Τρίτη 14 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Εκλογομαγειρέματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δε γνωρίζουμε αν το συγκεκριμένο ρεπορτάζ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά αξίζει να σημειωθεί. Αναφερόμαστε σε ρεπορτάζ των «Νέων» του Σαββάτου, το οποίο περιείχε πληροφορίες σχετικά με τις προετοιμαζόμενες αλλαγές του εκλογικού νόμου από το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, λοιπόν, το υπουργείο Εσωτερικών σκέπτεται, ανάμεσα σε άλλα, και τα εξής: Πρώτον, να μπορεί ο ψηφοφόρος να ψηφίζει ένα κόμμα, αλλά να σταυρώνει υποψήφιο βουλευτή άλλου κόμματος! Και δεύτερον, να καταργήσει το συν ένα στον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, για να γίνει «περισσότερο αναλογική η εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων» (!), όπως γράφει το δημοσίευμα.

Αναρωτιόμαστε αν το υπουργείο Εσωτερικών στηρίζει την πρώτη ιδέα στο γεγονός, πως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι δυο κόμματα, που έχουν την ίδια ουσιαστικά πολιτική και, επομένως, οι ψηφοφόροι, πράγματι, μπορούν να ψηφίζουν το ένα κόμμα και να σταυρώνουν υποψήφιο βουλευτή του άλλου. Σε τέτοια περίπτωση, πάντως, το σωστό είναι να γίνουν ένα κόμμα και να πάψουν να ταλαιπωρούν τον κόσμο με ψεύτικα διλήμματα και πολιτικούς παραλογισμούς...

Οσο για τη δεύτερη ιδέα, η ενδεχόμενη κατάργηση του «συν ένα» και μόνον του ισχύοντος εκλογικού νόμου δεν τον κάνει αναλογικότερο, αλλά περισσότερο ληστρικό και καλπονοθευτικό. Και μπορεί να ισχυρίζονται το αντίθετο οι εκλογομάγειροι του υπουργείου, αλλά σχετικά εύκολα διαπιστώνεται το ψεύδος, από όποιον θέλει να κάνει σωστά τη δουλιά του και σέβεται τον εαυτό του. Για το «συν ένα», όμως, θα επανέλθουμε μ' ένα ειδικό σημείωμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ