνιμους εκπαιδευτικούς του ιδρύματος - που συζητούν να κλείσουν το ΤΕΙ μεθαύριο, Πέμπτη, σε ένδειξη αλληλεγγύης - όσο και τους σπουδαστές.

Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα του έκτακτου προσωπικού και στο ΤΕΙ Πειραιά. Εκεί μάλιστα οι ωρομίσθιοι, εκτός του ότι δεν έχουν πληρωθεί από το Σεπτέμβρη του 2002, πληροφορήθηκαν ότι οι νέες συλλογικές συμβάσεις τους - που όμως δεν έχουν υπογραφεί ακόμα - θα είναι εξάμηνες και όχι ετήσιες, όπως ήταν μέχρι τώρα και όπως ισχύει σε όλα τα ΤΕΙ. Επίσης, διαχέονται στο ίδρυμα φήμες για περικοπές προσωπικού και μετά από όλα αυτά, οι έκτακτοι καθηγητές προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις με τη μορφή της αποχής. Να σημειωθεί ότι στο ΤΕΙ Πειραιά οι έκτακτοι φτάνουν τους 700 κι αποτελούν περίπου το 70% του συνολικού εκπαιδευτικού προσωπικού. Εχουν συναντηθεί ήδη δυο φορές για το συγκεκριμένο ζήτημα με τη διοίκηση του ιδρύματος, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, η δε επίσημη απάντηση που λαμβάνουν είναι ότι μόλις το υπουργείο δώσει το ανάλογο κονδύλι, θα τους καταβληθούν και τα χρήματα που έχουν δουλέψει και δικαιούνται.

Οι εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ είναι ότι η πληρωμή των δεδουλευμένων στα δυο μεγάλα ΤΕΙ μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και τον Απρίλη, ενώ καταγγέλλουν ότι είναι ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται κάθε χρόνο και για να λυθεί χρειάζεται ολόκληρη αναδιάρθρωση στις σχετικές διοικητικές λειτουργίες του υπουργείου. Ωστόσο, δεν έχουν εξαγγείλει κάποια συγκεκριμένη κινητοποίηση μέχρι και τις 23 του Φλεβάρη, οπότε διοργανώνουν ένα έκτακτο συνέδριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ