Τρίτη 14 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Συνεχείς αμερικανικοί εκβιασμοί

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ, ΣΕΟΥΛ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΝΤΟΥΜΠΑΪ.--

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιχείρησε χτες ένα νέο εκβιασμό προς τη ΛΔ Κορέας, εκβιασμό που πρόθυμα τα διεθνή ΜΜΕ μετονόμασαν σε «απάλυνση της αμερικανικής στάσης» έναντι της Πιονγιάνγκ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Γκάρντιαν», αυτό που «υπόσχεται» η κυβέρνηση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, είναι να ξαναρχίσει το πρόγραμμα «ενεργειακής βοήθειας», εάν η ΛΔ Κορέας «σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα». Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Κέλι, ο οποίος έφθασε χτες στη Σεούλ για συνομιλίες με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Ρο Μου-χιουν, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα το Φλεβάρη, διευκρίνισε ότι η «βοήθεια» για την οποία κάνει λόγο η Ουάσιγκτον δεν είναι τίποτε άλλο από την παραχώρηση της δυνατότητας «να υπάρξουν κινήσεις από επενδυτές και άλλες χώρες» στον τομέα της ενέργειας!..

Η λεπτή ισορροπία που είχε αποκαταστήσει εν μέρει μια συμφωνία που είχε διαπραγματευτεί η κυβέρνηση Κλίντον το 1994 ανατράπηκε το Νοέμβρη, όταν η κυβέρνηση Μπους ισχυρίστηκε πως η Πιονγιάνγκ «παραδέχτηκε» ότι διαθέτει πυρηνικό πρόγραμμα, κάτι που η ΛΔ Κορέας διαψεύδει. Η κυβέρνηση του Κιμ Γιονγκ-ιλ δηλώνει πως επρόκειτο για συνειδητή προσπάθεια των ΗΠΑ να δημιουργήσουν κρίση. Η γνωστότερη εφημερίδα της ΛΔ Κορέας, «Ροντόνγκ Σιμούν», προειδοποιούσε χθες ότι «εάν οι ΗΠΑ μας προκαλέσουν... θα απαντήσουμε στους ιμπεριαλιστές με μια θάλασσα φωτιάς. Η στρατιωτική επιλογή δεν είναι μονοπώλιο των ΗΠΑ». Από την πλευρά της Νότιας Κορέας ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ρο δήλωσε πως στο ερώτημα αν η ΛΔ Κορέας αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, συμφωνά με την αμερικανική πλευρά ότι αυτό θα ήταν «απαράδεκτο», αλλά επέμεινε πως το ζήτημα «πρέπει να λυθεί με διάλογο». Την ίδια ώρα, αναλυτές εκτιμούσαν πως ο Λευκός Οίκος μοιάζει «αναποφάσιστος», όσον αφορά το πρακτέο: ο Νοτιοκορεάτης ακαδημαϊκός Κο Γου-χουάν δήλωνε ότι «οι ΗΠΑ μοιάζουν να θέλουν μια πιο "μετριοπαθή" γραμμή, αλλά τα σχόλια του Κέλι συνεχίζουν να θέτουν ως όρο την εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος της ΛΔ Κορέας». Από την πλευρά του, άρθρο στην «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» τόνιζε πως υπάρχει (η συνήθης) διένεξη ανάμεσα στον Κόλιν Πάουελ, που «ευνοεί το διάλογο», και άλλους κύκλους στην αμερικανική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Ντόναλντ Ράμσφελντ - ο οποίος έχει δηλώσει ότι «οι ΗΠΑ μπορούν να κερδίσουν δυο πολέμους ταυτόχρονα» - πράγμα που δυσχεραίνει κάθε προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου.

Ο Κέλι σήμερα αναμένεται στην Κίνα και στη συνέχεια στη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία και την Ιαπωνία. Το ταξίδι του αποτελεί «διερεύνηση προθέσεων» σχετικά με το ζήτημα της ΛΔ Κορέας, η οποία ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των πυρηνικών και εξετάζει το ενδεχόμενο να ξαναρχίσει πυρηνικές δοκιμές, κινήσεις που το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, KCNA, χαρακτήρισε «αμυντικές». Παρά το μεγάλο θόρυβο στα διεθνή ΜΜΕ για τις «απειλές» της ΛΔ Κορέας, πάντως, υπάρχουν φωνές που συνιστούν ψυχραιμία, όπως αυτή του ανθρώπου που ανεπίσημα χειρίζεται τις επαφές με τη ΛΔ Κορέας - που δεν είναι άλλος από τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και νυν κυβερνήτη του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρντσον: όπως είπε χτες, από τη συνομιλία του με τον πρεσβευτή της ΛΔ Κορέας στον ΟΗΕ Χαν Σονγκ-ριόλ έβγαλε το συμπέρασμα ότι «η ΛΔ Κορέας δε διαθέτει και δεν προτίθεται να αναπτύξει πυρηνικά όπλα». Ο Ρίτσαρντσον κατέληξε: «Κατά τη γνώμη μου αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση (Μπους) είναι απλούστατα να σηκώσει το τηλέφωνο».

Παράλληλα, το ζήτημα της ΛΔ Κορέας προκαλεί αναταράξεις στις σχέσεις των ΗΠΑ και με άλλες χώρες - «συμμάχους» και... περίπου συμμάχους: οι αιτιάσεις του ιαπωνικού Τύπου σε βάρος του Πακιστάν που θεωρούν πως συνέβαλε στο πυρηνικό πρόγραμμα των Βορειοκορεατών μεταφέροντας τεχνογνωσία, προκάλεσαν την «έκρηξη» του πραξικοπηματία στρατηγού (προέδρου για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ. Σε συνέντευξή του που επρόκειτο να μεταδοθεί χθες βράδυ από τηλεοπτικό σταθμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και αποσπάσματά της δημοσιοποίησε από πριν το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μουσάραφ αποκάλεσε «γελοίες» τις αιτιάσεις αυτές και τόνισε: «Εγγυώμαι κατά 400% ότι τίποτα δεν έγινε ανάμεσα σε μας και τη Βόρεια Κορέα... (οι πληροφορίες περί μεταφοράς πακιστανικής τεχνολογίας στον πυρηνικό τομέα στην Πιονγιάνγκ) εντάσσονται σε μια εχθρική και ύποπτη εκστρατεία, με στόχο να αμαυρώσει την εικόνα του Πακιστάν και των επιστημόνων του».

Και η Ρωσία τοποθετήθηκε στο ζήτημα διά του υπουργού Αμύνης Σεργκέι Ιβανόφ, ο οποίος τόνισε ότι η ύπαρξη «πυρηνικού ενεργειακού προγράμματος» της ΛΔ Κορέας δε σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει σε εξέλιξη και «οπλικό πρόγραμμα» στη χώρα αυτή. Το πρόβλημα, τόνισε, πρέπει να λυθεί με διάλογο και ότι πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες δεσμεύσεις ασφάλειας, αφού «σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει απρόβλεπτη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αισιοδοξεί η Μόσχα για την έναρξη συνομιλιών στο Πεκίνο (2004-01-09 00:00:00.0)
Κύρια προϋπόθεση η σύναψη συμφώνου μη επίθεσης... (2003-09-30 00:00:00.0)
Συνομιλίες με επιθυμία «ευρύτερων διπλωματικών πιέσεων» (2003-04-22 00:00:00.0)
Αμερικανο-ιαπωνικές πρακτικές έντασης... (2003-03-14 00:00:00.0)
«Αναλυτές» της CIA και αντιφάσεις με στόχο την ένταση... (2003-02-01 00:00:00.0)
Κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα... (2003-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ