Τρίτη 14 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματοβαμμένη Κυριακή

Δεκατρείς νεκροί ο απολογισμός των αλλεπάλληλων επιδρομών και συγκρούσεων μέσα σε λιγότερο από 48ωρο

Αρχίζει, σήμερα, στο Λονδίνο η σύνοδο Μπλερ για τις παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις με τους Παλαιστινίους να συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης

Ερείπια έχει αφήσει ο ισραηλινός στρατός...

Associated Press

Ερείπια έχει αφήσει ο ισραηλινός στρατός...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Στο αίμα βάφτηκαν τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη όπου, την Κυριακή, σημειώθηκαν αλλεπάλληλες ισραηλινές επιδρομές και συγκρούσεις ενόπλων. Το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο, μία ημέρα νωρίτερα, είχε ζητήσει τον τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας. Αργότερα, σχολίαζε ως «προσπάθεια αποπροσανατολισμού της ισραηλινής κοινής γνώμης από τα σκάνδαλα που έχουν πλήξει την προεκλογική εκστρατεία» την κλιμάκωση της δράσης του ισραηλινού στρατού.

Εντεκα νεκροί είναι ο συνολικός απολογισμός της Κυριακής, που ήταν η αιματηρότερη ημέρα των τελευταίων μηνών της δεύτερης Ιντιφάντα. Δύο έφηβοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από επίθεση ισραηλινού ελικοπτέρου στην Κχαν Γιούνις, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, που είχε στόχο δύο στελέχη της «Χαμάς». Είχε προηγηθεί, κατά τη διάρκεια της νύχτας, εισβολή ισραηλινών τανκς υπό την κάλυψη ελικοπτέρων με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Παλαιστίνιος. Λίγο αργότερα, δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο χωριό Μοσάβ Γκαντίς, στο βόρειο Ισραήλ, όπου σκότωσαν έναν Ισραηλινό φρουρό πριν πέσουν νεκροί από ισραηλινά πυρά. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η «Τζιχάντ».

Αλλοι δύο ένοπλοι έπεσαν νεκροί στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην έρημο Νεγκέβ από τα αιγυπτιακά σύνορα, ενώ κατά την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκε και ένας Ισραηλινός στρατιώτης. Δεν έγινε σαφές αν οι ένοπλοι ήταν Παλαιστίνιοι ή Αιγύπτιοι. Ταυτοχρόνως, ένας Παλαιστίνιος σκοτωνόταν κατά την εισβολή ισραηλινών δυνάμεων στην Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενώ άλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη Χεβρώνα. Τέλος, τρεις ρουκέτες τύπου Κασάμ έπληξαν την ισραηλινή πόλη Σντερότ, όπου τραυματίστηκε ένας Ισραηλινός.

Χτες δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ, στη βόρεια Γάζα. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ήταν παιδιά, αλλά ισραηλινές στρατιωτικές πηγές υποστήριζαν ότι ήταν νεαροί Παλαιστίνιοι που με χειροβομβίδες και όπλα προσπάθησαν να πλήξουν ένα λεωφορείο του εποικισμού που κατευθυνόταν προς το εμπορικό πέρασμα Κάρνι.

«Ο Σαρόν χρησιμοποιεί το στρατό και κλιμακώνει τις επιθέσεις, τις εισβολές και τον αποκλεισμό για να αποπροσανατολίσει την ισραηλινή κοινή γνώμη από τα σκάνδαλα που τον βαραίνουν ενόψει των πρόωρων εκλογών», υποστήριξε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ. Από την άλλη, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, μιλούσε για «κλιμάκωση της παλαιστινιακής τρομοκρατίας».

Το Σάββατο, το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά τον τερματισμό των επιθέσεων κατά Ισραηλινών. Ενα 24ωρο αργότερα, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το αιματοκύλισμα στα παλαιστινιακά εδάφη, ο Αριέλ Σαρόν φέρεται να δήλωσε προς το υπουργικό του συμβούλιο ότι «για τον πρόεδρο της Π. Αρχής, η δολοφονία Ισραηλινών είναι μόνιμος στόχος για την εξυπηρέτηση των πολιτικών του σχεδίων».

Τα αιματηρά επεισόδια που ακολούθησαν οδήγησαν σε ναυάγιο τις νέες προσπάθειες της Π. Αρχής να εκμαιεύσει συμφωνία τερματισμού των επιθέσεων από τη Χαμάς, της οποίας ο πνευματικός ηγέτης Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν δήλωνε, χτες, κατά τη διάρκεια μεγάλης συγκέντρωσης στην πόλη της Γάζας, ότι όσο συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις και η κατοχή, θα συνεχίζεται η παλαιστινιακή αντίσταση. Ο Γιασίν συναντήθηκε και με τον Παλαιστίνιο υπουργό αρμόδιο για τους Παλαιστινίους αιχμαλώτους, που τον ενημέρωσε ότι οι κρατούμενοι Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές έχουν φθάσει τους 8.000.

Με τηλεδιάσκεψη η σύνοδος

«Η ισραηλινή κυβέρνηση φέρει την ευθύνη των θέσεών της» δήλωνε σιβυλλικά, χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, επαναλαμβάνοντας ότι σήμερα θα διεξαχθεί κανονικά στο Λονδίνο η σύνοδος του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία) και εκπροσώπων των Αιγύπτου, Ιορδανίας, Σ. Αραβίας, με θέμα τις παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι θα συμμετάσχουν με τηλεδιάσκεψη ενώ έχουν, ήδη, υποβάλλει 5σέλιδο υπόμνημά τους, με το οποίο επαναλαμβάνουν ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει αν δεν τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων στη Ράφα του 1,5 εκατομμυρίου άμαχων Παλαιστινίων (2024-02-23 00:00:00.0)
Αρχισε η ολομέτωπη επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας (2006-07-07 00:00:00.0)
Αυξάνονται νεκροί και τραυματίες στη Β. Γάζα (2004-10-06 00:00:00.0)
Συμβολικά και πραγματικά «χαρακώματα» (2004-03-25 00:00:00.0)
Μονομερείς διακηρύξεις Σαρόν και αναμονή αντιποίνων (2004-03-16 00:00:00.0)
Στο αίμα πνίγηκε ο «οδικός χάρτης» (2003-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ