Τρίτη 14 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Οι Αμερικανοί τα θέλουν όλα

Ζήτησαν και την αποστολή ελληνικής μεραρχίας στο Ιράκ. Η κυβέρνηση αφού έχει θέσει όλη τη χώρα στη διάθεση των Αμερικανών, διαβεβαιώνει ότι δε θα τεθούν σε κίνδυνο ζωές Ελλήνων στο έδαφος του Ιράκ

Πίσω από τη διαβεβαίωση κυβερνητικών παραγόντων ότι δε θα σταλεί ελληνικός στρατός στο Ιράκ, η οποία εξάλλου σχετική και μόνο αξία έχει, η κυβέρνηση συγκαλύπτει το γεγονός ότι όλη η Ελλάδα έχει τεθεί στη διάθεση των Αμερικανών για την εξυπηρέτηση των πολεμικών τους σχεδίων. Προσπαθεί έτσι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προξενεί η πλήρης πρόσδεση της χώρας στο άρμα του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου που έχουν ξεκινήσει οι Αμερικανοί με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ετσι, την ίδια ώρα που η Σούδα τελεί υπό πολεμικό συναγερμό, που ελληνικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στον Περσικό κόλπο, στην Ερυθρά Θάλασσα και στην Αν. Μεσόγειο, με συγκεκριμένους πολεμικούς ρόλους, που ελληνικά πληρώματα υπηρετούν στα ΝΑΤΟικά ιπτάμενα ραντάρ (ΑΒΑΚΣ) τα οποία κατασκοπεύουν το Ιράκ, που ελληνικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (P-3 Orion) περιπολούν στην Αν. Μεσόγειο, που Ελληνες επιτελείς συμμετέχουν στο πολεμικό στρατηγείο των Αμερικανών στη Φλώριδα των ΗΠΑ και στο αντίστοιχο στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, επίσης την ίδια ώρα που ελληνικά πολεμικά πλοία πραγματοποιούν νηοψίες στο Αιγαίο σύμφωνα με εντολές των Αμερικανών, που τα συστήματα αντιαεροπορικής-αντιπυραυλικής προστασίας τύπου «Πάτριοτ» προσανατολίζονται στη Λιβύη για την... ανάσχεση πυραυλικής επίθεσης κατά της Κρήτης, την ώρα αυτή λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι «δεν πρόκειται να θέσουμε σε κίνδυνο ελληνικές ζωές στο Ιράκ».

Αφορμή αποτέλεσαν δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο, όπου γίνεται λόγος για τα αιτήματα των Αμερικανών προς την ελληνική κυβέρνηση. Στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» αναφέρεται ότι υπήρξε αίτημα του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τ. Μίλερ προς τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου για διάθεση και αποστολή στο Ιράκ, ενόψει χερσαίων επιχειρήσεων, μιας ολόκληρης ελληνικής μεραρχίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας και σημείωσε ότι θα το μεταφέρει στον πρωθυπουργό και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οπως αναφέρεται στην ίδια εφημερίδα, πηγές του υπουργείου Αμυνας επιβεβαιώνουν την ύπαρξη τέτοιου αμερικανικού αιτήματος, ωστόσο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό γιατί «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει ένα κύμα λαϊκής οργής που αναπόφευκτα θα ξεσπάσει αν στέλναμε στρατιώτες στο Ιράκ».

Στο μεταξύ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Αντ. Αντωνιάδης, σε συνέντευξή του στην «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» αναφέρει ότι υπήρξε αίτημα από τις ΗΠΑ για αποστολή και δεύτερης ελληνικής φρεγάτας στο Ιράκ. Οπως υποστηρίζει, η ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο «έχει διάφορα στάδια: έμμεση υποστήριξη της επιχείρησης, ανοχή και ενεργή συμμετοχή», επισημαίνοντας ότι «είναι θέμα πολιτικής απόφασης», πάντως «αυτή τη στιγμή από το ναυτικό έχει ζητηθεί ενδεχόμενη συμμετοχή με άλλο ένα πλοίο». Μάλιστα, συντασσόμενος με τη νεοταξική λογική, υποστηρίζει: «Αποτελεί επιδίωξή μου το ναυτικό να μη μείνει μόνο στο Αιγαίο αλλά να επεκταθεί τουλάχιστον στη Μεσόγειο». Να σημειωθεί ότι στο «ΒΗΜΑ» της Κυριακής επισημαίνεται ότι είναι τόσο πολλές οι «διευκολύνσεις» που ζητούν οι Αμερικανοί που αναγκάστηκε ο υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου να συμφωνήσει με τον Τ. Μίλερ στη συγκρότηση μεικτής ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής επιτροπής που θα διαχειρίζεται και θα διεκπεραιώνει τα αμερικανικά αιτήματα. Σημειώνεται ακόμα ότι οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την επ' αόριστο εγκατάσταση στη Σούδα 300 Αμερικανών πεζοναυτών.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε: «Οι διευκολύνσεις θα είναι του τύπου - επαναλαμβάνω, εφόσον ληφθεί απόφαση και εφόσον έχει τη στήριξη της Διεθνούς Κοινότητας - του τύπου αυτού που δόθηκε για το Αφγανιστάν, δηλαδή, η Βάση της Σούδας ή οι λιμενικές διευκολύνσεις αυτού του τύπου». Και πρόσθεσε: «Δε θα πάνε Ελληνες στο Ιράκ. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο ελληνικές ζωές στο Ιράκ». Στο ίδιο πνεύμα είναι και οι απαντήσεις τόσο του υπουργού Τύπου Χρ. Πρωτόπαππα όσο και του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Π. Μπεγλίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ