Τετάρτη 15 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΩΝ
Στην ΕΛ.ΑΣ. κατ' απαίτηση των Αμερικανών

Καταψήφισε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο το ΚΚΕ

Καταψήφισε χτες στην ολομέλεια της Βουλής, το ΚΚΕ, το νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει τη μεταφορά της αρμοδιότητας της έκδοσης διαβατηρίων από τις Νομαρχίες σε ειδική υπηρεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, μιλώντας για ευθεία σύνδεση του μέτρου με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ και το αντιδημοκρατικό «πλέγμα» που συνιστούν η συνθήκη Σέγκεν και οι κάθε είδους «αντιτρομοκρατικοί» νόμοι.

«Οταν έρχονται τέτοιου είδους νομοσχέδια που αφορούν ορισμένα από τα άρθρα τους στα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα, εμείς τα βλέπουμε μέσα από μια γενικότερη θεώρηση», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, σημειώνοντας ότι «με την ευκαιρία της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και στο όνομα της τρομοκρατίας χρησιμοποιείται η συνολική νομοθεσία, ώστε σε μια πορεία να μπορεί να στραφεί κατά πολιτικών αντιπάλων και λαϊκών κινημάτων» και «δημιουργείται νομοσχέδιο το νομοσχέδιο ένας μηχανισμός θωράκισης του συστήματος». Παράλληλα, επικαλέστηκε δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία «οι Αμερικανοί βάζουν όρους για να καταργήσουν τη βίζα για τους Ελληνες πολίτες».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο θέμα της μετάθεσης της αρμοδιότητας έκδοσης διαβατηρίων στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναρωτήθηκε: «Υπάρχει πρόβλημα με τα διαβατήρια; Δε θεωρείτε ότι οι νομαρχίες κάνουν καλά τη δουλιά τους. Να πάρουμε μέτρα γι' αυτό!» παρατηρώντας ότι «τα χρήματα και ο μηχανισμός που εξαρχής ετοιμάζει η Αστυνομία αρκούν για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες των Νομαρχιών». «Τι το ιδιαίτερο έχει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης από μια άλλην κεντρική υπηρεσία;» επισήμανε, τονίζοντας πως «έχει την καλύτερη πληροφόρηση. Εχει σχέση με το ηλεκτρονικό φακέλωμα, έχει σχέση με τη Σέγκεν, έχει σχέση με την Αντιτρομοκρατική. Γι' αυτό πάει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Είναι απαίτηση των Αμερικανών».

Κατέληξε σημειώνοντας πως «ανησυχούμε και είμαστε εντελώς αντίθετοι, δεν έχει δουλιά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με αυτή την υπόθεση». Μάλιστα χαρακτήρισε συνολικά την ύπαρξη υπουργείου Δημόσιας Τάξης στην Ελλάδα «κατάλοιπο του εμφύλιου πολέμου»! Επίσης εξέφρασε τη διαφωνία του ΚΚΕ με άλλα άρθρα του νομοσχεδίου τα οποία ορίζουν «περισσότερες αρμοδιότητες που δίνονται εκτός εισαγγελέα», αφού «τα όργανα εσωτερικού ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ. θα μπορούν να κάνουν έρευνα χωρίς εισαγγελέα».

«Είναι θέμα ασφάλειας το ζήτημα των διαβατηρίων», δήλωσε στην παρέμβασή του ο υπουργός Δ. Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θυμίζοντας ότι «συμμετέχουμε στη συνθήκη Σέγκεν που έχει κατοχυρωθεί σε 12 χώρες - μέλη της ΕΕ». Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τα έγγραφα εκδίδουν οι Νομαρχίες που δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα και καμιά δουλιά σε σχέση με την ασφάλεια της χώρας». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν τόσο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ