Τρίτη 14 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μπροστά σε «υπαρξιακά» προβλήματα

Αλαλη παρακολουθεί η ηγεσία της ΝΔ την κυβέρνηση να διαχειρίζεται τα θέματα της Προεδρίας της ΕΕ, ενώ ταυτίζεται απόλυτα μαζί της στη φιλοπόλεμη γραμμή στον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.

Η άλλοτε λαλίστατη ηγεσία της ΝΔ αδυνατεί να αρθρώσει, έστω και για λόγους κατ' επίφαση αντιπολιτευτικούς, οποιαδήποτε ένσταση ή αντίρρηση όχι μόνο στους στόχους της εφαρμοζόμενης πολιτικής στα παραπάνω μείζονα ζητήματα, αλλά και στη διαχείρισή τους, ομολογώντας έτσι πανηγυρικά την απόλυτη ευθυγράμμισή της στα κελεύσματα των υπερατλαντικών αφεντικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ρηγίλλης δεν αντιδρά, παρ' όλο που καυχιέται ότι είναι η ΝΔ η «πρωτοπορία του ευρωπαϊκού προσανατολισμού», στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Σημίτη επιδεικνύει πλήρη υποταγή στην Ουάσιγκτον και δεν αντιδρά διόλου, κάθε άλλο, στο δρομολογημένο πόλεμο κατά του Ιράκ, παρά το γεγονός ότι θίγει ευρωπαϊκά συμφέροντα, τα οποία εκφράζουν με τον ένα ή άλλο τρόπο τις αντιρρήσεις τους.

Η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να δικαιολογήσει αυτή την υποτελή στάση της επικαλούμενη αστείες δικαιολογίες του τύπου όπως ότι «τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης» ή ότι στηρίζουν «κάθε εθνικό στόχο»... Το αποτέλεσμα είναι ότι η ΝΔ αναζητεί εναγωνίως κάποιους λόγους που να δικαιολογούν την «αντιπολιτευτική» ύπαρξή της, αφού δεν υπάρχουν θέματα στα οποία αντιπαρατίθεται στην κυβέρνηση.

Η ειρωνεία είναι ότι η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει την εποικοδομητική στάση της, όπως διαρκώς εκλιπαρεί η ηγεσία της ΝΔ. Αντίθετα, για λόγους διαιώνισης του δικομματισμού, αλλά και διαμάχης για την εξουσία, φροντίζει να τροφοδοτεί τις μεταξύ τους κοκορομαχίες. «Απρόκλητα», λοιπόν, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι σκέπτεται «μικρόψυχα και μικροκομματικά», γιατί «αυτή την εποχή επιθυμεί να δημιουργήσει μια σειρά αρνητικών εντυπώσεων σε βάρος της χώρας, αλλά και σε βάρος της κυβερνητικής πολιτικής, απλά και μόνο επειδή θεωρεί ότι η ομαλή ροή της Ευρωπαϊκής Προεδρίας θα ενισχύσει και θα δημιουργήσει πρόσθετο κύρος στην κυβερνητική πλευρά». Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ έκανε λόγο για «αυθαίρετες κρίσεις της κυβέρνησης», όσον αφορά τη στάση του κόμματός του στο θέμα της Ελληνικής Προεδρίας, οι οποίες επιβεβαιώνουν για μία ακόμα φορά την πολιτική μικροψυχία και την ανευθυνότητά της.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ παρά τις παλαιότερες διακηρύξεις «σπρώχνει» στο νεφελώδες μέλλον τη δημοσιοποίηση του κυβερνητικού της προγράμματος, προφανώς γιατί θα πέσουν και οι μάσκες του «κοινωνικού προσώπου», ενώ θα δώσει την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να περάσει στην αντεπίθεση...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικομματικά παιχνίδια εξουσίας (2002-11-08 00:00:00.0)
Ψάχνει για... «αντιπολίτευση» (2001-10-18 00:00:00.0)
"Υψηλοί τόνοι" στη σύμπλευση (1998-09-08 00:00:00.0)
"Πολιτική ασπίδα" του Κ. Σημίτη (1997-10-16 00:00:00.0)
Οι "υψηλοί τόνοι" του Μ. Εβερτ (1996-03-06 00:00:00.0)
Πιο αποφασιστικά στη "συναίνεση" (1995-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ