Τετάρτη 15 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο πόλεμος στο Ιράκ «σκιάζει» την ελληνική προεδρία

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η επικείμενη επιδρομή στο Ιράκ και η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ήταν αντικείμενο ιδιαίτερης συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης στην οποία ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, παρουσίασε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.

«Η βούληση και οι αποφάσεις του ΟΗΕ πρέπει να επικρατήσουν, τόνισε ο πρωθυπουργός. Το Ιράκ οφείλει να σεβαστεί πλήρως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». Στη δευτερολογία του, ο Κ. Σημίτης, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ως προεδρεύουσα θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει μια κοινή θέση της ΕΕ για τις εξελίξεις στο Ιράκ και ανακοίνωσε ότι η πρώτη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός με την τοποθέτησή του παραδέχτηκε τη διάσταση απόψεων μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ σχετικά με την ενδεχόμενη επιδρομή στο Ιράκ και τη συμμετοχή των «εταίρων» σ' αυτήν.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Κ. Σημίτης σημείωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2003 συμπίπτει με τη διεθνή οικονομική ύφεση.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διεύρυνσης της ΕΕ με την ένταξη των δέκα νέων κρατών - μελών. Στις 16 Απρίλη, στην Αθήνα, θα υπογραφούν οι πράξεις προσχώρησης και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επικύρωση της διεύρυνσης από τα κοινοβούλια των κρατών- μελών.

Στο θέμα αυτό ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ και στην ένταξη της Κύπρου, μαζί με τα άλλα εννέα νέα κράτη - μέλη. Σχετικά με την Τουρκία, επανέλαβε την απόφαση της πρόσφατης Συνόδου της Κοπεγχάγης. Για την Κύπρο, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό μέχρι τις 28 Φλεβάρη. Φυσικά, ο πρωθυπουργός, δεν ανέφερε ότι σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού, η ένταξη της Κύπρου θα οδηγήσει στη λεγόμενη «ευρωδιχοτόμηση».

Οσον αφορά στην οικονομία, ο Κ. Σημίτης τόνισε ότι η ελληνική προεδρία θα προωθήσει τις αποφάσεις της Συνόδου της Λισαβόνας και ειδικότερα στην «αναμόρφωση» των ασφαλιστικών συστημάτων με την «επιμήκυνση του εργάσιμου βίου», δηλαδή την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών απελευθέρωσης των αγορών ενέργειας και μεταφορών.

Ειδικό κεφάλαιο για την ελληνική προεδρία είναι το θέμα της μετανάστευσης και της αντιμετώπισης των μεταναστών. Για το θέμα αυτό θα συζητηθούν μέτρα για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων και με στόχο την αποτροπή εισόδου των μεταναστών, ενώ θα προωθηθούν και οι συζητήσεις για το άσυλο. Η συζήτηση του θέματος της μετανάστευσης θα γίνει μέσα σε ένα δυσάρεστο για τους μετανάστες κλίμα, αφού ενοχοποιούνται από την ίδια την ΕΕ για την αύξηση της ανεργίας και της εγκληματικότητας. «Τα μεταναστευτικά φαινόμενα δημιουργούν νέα κοινωνικά φαινόμενα» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Σημίτης.

Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον «ευρωστρατό» ο οποίος μέσα στους επόμενους μήνες θα αναλάβει τις πρώτες του αποστολές στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου θα αντικαταστήσει τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ