Τρίτη 14 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
104η ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Εφιάλτης δίχως τέλος στις φυλακές

ΑΓΚΥΡΑ.-- Μια ακόμη απεργός πείνας προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των νεκρών της διαμαρτυρίας κατά των Λευκών Κελιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του περιοδικού Ο Αγώνας. Πρόκειται για την Οζλέμ Τουρκ, η οποία είχε ξεκινήσει την απεργία πείνας από το Σεπτέμβρη του 2001 στις φυλακές της Κιουτάχειας και τις τελευταίες μέρες είχε μεταφερθεί για «περίθαλψη» στο νοσοκομείο Νουμουνέ της Αγκυρας - όπως καταγγέλλουν οι απεργοί πείνας, ο θάνατός της επήλθε από την υποχρεωτική σίτιση, η οποία αποτελεί από μόνη της βασανιστήριο.

Ελάχιστα έγιναν γνωστά για τις συνθήκες θανάτου της Οζλέμ, αφού μόνον ο δικηγόρος της μπόρεσε να την επισκεφθεί στο νοσοκομείο όπου «νοσηλευόταν», ενάντια στη θέλησή της. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, η απεργός πείνας «ήταν ελαφριά σαν βαμβάκι... όχι μόνο να σηκωθεί χωρίς βοήθεια δεν μπόρεσε, αλλά ούτε να γυρίσει το κεφάλι της». Πέρα από τη ραγδαία ελάττωση του βάρους της, η Οζλέμ ήταν αλυσοδεμένη στο κρεβάτι της (!). Η μεταφορά της στο νοσοκομείο, καταγγέλλουν ακόμη οι συγγενείς της, έγινε κρυφά και χωρίς να δοθεί καμία πληροφορία για την τύχη της στους συγγενείς της.

Η συνέχιση της κρίσης στις τουρκικές φυλακές αποκαλύπτει και τη δυστοκία (αν όχι την υποκρισία) της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης, το οποίο προεκλογικά δεσμευόταν σε επίλυση του θέματος των φυλακών και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ