Τετάρτη 15 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Απειλεί και κλιμακώνει ο Μπους

Αυτά τα παιδιά θύματα των ασθενειών που επιβαρύνει το εμπάργκο είναι έτοιμος να βομβαρδίσει για άλλη μια φορά ο Τζ. Μπους

Associated Press

Αυτά τα παιδιά θύματα των ασθενειών που επιβαρύνει το εμπάργκο είναι έτοιμος να βομβαρδίσει για άλλη μια φορά ο Τζ. Μπους
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Ο χρόνος του Σαντάμ Χουσεΐν τελειώνει» διαμήνυσε, για άλλη μια φορά, ο Αμερικανός Πρόεδρος ενώ κλιμακώνεται η κινητοποίηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Κόλπο. Για «δικαίωμα ανάληψης στρατιωτικής δράσης χωρίς απόφαση του ΟΗΕ» έκανε λόγο και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ενώ διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευδαν να επαναλάβουν ότι οι επιθεωρητές θα πρέπει να έχουν «όσο χρόνο χρειάζονται για να ολοκληρώσουν το έργο τους». Ο διπλωματικός πυρετός κορυφώνεται και στον αραβικό κόσμο, ενώ ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ εξέφραζε φόβους ότι το έργο των επιθεωρητών θα διακοπεί από κάποια στρατιωτική επιχείρηση.

«Μέχρι στιγμής δεν έχω δει καμία απόδειξη ότι ο Χουσεΐν αφοπλίζεται. Εχω κουραστεί από τα παιχνίδια και τις απογοητεύσεις» δήλωσε κατηγορηματικά ο Τζορτζ Μπους δίνοντας νέα ώθηση στα πολεμικά σενάρια. Ο εκπρόσωπός του, Αρι Φλάισερ, συμπλήρωνε ότι «ο κόσμος δεν μπορεί επ' αόριστον να βασανίζεται από τον Χουσεΐν, και μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έκανε τη στρατηγική επιλογή να αφοπλιστεί».

Ταυτόχρονα, γινόταν γνωστό ότι άλλη μια αρμάδα του αμερικανικού Ναυτικού αναχώρησε για τον Κόλπο, μεταφέροντας 6-7 χιλιάδες πεζοναύτες, ενώ 6 αεροπλανοφόρα έχουν τεθεί σε απόσταση βολής από το Ιράκ. Το αμερικανικό δίκτυο ABC, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματικούς, υποστήριζε ότι, ανάλογα με την πορεία των μαχών θα κριθεί αν θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στον Κόλπο με ανώτερο δυνατό όριο, προς το παρόν, τις 350.000 άνδρες.

Ελαφρώς ηπιότερου ύφους, αλλά με ταυτόσημο περιεχόμενο, ήταν και οι δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ. Ο Τζακ Στρο υποστήριξε ότι η Βρετανία επιθυμεί μια νέα απόφαση του ΟΗΕ για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, αλλά συμπλήρωσε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Δυσφορία στην ΕΕ, κινητικότητα στους Αραβες


Associated Press

Την αντίθεσή τους σε μια πρόωρη επέμβαση στο Ιράκ έσπευσαν να εκφράσουν πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ο Αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, δήλωνε ότι οι επιθεωρητές πρέπει να έχουν όσο χρόνο θελήσουν και υποστήριξε ότι το σύνολο της ΕΕ συμφωνεί με αυτήν την άποψη. Ο Σολάνα τάχθηκε υπέρ μιας δεύτερης απόφασης του ΟΗΕ πριν από την οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση. Για δεύτερη απόφαση και για ολοκλήρωση των ελέγχων μίλησε και ο Γερμανός Καγκελάριος επαναλαμβάνοντας ότι επιμένει σε ειρηνική εφαρμογή του ψηφίσματος 1441 και ότι οι γερμανικές δυνάμεις δε θα συμμετάσχουν.

«Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος. Στο χέρι μας είναι να τον αποτρέψουμε» δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, επαναδιατυπώνοντας την προσήλωση της Γαλλίας στον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ και στην αποτροπή της σύρραξης. Για «έσχατη λύση» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, που κάλεσε την ΕΕ και τον ΟΗΕ να «εργαστούν σκληρά για την ειρήνη».

Με αποκλειστικό θέμα την αποτροπή μιας σύρραξης που ομοφώνως χαρακτηρίζουν «κόλαφο» για ολόκληρη την περιοχή του Κόλπου, οι Αραβες ηγέτες έχουν αποδυθεί σε μαραθώνιο επαφών. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος μετέβη στη Σ. Αραβία, ενώ ο βασιλιάς του Μπαχρέιν έφθασε στο Κουβέιτ. Ο Σύρος Πρόεδρος αναμένεται σήμερα στο Ιράν, ενώ ο ΥΠΕΞ του είναι στην Τουρκία και ένας ειδικός του απεσταλμένος μεταβαίνει στη Ρωσία.

Επιφυλάσσεται και προετοιμάζεται ο ΟΗΕ


Associated Press

«Αισιόδοξος» για τις προοπτικές ειρηνικής επίλυσης της κρίσης εμφανίστηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Παρ' όλα αυτά, συμπλήρωσε ότι ο Οργανισμός, «ως οφείλει», λαμβάνει μέτρα και για την πιθανότητα στρατιωτικής σύρραξης, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του για τις ανθρωπιστικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.

«Οι ηγέτες του κόσμου θα πρέπει να επιλέξουν αν επιθυμούν τη φτηνή και ακίνδυνη λύση του αφοπλισμού μέσω των επιθεωρήσεων ή την ακριβότερη και πιο επικίνδυνη της στρατιωτικής επέμβασης» δήλωνε ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ. Ο Σουηδός διπλωμάτης, σε συνεντεύξεις του, επιβεβαίωσε ότι οι επιθεωρητές βρήκαν στο Ιράκ «πολεμικό υλικό που έχει λαθραία εισαχθεί κατά παράβαση του εμπάργκο», αλλά τόνισε ότι «δεν έχει ακόμη διασταυρωθεί αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όπλα μαζικής καταστροφής».

Ο Μπλιξ τόνισε ότι οι επιθεωρητές επεκτείνουν τις επιθεωρήσεις τους, με βάση τα στοιχεία που λαμβάνουν από ΗΠΑ - Βρετανία, αλλά συμπλήρωσε ότι «δεν είναι τόσο συγκεκριμένα όσο χρειάζεται». Τέλος, επανέλαβε ότι δεν προτίθεται «να κατασκευάσει καμία έκθεση που να εξυπηρετεί συγκεκριμένους πολιτικούς σκοπούς» και εξέφρασε την ανησυχία του για τη στρατιωτική εγρήγορση στον Κόλπο που απειλεί να διακόψει πρόωρα τους ελέγχους (με μια επίθεση).


Associated Press

Δηλώσεις έκανε και ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, φθάνοντας στη Μόσχα. Ο αλ Μπαραντάι, φθάνοντας στη ρωσική πρωτεύουσα, ζήτησε από το Ιράκ ενεργότερη συνεργασία «κυρίως στον τομέα των πληροφοριών και των συνεντεύξεων με επιστήμονες». Συμπληρώνοντας το σκεπτικό του, ο Ελληνας επικεφαλής των επιθεωρητών στο Ιράκ, Δ. Περρίκος, δήλωνε ότι «αληθινή δοκιμή για το Ιράκ είναι όταν θα επισκεφθούμε εγκαταστάσεις που δεν το περιμένουν». Από την πλευρά του, ο Ιρακινός ΥΠΕΞ, Νάτζι Σάμπρι, επαναλάμβανε ότι η Βαγδάτη είναι πρόθυμη να απαντήσει σε όλες τις απορίες, αλλά φοβάται ότι οι επιθεωρητές θα υποκύψουν στις αμερικανικές πιέσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προαποφασισμένη η εισβολή και η ρήξη συμφερόντων (2004-03-21 00:00:00.0)
Ανάδειξη των αντιθέσεων μετά την ενημέρωση (2003-01-28 00:00:00.0)
Προετοιμασία εδάφους για την επέμβαση (2003-01-17 00:00:00.0)
Πυρετός προετοιμασιών και αντιδράσεων (2003-01-09 00:00:00.0)
Διαφωνίες και πιέσεις στους κόλπους του Συμβουλίου (2002-10-05 00:00:00.0)
Οξύνονται οι αντιθέσεις (2002-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ