Τρίτη 14 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από το «καλάθι» των Δυτικών Βαλκανίων

Ο,τι απέμεινε από τη διανομή μεταξύ των ισχυρών στην περιοχή, έχει βάλει στο μάτι η Αθήνα

Διεκδικώντας ό,τι περισσέψει από τους μεγάλους, από την πίτα των Βαλκανίων, η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ έχει τοποθετήσει στις προτεραιότητές της τη σταδιακή ενσωμάτωση της περιοχής στην ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα οργανώνεται και η Σύνοδος Κορυφής των Βαλκανικών Χωρών τον Ιούνη παράλληλα με το Συμβούλιο Κορυφής, που θα σημάνει τη λήξη της Ελληνικής εξάμηνης Προεδρίας.

Δεν είναι τυχαίο πως ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, ξεκίνησε τη θητεία του ως προεδρεύων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με περιοδεία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Χτες ο Γ. Παπανδρέου βρέθηκε στα Σκόπια, στα Τίρανα και στο Ζάγκρεμπ. Θα ακολουθήσουν σήμερα και αύριο επισκέψεις σε Μαυροβούνιο, Βελιγράδι και Σαράγεβο, όπου ο Γ. Παπανδρέου θα παραβρεθεί στην τελετή εγκατάστασης της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης.

Στις συνομιλίες που έχει ο υπουργός κυριαρχεί το πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, καθώς και γενικότερα το μέλλον των Βαλκανίων και η ενίσχυση της συνεργασίας τους με την ΕΕ, καθώς και θέματα ειδικότερου ενδιαφέροντος για την περιοχή, όπως η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, η διαφθορά και η ανεργία. Περιγράφοντας την πολιτική της Ελληνικής Προεδρίας για τα Βαλκάνια ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι επιθυμεί να δοθεί μια εικόνα των Βαλκανίων που να αντανακλά τις προσπάθειες που γίνονται για ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία, αποφεύγοντας την κλασική εικόνα των διαρκώς εμπόλεμων κρατών.

Ο Γ. Παπανδρέου υπογραμμίζει στους συνομιλητές του ότι τα Βαλκάνια αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Προεδρία και για το λόγο αυτό έχει ήδη συνταχθεί υπόμνημα για την ενίσχυση της συνεργασίας τους με την ΕΕ.

Η Ελληνική Προεδρία, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών στις επαφές που είχε με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, επιθυμεί να προωθήσει ιδιαίτερα την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δημοκρατική ανάπτυξη στα Βαλκάνια, προωθώντας κυρίως τη διαδικασία για τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθερότητας που έχουν ήδη υπογράψει τα Σκόπια και η Κροατία, πλην όμως δεν έχουν επικυρώσει ακόμη και οι χώρες-μέλη της ΕΕ.

Από τις συζητήσεις που είχε στα Σκόπια ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι προέκυψαν νέες προτάσεις και ιδέες που έρχονται να προστεθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ